Een minimumtarief van 16 euro voor zzp’ers

Kabinet wil hiermee risico op armoede verkleinen
Het duurt nog even, maar per 2021 zal er een minimumtarief van 16 euro voor zzp’ers gelden. Het kabinet is al langere tijd op zoek naar een manier om de groeiende groep schijnzelfstandigen te beschermen. Volgens minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken is dit tarief vergelijkbaar met het wettelijk minimumloon. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende sectoren.

In strijd met Europese Regels

De Europese Commissie maakte eind vorig jaar duidelijk dat de kabinetsplannen om schijnzelfstandigheid en uitbuiting van zzp’ers tegen te gaan, in strijd zouden zijn met het EU-recht. Daarom is de uitvoering uitgesteld naar 2021. Het plan om, zzp’ers die onder het ‘gezag’ van een opdrachtgever werken en het normale werk uitvoeren, voortaan automatisch als werknemer te bestempelen, zal niet worden doorgevoerd. Dit melden minister Wouter Koolmees en staatssecretaris Menno Snel (Financiën) maandag.
 

Risico op armoede verkleinen

Het gebeurd nog te vaak dat zzp’ers voor een te laag tarief worden ingehuurd. Daarmee is de kans op armoede aanwezig. Met het instellen van het minimumtarief wil het kabinet de kans op armoede verkleinen. De Inspectie SZW gaat erop toezien of het minimumtarief in de praktijk wordt betaald.

Volgens het kabinet is het instellen van een minimumtarief niet zonder risico’s. Door een ondergrens aan het uurtarief te stellen, kan het kabinet niet voorkomen dat zzp'ers minder opdrachten krijgen. Het tarief kan ook als norm worden gezien waardoor de kans bestaat dat zzp’ers die nu meer dan 16 euro per uur verdienen straks minder zullen krijgen. De verantwoordelijkheid om het juiste uurtarief te betalen wordt bij de opdrachtgever gelegd.

 

Zelfstandigen- en opdrachtgeversverklaring

  • Voor zzp'ers met een uurtarief van minimaal 75 euro per uur komt er een zelfstandigenverklaring. Die verklaring moet vooraf zekerheid geven over premies, werknemersverzekeringen en pensioenverplichtingen. Zo weten de zzp'er en opdrachtgever zeker dat het niet gaat om een vast dienstverband met alle verplichtingen van dien.
  • Ook wordt er gewerkt aan een opdrachtgeversverklaring.  Deze kan door zzp’ers worden ingevuld door middel van een webmodule. Dit is de vervanging voor de wet DBA. Voor opdrachtgevers kan dit een zekerheid zijn van vrijwaring van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen. In deze webmodule maakt de zzp’er namelijk afspraken met de opdrachtgever over de onderlinge gezagshouding en de aard van werkzaamheden. Dit zal meer zekerheid moeten geven. Die webmodule wordt op dit moment nog getest en is in de loop van volgend jaar klaar voor gebruik, verwacht staatssecretaris Snel.
     

Bron: AD, NU.nl, NOS.

Lees ook…

Zzp’ers mogelijk verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid

Als het principeakkoord over pensioenen wordt doorgevoerd, moeten zzp’ers zich in de toekomst verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. En daar is niet iedere zzp’er blij mee.

Duidelijkheid voor zzp’er uitgesteld

Als zzp’er ben je vrij, onafhankelijk en kies je voor zelfstandigheid. Toch voelt het kabinet zich genoodzaakt duidelijke regels op te stellen voor de zzp-markt. Begin oktober 2017 werd het regeerakkoord gepresenteerd, met een aantal concrete plannen. Zo is de opschorting van de handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) verlengd tot 1 januari 2021 én is er een kans dat de wet vervangen gaat worden door de opdrachtgeversverklaring (webmodule). Daarnaast zouden er onder andere maatregelingen voor lage en hoge tarieven moeten worden genomen. Deze plannen uit het regeerakkoord blijken echter moeilijk uitvoerbaar. Daarom gaat het kabinet nog meer onderzoek doen, melden minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Snel van Financiën aan de Tweede Kamer.

Nieuw btw-identificatienummer voor eenmanszaken in Nederland

Per oktober 2019 krijgen alle eenmanszaken in Nederland een nieuw btw-identificatienummer, het btw-id. Het btw-id zal niet langer privacygevoelige informatie bevatten.
Inmiddels is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) een jaar van toepassing. Heb je vragen over AVG of andere juridische vragen? Maak gebruik van het ZZP Juridisch Spreekuur en plan een gratis belafspraak met ons in.
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer