Met zelfvertrouwen ondernemen: 7 tips!

Deze tips helpen je op weg
Succesvol ondernemen, voor veel mensen is het een droom. Er zijn genoeg redenen te bedenken om je eigen bedrijf te starten, maar vaak nog meer om het niet te doen. Laat jezelf niet weerhouden van alle beren op de weg. Jaag ze de berm in en ga de spinsels in je hoofd te lijf. Ondernemen kun je (leren), nu alleen nog wat lef.

Zzp’en alsof het je laatste dag is: een bedrijf runnen, vergt nogal wat discipline. Een eigen bedrijf is zó opgezet, maar het bedrijf onderhouden is stukken lastiger. Neem onderstaande tips niet alleen ter kennisgeving aan, maar probeer ze te integreren in jouw ondernemerschap en zoek het zzp-geluk.
 

1. Verstevig je basis

Je weet wat je wilt en vooral ook wat je niet wil. Dat is stap één. Giet jouw ideeën in een ondernemingsplan en focus je op datgene waar jij goed in bent. Een succesvol bedrijf begint bij het fundament.
 

2. Begin klein

Beginnende zzp'ers kunnen het zich niet direct permitteren om een bedrijfsruimte te huren. Bespaar op reiskosten en huur en onderneem in eerste instantie vanuit huis of zoek een gedeelde kantoorruimte waar de kosten laag zijn.
 

3. Netwerken

Netwerken is nét werken. Een uitspraak dat klopt als een bus. Het kost wat energie, maar je krijgt er weer tonnen energie voor terug. Laat zien dat je er bent en sluit je aan bij een netwerkgroep voor ondernemers. Laat een mooi visitekaartje ontwerpen en zorg voor een pakkende slagzin op jouw naambadge. Heb je gelijk een mooie ijsbreker voor een ontmoeting met een mede zzp'er. Wie weet haal je er nog een mooie samenwerking uit!
 

4. Wees zakelijk

Bij de start van de onderneming zul je waarschijnlijk alles aangrijpen om klandizie te krijgen of opdrachtgevers te vinden. Pleasen en je conformeren aan een ander is een veelgeziene valkuil bij startende ondernemers. Je komt over als iemand die niet overtuigd is van zijn eigen overtuiging. Zeg soms eens nee. Wanneer je uitstraalt wat jouw doel is en wanneer je weet wat je wil, zal dat zijn vruchten afwerpen.
 

5. Zet verschillende petten op

Naar alle waarschijnlijkheid ben je het ene moment een boekhouder en het andere moment vormgever, consultant, schrijver of manager. Vermoeiend? Ja. Het zal vast niet op jouw naambadge staan, maar bij de start van je onderneming speel je nou eenmaal verschillende rollen. Vervul ze naar verve, het geeft je energie en een vliegende start.
 

6. Leef je in

Denk vanuit de klant, maar verlies jouw kernwaarden niet uit het oog. Een veelgemaakte fout is dat je als ondernemer vooral vanuit jezelf denkt. Wanneer klanten zich gehoord voelen, komen zij sneller terug en realiseer je een vaste clientèle.
 

7. Wees betrokken

Een goede ondernemer is een betrokken ondernemer. Als ondernemer is het belangrijk aanwezig te zijn in alle lagen van jouw bedrijf. Hoe vaak komt het wel niet voor dat managers niet weten wat er op de werkvloer gebeurt? Verplaats je in je opdrachtgevers en draai soms een dagje met ze mee.

Lees ook…

10 motivatietips voor als je vanuit huis werkt

Als zzp’er werk je plaatsonafhankelijk en dat zien vele zelfstandigen als een groot voordeel. Dit betekent soms ook dat je vanuit huis werkt. Juist dat wordt soms wel eens als lastig ervaren: je raakt sneller afgeleid en de stap om even wat anders te doen is een stuk groter. Waar haal je dan de motivatie vandaan om aan het werk te gaan?

3 handige tips voor de startende zzp’er in de zorg

Het liefst sta je vandaag nog ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als zzp’er in de zorg. Maar ben je wel goed voorbereid? Meer dan de helft van de zzp’ers in de zorg komt er na inschrijving achter dat ze eigenlijk niet precies weten wat ze moeten regelen. Deze bruikbare tips helpen je goed op weg.

Zo voorkom je een autokraak

Je kunt je (bedrijfs)auto steeds beter beveiligen, maar tegelijkertijd worden autodieven steeds handiger. Een nieuwe trend op het gebied van autokraak is ‘relay attack’. Hierbij verlengen autodieven het signaal van je ‘draadloze’ sleutel met een apparaatje en kunnen zo jouw auto op klaarlichte dag stelen. Hierbij een aantal tips om de kans op een autokraak te verkleinen.
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer