(Zakelijk) geld lenen als zzp’er een uitdaging

Toch gloort er licht aan de horizon
Je wilt als zzp’er geld lenen voor privédoeleinden bij een financiële instelling, zoals een bank. Dit kan zijn voor de aanschaf van consumenten goederen zoals een wasmachine, tv, koelkast of zelfs het kopen van een huis. Als zzp’er zijnde kan dit moeilijk zijn. De bank als geldverstrekker weet namelijk van een zzp’er niet hoeveel inkomen er het komende jaar zal zijn. Vergeleken met iemand die in loondienst werkt vindt de geldverstrekker dat er veel minder zekerheid is dat jij als zzp’er het geleende geld (met rente) ook terug kan betalen.

 

Verantwoord geld lenen voor privédoeleinden

Als je geld voor privédoeleinden leent moet je dit verantwoord doen. Kijk dus wat het jou kost aan rente en vergelijk de verschillende leningen, zoals bijvoorbeeld geld lenen bij Overstappen.nl. Geld lenen kost nou eenmaal geld, waarbij te veel lenen nadelige gevolgen kan hebben. Het kan ook zijn dat je meerdere kleine leningen hebt lopen en waarschijnlijk te veel rente betaalt. Deze zijn, in vergelijking met leningen die worden afgesloten voor een hoog bedrag, namelijk behoorlijk prijzig. Let hier op goed op bij het oversluiten van een lening

 

Geld lenen niet makkelijk voor zzp’ers

Het is voor zzp’ers nog steeds niet makkelijk en een hele uitdaging om zakelijk geld te lenen. Er zijn een aantal momenten waarop zzp’ers (extra) geld nodig hebben. Dat is meestal bij de start of om door te kunnen groeien. Bij de start kan je denken aan het geld dat nodig is om je idee in product of dienst te ontwikkelen en naar de markt te brengen. In de zakelijke dienstverlening zie je vaak dat zzp’ers een soort entree fee moeten betalen om deel uit te kunnen maken van bijvoorbeeld een vorm van franchiseconcept.

Eigen geld of andere leenvorm

Bronnen zijn geregeld ook te vinden in eigen geld dat gespaard is of een eigen netwerk van familie en vrienden die willen helpen om je als ondernemer succesvol te maken. Maar niet iedereen verkeert in een positie om zo aan (geleend) geld te komen en zal toch de boer op moeten om geld ‘op te halen’. Een lening kan dan uitkomst bieden. Er zijn verschillende soorten leenvormen, vaak afgestemd op het gewenste leendoel. 

 

Traditionele leningen van de bank

Banken zijn nog steeds een belangrijke bron voor zzp’ers om aan geleend geld te komen. Met name in de vorm van de ‘traditionele’ leningen en rekening-courantkredieten. Zzp’ers richten zich dan in eerste instantie ook snel tot de banken voor financiering. Maar net zoals dat voor zzp’ers bij privéleningen geldt, is het aantrekken van een zakelijke lening moeilijk. De bank kan de financieringsaanvraag afwijzen vanwege de beperkte staat van dienst en geringe omvang van de onderneming. Daarnaast is een zzp’er niet aantrekkelijk genoeg voor een bank. Dit omdat het om relatief lage aanvragen gaat en dit de bank weinig aan marge oplevert. Hierdoor ondervinden zzp’ers belemmeringen om door te kunnen groeien of verder op te kunnen schalen.

 

Meer combinaties met andere kredietsvormen

Naast de traditionele leningen komen steeds meer combinaties met andere kredietsvormen zoals leasing en factoring voor. Ook groeit crowdfunding erg sterk, hoewel ze (nog) slechts een bescheiden aandeel in de totale financieringsmarkt heeft.

 

Maar is er meer…

Inmiddels is de teller van de huidige financieringsvormen de veertig gepasseerd, waarbij een verschuiving is waar te nemen van bancair naar niet bancaire financiering. Aan de ene kant biedt de groei aan financieringsvormen combinatie mogelijkheden (stapelen). Aan de andere kant is er het gevaar dat de zzp ondernemer door de bomen het bos niet meer ziet. Een duidelijke rol is hier voor de objectieve (onafhankelijke) bedrijfsadviseur van de zzp’er weggelegd en een goede informatievoorziening op de diverse ondernemers platformen.

 

ZZP Servicedesk gaat hier de komende periode uitgebreid aandacht aan besteden op haar website en middels een aantal kennissessies.

Lees ook…

Geld lenen als zzp'er

Je wilt voor jezelf beginnen als zzp’er. Je hebt een product of dienst waarin je gelooft en waarmee je denkt geld te kunnen verdienen. Maar eerst is startkapitaal nodig, vaak door externe financiering. Denk aan een subsidie, een lening of durfkapitaal dat derden investeren omdat ze geloven in de potentie van jouw bedrijf.

4 vragen over geld lenen via crowdfunding

Wanneer je geld nodig hebt voor je bedrijf, zijn er verschillende opties om hieraan te komen. Je kunt naar een bank stappen, microfinanciering aanvragen, angel investors zoeken of crowdfunden. Als je kiest voor crowdfunding zijn er verschillende tegenprestaties die je aan jouw inleggers kunt bieden. Zoals bijvoorbeeld het geld als een lening te beschouwen en de investeerders een aantrekkelijke rente te bieden.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer