Wat heeft een opdrachtgever van je nodig?

Welke documenten zijn verplicht om aan de slag te kunnen?
Als zelfstandig ondernemer val je niet onder de arbeidsvoorwaarden van een organisatie. Immers er is geen sprake van een arbeidsovereenkomst. Je hoeft dus geen arbeidscontract te tekenen, maar het is wel belangrijk om een aantal zaken vast te leggen. Daarnaast kan het zijn dat de opdrachtgever om een aantal documenten vraagt. Welke informatie en documenten zijn verplicht om aan de slag te kunnen?

Ondanks het niet verplicht is om een contract te tekenen, is het wel aan te raden om een overeenkomst van opdracht op te stellen. Dit wordt ook wel een freelance- of zzpovereenkomst genoemd. Daarin staat onder meer dat je dienstbetrekking werkzaamheden verricht voor de opdrachtgever. De opdracht van overeenkomst kan mondeling, maar het is handig om belangrijke afspraken op papier vast te leggen. Dit voorkomt discussie achteraf. Meestal heeft een opdrachtgever een overeenkomst van opdracht die jij zal ondertekenen. Is dit niet het geval, kan je er ook zelf een opstellen. Wat daar in ieder geval in moet staan zijn de volgende zaken;

  • De gegevens van de opdrachtnemer en opdrachtgever (naam, vestiging en contact gegevens)
  • Een omschrijving van de opdracht/  te verrichten werkzaamheden
  • Een begin- en einddatum van de opdracht
  • De vergoeding, inclusief of exclusief btw
  • De betaaltermijn
  • Zelfstandigheid en professionaliteit opdrachtnemer
  • Ondertekening van beide partijen


Heb je een MijnZZP profiel? Dan kun je een voorbeeld van een overeenkomst van opdracht downloaden in de MijnZZP omgeving.

 

ID/paspoort
De kans dat de opdrachtgever vraagt of je je kunt legitimeren is groot. En dat is ook logisch. Maar het is niet verplicht om een kopie van je ID of paspoort op te sturen. In het kader van de AVG mag een opdrachtgever je legitimatiebewijs namelijk niet in de administratie opnemen of bewaren. Ook mag de opdrachtgever niet in de overeenkomst stellen dat het verstrekken van een kopie/scan verplicht is. Wanneer je toch een kopie wilt opsturen, kan je gebruik maken van de app van de overheid; Kopie ID. Deze app maakt een scan van je legitimatie waarbij alle onnodige informatie onzichtbaar wordt gemaakt.

 

Bankpas
Ter bevestiging van het rekeningnummer zal de opdrachtgever om een kopie van je bankpas vragen. Op deze manier kan gecontroleerd worden dat alle gegevens correct zijn en het ook daadwerkelijk jóuw gegevens zijn. Het bewaren van een kopie of scan van de bankpas is echter niet toegestaan, gezien er geen wettelijke grondslag ligt om deze te bewaren.

 

Uittreksel Kamer van Koophandel
Het uittreksel van de Kamer van Koophandel is het bewijs dat jij en je bedrijf ingeschreven staan in het handelsregister. Op het uittreksel staat onder andere de oprichtdatum, de rechtspersoon en andere actuele informatie over je onderneming. Je kunt het uittreksel downloaden op de website van de Kamer van Koophandel. Je betaalt hier €2,30 voor. Dit is voor een opdrachtgever het bewijs dat jij een zelfstandige ondernemer bent en zij jou kunnen inhuren.

Wanneer je werkzaam bent in een sector waar je verplichte verzekeringen, registraties of vergunningen nodig hebt om het werk uit te mogen voeren, is de kans groot dat de opdrachtgever een bevestiging wil zien dat jij dit bezit. Denk bijvoorbeeld aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, een Verklaring Omtrent het Gedrag of een NIWO vergunning.
 

Weet je niet precies wat verplicht is voor jouw beroep of wil je advies van een specialist?
Bekijk ons lidmaatschap eens!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer