Zzp’ers mogelijk verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid

Het pensioenakkoord zal verder uitgewerkt worden
Als het principeakkoord over pensioenen wordt doorgevoerd, moeten zzp’ers zich in de toekomst verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. En daar is niet iedere zzp’er blij mee.

Groot deel niet verzekerd

Nederland telt op dit moment zo’n 1,4 miljoen zzp'ers, waarvan 80 procent geen AOV verzekering heeft afgesloten. Dit blijkt uit cijfers van TNO. Volgens een groot aantal zzp'ers ligt de maandelijkse premie voor de verzekeringen veel te hoog. Daarnaast geven veel zzp’ers aan dat zij zelf sparen voor de risico’s, gebruikmaken van alternatieven of de kans klein achten arbeidsongeschikt te raken.


Referendum

De achterban van vakcentrale FNV diende voor invoering eerst instemming te geven op het akkoord. Leden hebben via een referendum over het plan gestemd, dat op 5 juni door minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken samen met de sociale partners gepresenteerd is.

Update 18 juni 2019
In totaal hebben zo'n 375.000 leden van de FNV de afgelopen dagen online hun stem uitgebracht, waarvan maarliefst 76 procent voor het pensioenakkoord is. Ook vakbond CNV en vakcentrale VCP stemmen voor. Het is nu aan het kabinet om een stuurgroep in te stellen voor de verdere uitwerking van het pensioenakkoord.

Afgesproken is dat er een verplichte AOV komt voor zzp'ers, die betaalbaar moet zijn. Hoe de verplichte AOV er precies uit gaat zien, is nog niet bekend.


Pensioen

Op het gebied van pensioen is er juist meer mogelijk geworden voor zzp’ers: er is geen pensioenplicht.

Lees ook…

De belangrijkste wetswijzigingen voor zzp’ers op een rij

Per 1 oktober 2019 en in de toekomst vinden er belangrijke wetswijzigingen plaats voor zzp’ers. Aan welke regels en wetten moet jij als zzp’er voldoen?

Nieuw btw-identificatienummer voor eenmanszaken in Nederland

Per oktober 2019 krijgen alle eenmanszaken in Nederland een nieuw btw-identificatienummer, het btw-id. Het btw-id zal niet langer privacygevoelige informatie bevatten.

Welk tarief rekenen andere zzp'ers?

Ben je benieuwd welk tarief andere zzp’ers rekenen, maar durf je het ze niet te vragen? Dat hoeft ook niet. Hoofdkraan.nl heeft onderzocht wat zelfstandigen in verschillende branches rekenen. Het gemiddelde uurtarief van een zzp’er bleek in 2018 46 euro te zijn. Het tarief van zzp'ers is gemiddeld met 7% gestegen ten opzichte van 2017.
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer