Hoe word ik zzp'er in de thuiszorg?

Er dient het een en ander geregeld te worden
Zowel helpende, verpleegkundigen en verzorgenden werken als zzp’er in de thuiszorg. Door de tekorten kunnen zzp'ers in de thuiszorg een relatief hoog uurtarief hanteren en een leuk, gevarieerd en uitdagend opdrachtportfolio samenstellen. Het is niet heel ingewikkeld om zzp’er in de thuiszorg te worden, alhoewel er wel het een en ander geregeld dient te worden.

Bevoegd- en bekwaamheid
Voor het werken in de zorg dien je bevoegd en bekwaam te zijn. Je bent bevoegd als je over de nodige diploma’s en certificaten beschikt. Een verpleegkundige dient in het bezit te zijn van een diploma hbo-verpleegkundige of een diploma mbo-verpleegkundige (niveau 4). Voor de verpleegkundige geldt dat er ook een big-registratie is vereist. Een verzorgende heeft een mbo-diploma verzorgende IG (niveau 3) nodig. De helpende is bevoegd met een mbo-diploma (niveau 2) helpende zorg en welzijn.

Bekwaamheid is individueel bepaald. Je dient te beschikken over de juiste kennis en vaardigheden, uiteraard hoort daar een professionele houding bij. Bekwaamheid is een belangrijk aspect. Je kan iets geleerd hebben tijdens de opleiding, maar het kan voorkomen dat je, door bijvoorbeeld een lange tijdsverloop, geen idee meer hebt hoe je een bepaalde handeling dient te verrichten. In zo een geval ben je niet meer bekwaam. In het algemeen geldt dat als je langer dan 5 jaar een handeling niet verricht heb, dat je dan niet meer bekwaam bent.
 

Inschrijving Kamer van Koophandel
Om als zzp’er aan de slag te gaan dien je ingeschreven te staan in de Kamer van Koophandel. Voor de inschrijving wordt een inschrijfvergoeding van €50 in rekening gebracht. Als bewijs van inschrijving kun je een uittreksel opvragen, dit kost €15.
 

Uurtarief
De zzp’er in de thuiszorg heeft een relatief hoog uurtarief. In de onderstaande tabel zie je wat gebruikelijk is voor een zzp’er in de zorg. 

Functie

Relatief laag uurtarief

Gemiddelde uurtarief

Relatief hoog uurtarief

Verzorgende (VIG) (Niveau 3)

€25

€28

€30

Verpleegkundigen

€23

€45

€51

Wijkverpleegkundigen

€26

€33

€40

Kinderverpleegkundigen

€26

€33

€39

Helpende (Niveau 2)

€15

€17

€26


 

  


 

 

 


Aansprakelijkheidsverzekering
Als zzp’er in de zorg dien je jezelf te verzekeren tegen mogelijke schade die je direct of indirect verricht tijdens jouw werkzaamheden. Als zelfstandige loop je het risico schade te veroorzaken aan personen of zaken. De schade kan enorm oplopen, een aansprakelijkheidsverzekering kan dus zeer handig zijn.
 

Opdrachtgevers
De zzp’er in de thuiszorg is vrij in het kiezen van opdrachtgevers. Zo kan de zzp’er in de zorg ervoor kiezen om via een bemiddelingsbureau te werken. Een voordeel hiervan is dat dergelijke bemiddelingsbureaus vaak een groot netwerk hebben. Indien de ene opdracht afloopt, zal een bemiddelingsbureau je vaak makkelijk kunnen helpen aan een volgende opdracht. Op deze manier kom je nauwelijks zonder werk te zitten. Een nadeel van werken via een bemiddelingsbureau is dat zij een behoorlijk bedrag in rekening brengen voor hun diensten.

De zzp’er in de thuiszorg kan natuurlijk ook zelf thuiszorgorganisaties benaderen. Een nadeel is dat je wellicht zonder opdracht kan komen te zitten. Als de ene opdracht afloopt vind je wellicht niet meteen een opdracht dat je leuk vindt.  Een groot voordeel is dat je geen geld kwijt bent aan een bemiddelingsbureau.


Een derde optie is dienstverlening aan jouw eigen cliënten. Als je voor deze optie kiest dien je goed in de markt te staan. Je onderscheidt je van de rest door bijvoorbeeld ervaring en keurmerken.

Per 1 januari 2015 mogen zzp’ers rechtstreeks een contract sluiten met een zorgkantoor. Een zorgkantoor helpt mensen met het regelen van langdurige zorg. Een zorgkantoor heeft dus een groot netwerk van mogelijke cliënten.


LinkedIn
Door jouw LinkedIn profiel goed in te vullen trek je al opdrachtgevers naar je toe. Zorg voor een professionele foto en een pakkende headline. Daarnaast is het belangrijk om je profiel up-to-date te houden. Door te laten zien dat jij over de nodige ervaring beschikt, weet de recruiter met wie hij te maken heeft.
 

Facturering
De zzp’er die werkt via een bemiddelingsbureau dient vaak zelf facturen op te maken. Voor de zzp’er die werkt met zijn eigen cliënten ligt dit anders, de betaling geschiedt dan meestal middels een persoonsgebonden budget (PGB). Een persoonsgebonden budget is een budget dat mensen met een chronische beperking of ziekte toegekend krijgen. Middels een persoonsgebonden budget kan men zelf zorgverleners inhuren voor de zorg die zij nodig hebben. Het budget is afgestemd op de zorgindicatie dat de zorgvrager geïndiceerd krijgt. Contractueel wordt vastgelegd hoeveel uren de zzp’er ingehuurd wordt, wat voor zorg er ingekocht wordt en tegen welk tarief dit gebeurd.
 

Wil jij starten als zzp'er in de thuiszorg en heb je hier ondersteuning bij nodig? Neem gerust contact op met één van onze adviseurs. 

De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is vanaf 1 januari 2016 van start gegaan. Zzp’ers die zorg verlenen, zijn verplicht om een klachtenregeling in te stellen een klachtenfunctionaris in te schakelen en aangesloten te zijn bij een geschilleninstantie. Download het whitepaper!
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer