Hoe bepaal ik mijn tarief?

Wat moet ik vragen voor mijn diensten?
Vaak werk je als zzp’er met een uurtarief. Maar hoe bepaal je hoe hoog jouw uurtarief is? Wij hebben voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden.
Een tarief bepaal je op basis van de tijd die je aan een klus besteedt. Je moet hierbij denken aan een uurtarief (“uurtje, factuurtje”) of een tarief per dagdeel. Soms werken ondernemers ook met een vast tarief per product of dienst, denk bijvoorbeeld aan een journalist die een vast bedrag per woord betaald krijgt. Soms kunnen tarieven worden gekoppeld aan de transactiewaarde. Dit is per branche verschillend.
 

Bepaal je standaardtarief

Allereerst stel je je standaardtarief vast. Om dit te doen heb je een goed overzicht nodig van je kosten. Hierbij horen je kosten voor levensonderhoud, inkomstenbelasting, kosten voor vervoer, telefoon, administratie, verzekeringen en pensioenvoorzieningen.
 
De hoogte van je standaardtarief kun je dan als volgt vaststellen:
Tel je gewenste bruto basisinkomen, je bedrijfskosten en je premies bij elkaar op.
Deel dit bedrag door de uren/eenheden die je in een jaar verwacht te kunnen leveren.
De uitkomst is je standaardtarief.
 
Om te weten te komen welke tarieven binnen je vakgebied gangbaar zijn, kun je bij collega’s en opdrachtgevers informeren. Kijk ook naar salarissen die werknemers in loondienst verdienen. Je krijgt zo een indicatie van de bandbreedte waarbinnen je je tarief kunt vaststellen. Bepalend voor je positie binnen die range is je mate van ervaring, status, opleiding en specialisatie.
 

Je tarief opschroeven

Je standaardtarief is een basis. Maar je kunt uiteindelijk je tarief nog naar boven opschroeven. Welk bedrag je kunt vragen, is afhankelijk verschillende zaken. Hoe belangrijker en moeilijker een opdracht is, hoe hoger je je tarief kunt vaststellen.
Voorbeelden van gemiddelde tarieven:
 
Timmerman: 35 euro per uur
Verpleegkundige: 29 euro per uur
ICT consultant: 75 euro per uur
Interim manager: 110 euro per uur
 

Tips:

Verlaag je basistarief niet wanneer een klant je aanspreekt op je hoge tarief. De klant is dan namelijk wel geïnteresseerd in je dienstverlening. Vertel de klant daarom wat hij krijgt voor dat tarief.
 
Bereken je tarief ieder jaar opnieuw, elk jaar nemen de kosten van levensonderhoud toe en doe je als ondernemer meer ervaring op en ben je dus meer geld waard.

Lees ook…

Zo bepaal je als zzp'er jouw tarief

Het is een vraag waar iedere zzp'er mee worstelt: hoe bepaal ik mijn tarief? Je wil jezelf niet uit de markt prijzen door te hoog te gaan zitten, maar je wilt ook weer niet te weinig vragen voor jouw kennis en vaardigheden. De meeste zzp'ers blijken toch vrij laag in te zetten, dit is onnodig. Door deze stappen te doorlopen kun je duidelijk vaststellen wat jouw minimale tarief moet zijn.

Welk tarief rekenen andere zzp'ers?

Ben je benieuwd welk tarief andere zzp’ers rekenen, maar durf je het ze niet te vragen? Dat hoeft ook niet. Hoofdkraan.nl heeft onderzocht wat zelfstandigen in verschillende branches rekenen. Het gemiddelde uurtarief van een zzp’er bleek in 2018 46 euro te zijn. Het tarief van zzp'ers is gemiddeld met 7% gestegen ten opzichte van 2017.

Hoe heb jij jouw tarief bepaald?

Je tarief. Dat is altijd een lastig onderwerp. Hoe bepaal je wat je je moet vragen? En wat vragen anderen? Zit je niet te hoog of te laag? Deze vragen blijven zelfstandig ondernemers vaak bezighouden.
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.
Voor jezelf beginnen gaat niet vanzelf. Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden en die je moet regelen. In deze checklist vind je alle zaken waar je als startende ondernemer aan moet denken.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer