Vanaf januari 2020 vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR) voor kleine ondernemers

Is de vernieuwde KOR voor jou interessant?
De kleineondernemingsregeling (KOR) is gemoderniseerd en gaat in op 1 januari 2020. Door de vereenvoudiging van de nieuwe KOR verminderen de administratieve lasten voor zowel kleine ondernemers als de Belastingdienst. Ondernemers die een jaaromzet van minder dan € 20.000 hebben, kunnen gebruikmaken van de regeling en vrijgesteld worden van btw. De KOR kan een belangrijke regeling voor (startende) zzp’ers zijn, maar is deze in jouw situatie ook voordelig?

Wat gaat er veranderen?
De huidige KOR gaf kleine ondernemers recht op korting op de btw. De nieuwe KOR geeft geen korting op de af te dragen btw, maar een gehele vrijstelling. Dit betekent dat je geen btw-aangifte meer doet. In tegenstelling tot de huidige KOR, waar nu vooral kleine ondernemingen gebruik van maken, kan een onderneming nu ongeacht de rechtsvorm (stichtingen, verenigingen en bv’s) kiezen voor de regeling als de jaaromzet minder is dan €20.000.

 

De voor- en nadelen
Gebruik maken van de regeling heeft voor- en nadelen. Zo vermindert het de administratieve lasten omdat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen en er dus geen btw-administratie meer behoeft te voeren. Let echter op dat voor de inkomstenbelasting het voeren van een administratie voor ondernemers nog wel verplicht blijft. Echter elke onderneming is anders en het is afhankelijk van een aantal factoren of de nieuwe regeling wel of niet interessant is. 

 

Tips van de Belastingdienst
Is de vernieuwde KOR voor jou interessant? De Belastingdienst geeft vier tips:

 1. Check eerst of je gebruik kunt maken van de regeling.
  De Belastingdienst heeft een handig hulpmiddel om na te gaan of je in aanmerking komt.
   
 2. De financiële voor- en nadelen op een rij zetten
  Schat in of je de komende jaren btw moet betalen. Krijg je jaarlijks btw terug? Dan lijkt deelname aan de regeling financieel nadelig, maar houd ook rekening met besparingen, zoals tijd en kosten voor het doen van de aangifte.
   
 3. Welke invloed heeft deelname aan de KOR op jouw klanten?
  De btw op een factuur kan voor particuliere klanten de prijs verhogen omdat zij geen btw kunnen aftrekken. Door deelname aan de regeling hoef je geen btw in rekening te brengen.
   
 4. Schat jouw financiële situatie over drie jaar in
  Ga je binnenkort zakelijke investeringen doen? Dan kan dat reden zijn om geen gebruik te maken van de regeling. Je gaat de vernieuwde KOR namelijk aan voor een periode van drie jaar. Je mag in die periode geen btw meer in rekeningen brengen en dus ook niet aftrekken van zakelijke kosten of investeringen.

 

Gebruikmaken van de nieuwe KOR
Maak je gebruik van de nieuwe KOR, dan betekent dit concreet:

 • Je rekent geen btw meer aan je klanten en draagt daarom ook geen btw meer af.
 • De btw over kosten en/of investeringen kan je niet meer als voordruk aftrekken.
 • Je doet dus ook geen aangifte omzetbelasting meer.
 • Hoewel klanten of opdrachtgevers vaak wel een factuur willen, is dit niet meer verplicht. Je dient wel de inloopfacturen te bewaren.
 • Als je zelf facturen wilt sturen (bijvoorbeeld omdat je klant hier om vraagt) vermeld je op de factuur geen btw, maar dat vrijstelling van toepassing is.
 • Let op: meld je je aan voor de regeling? Dan zit je hier voor de komende drie jaar aan vast. Je kunt de regeling tussentijds niet beëindigen. Je kunt je wel afmelden, maar dan kun je de komende drie jaar geen gebruik meer maken van de regeling. 


Aan- en afmelden
Ondernemers kunnen zelf bepalen of ze wel of niet gebruik maken van de vernieuwde regeling. Wil je per 1 januari 2020 direct gebruikmaken van de nieuwe KOR? Dan dien je je vóór 20 november 2019 aan te melden bij de Belastingdienst. Maak hiervoor gebruik van het aanmeldformulier. Je kunt je ook ná 20 november aanmelden. De ingangsdatum schuift dan echter op naar 1 april 2020. Dit omdat de Belastingdienst stelt dat zij minimaal 4 weken nodig heeft om de aanvraag te verwerken.


Doe je momenteel geen aangifte omdat je ontheffing van administratieve verplichtingen hebt op basis van de huidige KOR? Dan maak je per 1 januari automatisch gebruik van de nieuwe KOR, je hoeft je hier niet voor aan te melden. Wil je hier niet aan deelnemen? Dan dien je je uiterlijk 20 november 2019 af te melden. Gebruik hiervoor het afmeldformulier.


Let op: wacht altijd eerst op bevestiging van de Belastingdienst. Ga nooit zelfstandig aan de slag met de btw. 


Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze dan aan de bedrijfsadviseurs van ZZP Servicedesk.

Lees ook…

Van KOR naar OVOB

De kleineondernemingsregeling (KOR) wordt per 1 januari 2020 gemoderniseerd. Momenteel kunnen vooral kleine ondernemingen gebruik maken van de KOR. De KOR is dus een belangrijke regeling voor zzp’ers. De KOR wordt vervangen door de omzetgerelateerde vrijstelling van omzetbelasting (OVOB).

De kleineondernemersregeling (KOR)

Betaal je niet zo veel btw per jaar? Of doe je vooral werk waarvoor je helemaal geen btw hoeft af te dragen? Met de kleineondernemersregeling (KOR) kun je je verschuldigde btw nog verder verlagen. Of nog mooier, je krijgt alleen maar geld terug. Hoe werkt die regeling nu precies?
In dit Excel-bestand kun je jouw financiële plan opstellen.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer