Eenvoudig je uren bijhouden?

Urenregistratie koppelen aan je boekhouding
Als zzp’er is het vaak noodzakelijk om je uren bij te houden, zodat je deze later ook kunt factureren aan je klanten. Maar hoe doe je dat en wat is het nut van een goede urenregistratie?

Urencriterium

Jouw uren bijhouden doe je niet alleen voor jezelf, maar vaak ook voor de Belastingdienst. Als zzp’er kun je namelijk profiteren van aantrekkelijke aftrekposten, maar daarvoor moet je wel voldoen aan het zogenaamde urencriterium. Dat urencriterium houdt in dat je minstens 1225 uur per jaar aan je bedrijf werkt. Dit hoeven uiteraard niet alleen maar declarabele uren te zijn. Uren die je besteed aan bijvoorbeeld je administratie tellen ook gewoon mee. Door jouw gewerkte uren te registreren, weet je precies of je aan het urencriterium voldoet én heb je bewijs als de Belastingdienst het komt controleren.
 

Inzicht

Daarnaast geeft een goede urenregistratie inzicht. Je weet precies hoe lang je over bepaalde dingen doet en waar je veel of juist weinig tijd aan besteed. Zo weet je bij het maken van een offerte beter hoeveel uren je voor een bepaalde opdracht nodig hebt en loopt je achteraf niet onnodig geld mis.
 

Uren registreren in een app

Maar je vraagt je nu natuurlijk af hoe je gemakkelijk al die uren bijhoudt? ‘Toch super onhandig om steeds die uren te moeten opschrijven?’ Klopt! Maar het kan ook gemakkelijk, waardoor het weinig moeite kost. Denk bijvoorbeeld aan een app waarmee je supersnel je uren invoert.

Je kunt er ook voor kiezen om een Excel bestandje te gebruiken. Dit is alleen wel wat lastige, omdat je daar vaak een laptop of pc voor nodig hebt. De kans dat je dit vergeet na een lange dag werken is aanwezig en dat is jammer.
 

Van uren naar factuur

Werk je veel op uurbasis? Dan is het zeker handig om te weten hoeveel uren je aan een bepaalde opdracht hebt besteed. Deze uren zijn namelijk declarabel, wat wil zeggen dat je ze in rekening kunt brengen! En je wilt natuurlijk niet te weinig krijgen, omdat je bent vergeten hoe lang je aan iets hebt gewerkt.
 

Kies je voor urenregistratie die is gekoppeld aan je boekhouding, zoals e-Boekhouden.nl, dan kun je eenvoudig je uren factureren. Ze staan dan namelijk al in hetzelfde systeem. Gebruik je een losse app voor je urenregistratie, dan is het handig als je deze eventueel alsnog kunt koppelen aan je boekhouding.
 

Kortom het bijhouden van uren is nuttig en soms noodzakelijk! Door handige apps wordt jouw urenadministratie een fluitje van een cent. 

Lees ook…

4 mobiele tools voor je urenregistratie

Het is misschien wel het minst favoriete onderdeel van het zelfstandig ondernemen: je uren bijhouden. Het kost veel tijd om in Excel het overzicht terug te halen van de afgelopen periode. Toch is het de moeite waard. Gelukkig zijn er genoeg tools om je het leven makkelijker te maken.

Denk aan je urencriterium!

Als zzp’er is het belangrijk dat je je urenspecificaties goed bijhoudt. Als je aan het urencriterium voldoet kan dit je immers grote financiële voordelen opleveren. Het komt regelmatig voor dat de rechter zich moet buigen over een zaak waarin een ondernemer zich niet aan het urencriterium lijkt te hebben gehouden. Het is dan ook belangrijk dat er geen twijfel kan ontstaan over jouw urenspecificaties. Wanneer je deze achteraf opstelt kan dit argwaan wekken.

Factoring voor zzp’ers: hoe werkt het precies?

Als zzp’er wacht je niet graag op de betaaltermijn van je opdrachtgever. Eigenlijk wil je helemaal niet wachten. Als je opdrachtgever dan ook nog eens te laat is met betalen, kan het naast lichtelijke stress ook voor liquiditeitsproblemen zorgen. In dat geval is het een goede oplossing om je debiteuren te laten financieren. Factoring zorgt er voor dat je facturen direct worden uitbetaald en je dus meteen over geld beschikt waar je recht op hebt. Zo kun jij je als zzp’er weer bezig houden met zaken die wél leuk zijn. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk?
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.
Zie je in de app-stores door de bomen het bos niet meer? Dit whitepaper staat vol zakelijke apps die ondernemen makkelijker maken. Met gebruikerservaringen van collega-zzp'ers.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer