Van KOR naar OVOB

De kleine ondernemersregeling verandert
De kleineondernemingsregeling (KOR) wordt per 1 januari 2020 gemoderniseerd. Momenteel kunnen vooral kleine ondernemingen gebruik maken van de KOR. De KOR is dus een belangrijke regeling voor zzp’ers. De KOR wordt vervangen door de omzetgerelateerde vrijstelling van omzetbelasting (OVOB).

De huidige KOR

Betaal jij maximaal €1.883 per jaar aan btw? Dan kom je in aanmerking voor een belastingvermindering.
De belastingvermindering kan middels een formule worden uitgerekend: 2,5 x (€ 1.883 – (btw-bedrag van vraag 5a van de aangifte – voorbelasting van vraag 5b van de aangifte)). De belastingvermindering moet je zelf uitrekenen en opgeven in de laatste btw-aangifte van het jaar.
 

Betaal je €1.345 of minder omzetbelasting? Dan hoef je helemaal geen btw te betalen, ook is een ontheffing van administratieve verplichtingen mogelijk indien je verwacht dat de te betalen omzetbelasting €1.345 of minder zal bedragen.


Wat verandert er per 1 januari 2020?

De OVOB zal de huidige KOR vervangen per 1 januari 2020. De OVOB is slechts van belang voor (kleine) ondernemingen. Een evident verschil is dat de OVOB ook van toepassing is op rechtspersonen. Stichtingen, verenigingen en bv’s zullen dus allemaal gebruik kunnen maken van de OVOB. Daarnaast wordt er niet meer gekeken naar de te betalen omzetbelasting. Zzp'ers met maximaal €20.000 omzet per jaar kunnen per 1 januari 2020 kiezen voor een vrijstelling van de omzetbelasting.

Zzp'ers die gebruik maken van de OVOB hoeven geen omzetbelasting in rekening te brengen aan hun afnemers. Daarentegen mogen zij de aan hen in rekening gebrachte omzetbelasting niet aftrekken. Verder worden zzp'ers die gebruik maken van de OVOB ontheven van hun administratieve verplichtingen, ook hoeven zij geen btw-aangiften meer te doen. Indien een ondernemer kiest om gebruik te maken van de OVOB wordt de vrijstelling toegepast voor minimaal 3 jaar. Slechts na een periode van 3 jaar zou er weer voor belastingheffing gekozen kunnen worden.

Bij overschrijding van de omzetgrens vervalt de vrijstelling automatisch. Het vervallen van de vrijstelling gebeurt niet met terugwerkende kracht. Een ondernemer die zich afmeld voor de OVOB mag overigens drie jaar lang geen gebruik meer maken van deze regeling.

Voorwaarden om gebruik te maken van de OVOB:

  • Btw-ondernemer
  • Een in Nederland gevestigde ondernemer
  • Een omzet dat niet hoger ligt dan €20.000 per jaar


Keuze melden bij de Belastingdienst

Wens jij gebruik te maken van de OVOB? Dan dien jij je tijdig aan te melden bij de Belastingdienst. Aanmelden bij de Belastingdienst kan per 1 juni 2019. De ondernemer meld zich aan door een formulier te downloaden op de website van de Belastingdienst. Zzp'ers die de OVOB zouden willen toepassen per 1 januari 2020 moeten zich voor 20 november 2019 aanmelden bij de Belastingdienst. De zzp'er die besluit na 1 januari 2020 gebruik te maken van de OVOB dient zich uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum van de aangiftetijdvak aan te melden.
 

Boekhouding uitbesteden? 
In de regel betaalt een goede boekouder zich altijd terug met de betalingen die hij voor je realiseert. Via het formulier van onze partner WRKD kun je in een paar seconden vrijblijvend verschillende offertes opvragen, zodat je zeker weet dat je een goede prijs betaalt.

Lees ook…

De belangrijkste wetswijzigingen voor zzp’ers op een rij

Per 1 oktober 2019 en in de toekomst vinden er belangrijke wetswijzigingen plaats voor zzp’ers. Aan welke regels en wetten moet jij als zzp’er voldoen?

De kleineondernemersregeling (KOR)

Betaal je niet zo veel btw per jaar? Of doe je vooral werk waarvoor je helemaal geen btw hoeft af te dragen? Met de kleineondernemersregeling (KOR) kun je je verschuldigde btw nog verder verlagen. Of nog mooier, je krijgt alleen maar geld terug. Hoe werkt die regeling nu precies?

5 kleine regelingen voor zzp’ers

Als zelfstandig ondernemer kun je gebruikmaken van allerlei fiscale voordelen en regelingen. Naast de bekende startersaftrek, de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek zijn er nog kleinere, meer specifieke fiscale mogelijkheden. We zetten er 5 voor je op een rijtje.
Ontdek gratis wat het je oplevert om je boekhouding volledig uit te besteden.
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer