Wat is de zelfstandigenaftrek en hoe kom ik ervoor in aanmerking?

Doe je belastingvoordeel met de zelfstandigenaftrek
Als je aan een aantal criteria voldoet, heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Dat is een aardig bedrag, dus check snel of je ervoor in aanmerking komt.
Kort gezegd is de zelfstandigenaftrek een aftrekpost voor het belastbaar inkomen van een ondernemer. In 2018 is de zelfstandigenaftrek 7280 euro. Je hebt er recht op als:
 
  • De belastingdienst je als ondernemer beschouwt;
  • je aan het urencriterium voldoet (per jaar besteed je minimaal 1225 uur aan je bedrijf);
  • je aan het begin van kalenderjaar 2018 jonger dan de AOW-leeftijd was.
 

Hoe bepalen ze de zelfstandigenaftrek?

Elk jaar wordt de zelfstandigenaftrek opnieuw bepaald op basis van de actuele economische en sociale ontwikkelingen. Denk daarbij aan inflatiecorrecties of kabinetsbezuinigingen.
 

Krijg ik altijd 7280 euro?

Hoeveel voordeel je krijgt op je belastbaar inkomen wordt natuurlijk berekend aan de hand van je persoonlijke situatie. Het is dus niet altijd 7280 euro. Maar je belastingaanslag zal sowieso lager uitvallen als je gebruikmaakt van de aftrek. Dus, kom je ervoor in aanmerking? Ga ervoor! 
 

Wat is de startersaftrek?

Omdat het opstarten van je eigen bedrijf best wel wat risico’s met zich meebrengt, heeft de overheid een extra fiscale aftrekpost in het leven geroepen: de startersaftrek. Dat is een verhoging van de zelfstandigenaftrek speciaal voor startende ondernemers. In 2018 is de startersaftrek 2123 euro. Je moet ervoor aan de volgende eisen voldoen:
 
  • Je was in de afgelopen vijf jaar geen ondernemer;
  • je hebt in die tijd niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek toegepast.
 
Voor de zelfstandigenaftrek geldt dat die nooit hoger is dan de winst voor de ondernemersaftrek. Maar als je in aanmerking komt voor de startersaftrek geldt dat niet en krijg je de volledige zelfstandigenaftrek.
 

 

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer