De belangrijkste wetswijzigingen voor zzp’ers op een rij

Bereid je goed voor
Per 1 oktober 2019 en in de toekomst vinden er belangrijke wetswijzigingen plaats voor zzp’ers. Aan welke regels en wetten moet jij als zzp’er voldoen?


Wijziging per 1 oktober 2019
 

1. Pomphouders moeten vaker E10 benzine aanbieden

Ben je pomphouder? Tankstations moeten vanaf 1 oktober 2019 bij minimaal de helft van de vulpistolen E10 (groenere) benzine aanbieden. Let op: dit geldt voor tankstations met twee of meer tankinstallaties voor benzine. Tankstations met infrastructuur voor maar één soort benzine mogen zelf bepalen wat zij willen verkopen.
__________________________________________________________________________

 

Wijzigingen vanaf 1 januari 2020


1. Alle eenmanszaken nieuw BTW nummer

Per 1 januari 2020 krijgen alle eenmanszaken in Nederland een nieuw BTW-nummer. Het huidige BTW-nummer van eenmanszaken bestaat nog uit het burgerservicenummer (bsn). Het nieuwe BTW-nummer zal deze privacygevoelige informatie niet langer bevatten.


2. Kleineondernemersregeling (KOR) verandert

De kleineondernemersregeling (KOR) in de btw-regelgeving verandert per 1 januari 2020. In plaats van een belastingvermindering komt er een btw-vrijstelling. Deze kun je gebruiken als je jaaromzet onder de 20.000 euro blijft.
Wil je vanaf 1 januari 2020 gebruikmaken van de regeling? Meld je dan vanaf 1 juni 2019 aan via de website van de Belastingdienst. Zorg dat je aanmelding vóór 20 november 2019 binnen is.
 

3. Personenvennootschappen gemoderniseerd

Werk je als zzp’er samen in een vof, maatschap of personenvennootschap (cv), dan krijg je per 1 januari 2020 te maken met het feit dat het verschil tussen een vof en maatschap verdwijnt en daar één vorm voor terugkomt. De wijziging heeft vooral gevolgen voor de aansprakelijkheid. Bij de personenvennootschap krijgt de stille vennoot meer bevoegdheden. Door de regels te vereenvoudigen moet samenwerken aantrekkelijker worden.
Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief.

 

Wijzigingen vanaf 1 april 2020


1. APK- en kentekenplicht voor gemotoriseerde voertuigen

Als jouw gemotoriseerde voertuigen, zoals landbouw- en bosbouwtractoren, op de openbare weg én sneller dan 25 km per uur rijden, dan geldt per 1 oktober 2019 een kentekenplicht. Ook wordt de APK-keuring verplicht voor trekkers die harder dan 40 km per uur kunnen.
Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief.

__________________________________________________________________________

 

Eerdere wijzigingen in juli 2019


1. Verplichte melding energiebesparing

Verbruik jij als zzp’er per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas? Dan val jij onder Activiteitenbesluit milieubeheer. Je bent al verplicht om energie te besparen, maar nu heb je ook een informatieplicht. Deze informatieplicht heeft als doel een versnelling van de energiebesparing binnen het bedrijfsleven. Je dient uiterlijk 1 juli 2019 te rapporteren welke maatregelen je neemt om energie te besparen. Het rapporteren kan sinds 28 februari 2019 via eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland


2. Minimumloon jeugdloon

Is jouw bedrijf groeiende en overweeg jij om personeel aan te nemen? Houd dan rekening met een stijging van het minimumloon. Voor 18-, 19-, 20- en 21-jarigen ging het vaste percentage van het wettelijk minimumloon in 2017 al omhoog, per 1 juli 2019 zal dat verder omhoog gaan. 22-jarigen hebben sinds juli 2017 recht op een volledig wettelijk minimumloon. Per 1 juli 2019 zal dit ook voor 21-jarigen zo zijn.


3. Aandelen aan toonder op naam

Heb je als zzp'er aandelen aan toonder in bezit? Vanaf 2020 moeten anonieme aandelen (aan toonder) van naamloze vennootschappen op naam gesteld zijn. Dit staat in de nieuwe Wet omzetting aandelen aan toonder die op 1 juli 2019 ingaat. Heb je aandelen aan toner? Meld je dan bij de naamloze vennootschap om ze op naam te laten stellen. Wacht je hiermee tot na 1 januari 2021? Dan vervallen de rechten die je hebt op deze aandelen.

Bron: Kamer van Koophandel en Ondernemersplein
 

Boekhouding uitbesteden? 
In de regel betaalt een goede boekouder zich altijd terug met de betalingen die hij voor je realiseert. Via het formulier van onze partner WRKD kun je in een paar seconden vrijblijvend verschillende offertes opvragen, zodat je zeker weet dat je een goede prijs betaalt.

Lees ook…

Wijziging wet BIG stelt actief bekendmaken BIG-nummer nu verplicht

Een wijziging in de wet BIG verplicht geregistreerde zorgverleners om per 1 april 2019 hun BIG-nummer actief bekend te maken. Dit zou het voor patiënten makkelijker maken de zorgverlener te controleren.

Nieuw btw-identificatienummer voor eenmanszaken in Nederland

Per oktober 2019 krijgen alle eenmanszaken in Nederland een nieuw btw-identificatienummer, het btw-id. Het btw-id zal niet langer privacygevoelige informatie bevatten.

Kom naar de KVK Startersdag 2019!

Zzp’er worden is dat geen grote stap? Want als kleine ondernemer krijg je toch te maken met ingewikkelde fiscale regels zoals urenadministratie, BTW aangiftes en jaarrekeningen? Met marketing, met acquisitie en strategievorming? En ook nog met juridische zaken zoals algemene voorwaarden, allerlei overeenkomsten, aansprakelijkheid? En bij ziekte, wat moet je dan?
Ontdek gratis wat het je oplevert om je boekhouding volledig uit te besteden.
Inmiddels is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) een jaar van toepassing. Heb je vragen over AVG of andere juridische vragen? Maak gebruik van het ZZP Juridisch Spreekuur en plan een gratis belafspraak met ons in.
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer