Eenmanszaak inbrengen in een BV met terugwerkende kracht naar 1 januari 2019

Registreer een intentieverklaring vóór 1 oktober 2019
Maak je de overweging om jouw eenmanszaak in te brengen in een besloten vennootschap (BV)? Je kunt dit nog doen met terugwerkende kracht tot 1 januari van dit jaar.


Intentieverklaring registreren

Om je eenmanszaak te kunnen inbrengen, dien je vóór 1 oktober 2019 een intentieovereenkomst op te stellen en te ondertekenen. Deze verklaring dien je vervolgens samen met het daarvoor bestemde geleideformulier op te sturen naar de Belastingdienst. Als de Belastingdienst de intentieverklaring geregistreerd heeft, krijg je de mogelijkheid om je eenmanszaak in te brengen in een BV met terugwerkende kracht naar 1 januari. De winst die je over 2018 hebt gemaakt komt fiscaal toe aan de BV, na aftrek van een ondernemersbeloning.


Inbreng in BV

Of het fiscaal verstandig is om jouw eenmanszaak om te zetten naar een BV, hangt af van een aantal factoren. Ook is het belangrijk om na te gaan of een BV daadwerkelijk de beste rechtsvorm voor jou is. 
 

Extra voorwaarde

Als je de intentieverklaring hebt geregistreerd vóór 1 oktober, dan is de eerste stap om de geruisloze inbreng fiscaal nog te laten terugwerken naar 1 januari gezet. Als tweede voorwaarde moet je binnen 15 maanden na 1 januari van het jaar waarin je de eenmanszaak in de BV wenst in te brengen, de BV ook daadwerkelijk oprichten.


Geen sancties

Het registreren van de intentieverklaring verplicht je niet om ook daadwerkelijk de inbreng vast te leggen. Mocht namelijk blijken dat inbreng in 2018 terugwerkend naar 1 januari niet wenselijk is, dan kun je ervoor kiezen geen vervolg te geven aan de inbrengverklaring. Er zijn geen sancties aan het niet opvolgen van de vastgelegde intentie.

Lees ook…

Is een bv de beste rechtsvorm voor jou?

De keuze voor een bepaalde rechtsvorm heb je als zzp‘er waarschijnlijk gebaseerd op verschillende argumenten: fiscale voordelen, risico/aansprakelijkheid, status, kosten enzovoorts. Net als iedere ondernemer moet een zzp’er zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en bij de belastingdienst. Je kunt je echter niet laten inschrijven als zzp’er maar je kiest een rechtsvorm: eenmanszaak, vof (vennootschap onder firma) of bijvoorbeeld een bv (besloten vennootschap).

Uitgeschreven door de Kamer van Koophandel

Het zal je maar gebeuren. Er ligt een brief van de Kamer van Koophandel (KvK) op de mat waarin wordt aangekondigd dat zij voornemens is je onderneming te ontbinden en vervolgens uit te schrijven uit het Handelsregister. De KvK heeft dit recht en deze plicht op grond van de wet. Wat nu?

Eenmanszaak overdragen aan je kinderen?

Of je nu net bent gestart als zzp’er of al een ervaren zzp’er bent in de vorm van een eenmanszaak, op een dag zal je je bedrijf niet zelf meer kunnen voortzetten. Daarom lijkt het niet verkeerd om eens te kijken naar de mogelijkheden om je bedrijf over te dragen. En wat is er nu mooier dan wanneer je je bedrijf aan je eigen kind(eren) kunt overdragen, zodat zij je bedrijf kunnen voortzetten?
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer