Welke belastingen moet ik afdragen?

Alles over inkomstenbelasting en omzetbelasting
Voor zzp’ers bestaan er verschillende soorten belastingen. Wanneer moet je welke belasting afdragen? Een overzicht van de twee belangrijkste: inkomstenbelasting en omzetbelasting.

Inkomstenbelasting

Dat je ondernemer bent, wil niet automatisch zeggen dat je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Grofweg kun je zeggen dat als je te maken hebt met economisch verkeer (dus ‘iets’ verkoopt) en winst kunt verwachten, je waarschijnlijk ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Specifieker gezien gebruikt de belastingdienst de volgende vragen als leidraad om te bepalen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting:

  • Maak je winst en zo ja, hoeveel? Als je alleen een kleine winst maakt of structureel verlies lijdt, dan heb je geen onderneming. 
  • Mag je zelf bepalen hoe je onderneming eruit ziet en welke werkzaamheden je uitvoert? Zelfstandigheid is een belangrijk criterium voor het hebben van een onderneming.
  • Heb je voldoende kapitaal om een onderneming te starten en een tijd draaiend te houden? Je moet kunnen investeren in bijvoorbeeld reclame en verzekeringen.
  • Steek je genoeg tijd in je onderneming en zie je daar ook resultaat van? Je onderneming moet renderend zijn.
  • Streef je ernaar meerdere opdrachtgevers te hebben, om betalings- en continuïteitsrisico’s te verminderen? Dan neemt je afhankelijkheid af en je zelfstandigheid toe. Ook is het belangrijk dat je klantenkring niet voornamelijk uit familie en vrienden bestaat.
  • Zet je je onderneming in de etalage? Een ondernemer moet laten zien dat hij een bedrijf heeft, bijvoorbeeld door reclame, een internetsite of een eigen logo.
  • Loop je ondernemersrisico? Je moet afhankelijk zijn van de vraag naar en het aanbod van je producten of diensten.
  • Ben je aansprakelijk voor de schulden van je onderneming? Is je onderneming een eenmanszaak, dan ben je zelf aansprakelijk voor de schulden en ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting.
     

Categorieën inkomstenbelasting

Je inkomen uit arbeid voor de inkomstenbelasting kan vervolgens vallen in één van deze categorieën:

Winst uit onderneming: Als je voldoet aan de eisen voor de inkomstenbelasting, kun je je inkomsten beschouwen als winst uit je onderneming.

Loon uit dienstbetrekking: Ben je verplicht de instructies van je opdrachtgever op te volgen, betalen je opdrachtgevers je tijdens vakantie en ziekte door en ben je verplicht om het werk persoonlijk uit te voeren? Dan is er in ieder geval sprake van loon uit een dienstbetrekking. Je opdrachtgever moet dan loonheffingen betalen.

Uit overige werkzaamheden: Vallen je inkomsten níet onder loon uit dienstbetrekking of winst uit onderneming, dan vallen je inkomsten onder resultaat uit overige werkzaamheden.

 

Omzetbelasting

De btw is het bedrag aan belasting dat je rekent over de producten en diensten die je aanbiedt. Vaak is dat 21 procent bovenop het bedrag waarop je het verkoopt, soms 9 procent en heel soms 0 procent. Ook een mogelijkheid is dat je goederen of diensten levert die zijn vrijgesteld van btw.

 

Tenzij je bent vrijgesteld voor de btw, moet je btw in rekening brengen over je verkopen en dus ook btw afdragen aan de Belastingdienst. De btw die je moet afdragen, is de btw over je gefactureerde bedrag min de btw over het geïnvesteerde bedrag. De uitkomst kan ook een getal in de min zijn, wat inhoudt dat je geld terugkrijgt van de belastingdienst.
 

Btw afdragen

- Je bent ondernemer voor de btw als:
Je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent, in de vorm van een eenmanszaak (of een maatschap, een bv, een nv, een stichting of vereniging). Zodra je je onderneming hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, krijg je een brief van de belastingdienst waarin staat of, hoe en wanneer je btw-aangifte moet doen. Én je krijgt een btw-nummer.

- Je hoeft geen btw te betalen als:
- Het aan btw te betalen bedrag minder is dan 1345 euro. Je valt dan onder de kleine ondernemersregeling (kor) en hoeft geen btw te betalen. Als het btw-bedrag tussen 1345 euro en 1883 euro valt, kom je via diezelfde regeling in aanmerking voor belastingvermindering. Let op: de kleine ondernemersregeling geldt niet voor rechtspersonen, zoals een bv, vof of stichting.

-Je een btw-vrijstelling hebt, omdat je vrijgestelde goederen of diensten levert. Dat is bijvoorbeeld het geval als je medische diensten verricht. 

Controleer via deze check of jij door de belastingdienst wordt gezien als ondernemer voor de inkomsten- en omzetbelasting. 


Online boekhouden? Met deze pakketten houd je je administratie overzichtelijk:
 

 

 

 

Hoe goed heb jij je boekhouding op orde? 

Doe de test en ontdek via 8 statements hoe goed jij je boekhouding op orde hebt!

Doe de gratis test

 

Lees ook…

De kleineondernemersregeling (KOR)

Betaal je niet zo veel btw per jaar? Of doe je vooral werk waarvoor je helemaal geen btw hoeft af te dragen? Met de kleineondernemersregeling (KOR) kun je je verschuldigde btw nog verder verlagen. Of nog mooier, je krijgt alleen maar geld terug. Hoe werkt die regeling nu precies?

Creatief boekhouden kan lonen

Het klinkt niet al te positief: creatief boekhouden om minder belasting te hoeven betalen. Toch zijn er slimmigheden genoeg die legaal zijn en waarmee je jouw winst zo kunt beïnvloeden dat je als ondernemer minder belasting betaalt.

Waarom betalen we eigenlijk btw?

Als ondernemer reken je btw op je producten en diensten. Die krijg je dan betaald van je klant, om het vervolgens weer af te dragen aan de fiscus. Daarna kun je het weer verrekenen met de btw die je hebt betaald bij je zakelijke uitgaven. Is het nog duidelijk? Hoe zit dat nu precies met deze belasting?
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.
Doe de gratis test en ontdek via 8 statements hoe goed jij je boekhouding op orde hebt!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer