Recht teruggaaf buitenlandse btw? Stuur vóór 1 oktober 2019 je verzoek in

Wees op tijd!
Als je in 2018 btw betaald hebt in een ander EU-land, kun je dit uiterlijk 30 september 2019 terugvragen bij de Belastingdienst. Hoe werkt dit en aan welke voorwaarden moet je voldoen?

 

Voorwaarden

Je dient eerst te checken of je aan de voorwaarden voor het terugvragen van de btw voldoet. 

  • De meeste landen houden strikt vast aan bovengenoemde termijn. Als je te laat bent, dan is de kans groot dat je niks terugkrijgt. Wees dus op tijd. 
  • Jouw onderneming mag niet gevestigd zijn in het land waar je de goederen of diensten gekocht hebt. Ook mag je onderneming daar geen btw verschuldigd zijn. Is dat wel het geval, dan moet je btw-aangifte doen in het betreffende land. Daarbij kun je de btw als voorbelasting aftrekken.
  • Het is van belang dat de inkoopfacturen juist zijn en voldoen aan de btw-factuurvereisten van het betreffende land. Let op: deze vereisten kunnen afwijken van de Nederlandse situatie.
  • De betaalde btw moet in het betreffende land aftrekbaar zijn. Ook op dit punt kan de regelgeving afwijken van de in Nederland geldende regels.
  • Het is noodzaak dat je de door jou in het buitenland gekochte goederen of diensten gebruikt voor btw-belaste activiteiten van jouw bedrijf.
  • De terug te vragen btw bedraagt minimaal €50 voor het gehele jaar 2018. Bij een kortere periode van minimaal drie maanden moet het terug te vragen btw-bedrag minimaal €400 zijn. Je kunt proberen om een lager bedrag terug te vragen, maar het betreffende EU-land kan dan besluiten om het verzoek niet in behandeling te nemen.
     

Hoe vraag ik de buitenlandse btw terug?

Je kunt de buitenlandse btw alleen terugvragen via de speciale website ‘Teruggaaf van btw uit andere EU-landen’ van de Belastingdienst. Hiervoor dien je inloggegevens te hebben. Als je deze nog niet hebt, dan kun je deze via de site van de Belastingdienst opvragen. Het kan soms enkele weken duren voordat je de gegevens ontvangt, dus doe dit snel.

De Belastingdienst stuurt jouw verzoek na ontvangst door naar de belastingdienst(en) van het land waar je de btw wilt terugvragen. Die buitenlandse belastingdienst zorgt voor de verdere afhandeling.
 

Denk aan de Brexit

De Brexit staat inmiddels gepland op 31 oktober 2019. Het is nog niet zeker hoe de teruggaafprocedure in het Verenigd Koninkrijk er na de Brexit uit zal zien. Het is daarom aan te raden om de Britse btw zo snel mogelijk terug te vragen. Dat geldt niet alleen voor de Britse btw uit 2018, maar ook voor de Britse btw die je in 2019 al heeft betaald.

Bron: Flynth.nl

Lees ook…

Hoe zit het met btw en het buitenland?

Hoe het zit met btw als je iets aan het buitenland levert, of omgekeerd, is vaak onduidelijk. Wanneer moet je betalen en hoe vraag je het terug? We geven antwoord op deze, en meerdere, vragen.

Ik wil producten uit mijn webshop verkopen aan andere EU-landen

Wanneer je een webshop hebt is het niet vreemd als je (zo nu en dan) een bestelling uit het buitenland krijgt. Het internet is immers internationaal. Maar zo’n bestelling roept wel vragen op. Want hoe zit het eigenlijk met de btw als je aan een ander EU-land levert?

Btw bij betaalde presentatie of voordracht

Hoe zit het met de btw als je als zzp’er een betaalde presentatie geeft of voordracht houdt? Ook zzp’ers kunnen over specialistische kennis en ervaring beschikken. Kennis en ervaringen worden vaak gedeeld, daar worden we immers wijzer van! Als grote bron van kennis en ervaring word je graag gezien als spreker op bijvoorbeeld informatieavonden of bijeenkomsten van ondernemers. Wat als jij gevraagd wordt om tegen betaling een presentatie of voordracht te geven? Moet je dan btw rekenen of juist niet?
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.
Ontdek gratis wat het je oplevert om je boekhouding volledig uit te besteden.
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer