Hoe bouw ik pensioen op?

Ooit wil je ook zorgeloos van je oude dag genieten. Hoe doe je dat?
Zzp'ers en pensioen, het blijft een ingewikkeld verhaal. Daarom hebben we hier een paar opties voor je op een rij gezet. Maar wat je ook doet, laat je goed adviseren.

Wat is de Oudedagsreserve?

Met de Oudedagsreserve (voorheen Fiscale Oudedagsreserve) kun je als het ware belastingvrij sparen voor je pensioen. Maar let op, die belasting moet je later wel betalen. Als je bijvoorbeeld je bedrijft opheft of verkoopt, betaal je belasting over het hele bedrag dat je bij elkaar hebt gespaard.
 
Elk jaar mag je 10,9 procent van je winst met een maximum van 9542 euro opzijzetten. Je moet daarvoor wel voldoen aan het urencriterium en jonger zijn dan 65.
 
Van het bedrag dat je toevoegt, moet je eerst de pensioenpremie die je al van je winst hebt betaald, aftrekken. Verder is het verschil tussen het ondernemingsvermogen aan het einde van het jaar en de Oudedagsreserve aan het begin van het kalenderjaar het maximale bedrag dat je mag toevoegen.
 
De belastingdienst wil natuurlijk zeker weten dat je de uitgestelde belasting ook echt kunt betalen later. Daarom mag je nooit meer sparen dan je ‘ondernemingsvermogen’, wat eigenlijk je eigen vermogen is. Dus, als je bedrijf 100.000 euro waard is, zal je Oudedagsreserve daar nooit bovenuit komen.
 

Is de Oudedagsreserve een goed idee?

Er is wel een groot risico aan verbonden. De reserve kan hoog oplopen, wat betekent dat je een flinke rekening zal krijgen van de belastingdienst. Als je daar geen geld voor achter de hand houdt, zit je in de problemen. Zorg dus dat je het bedrag echt apart zet of vastzet in een lijfrente die op tijd uitkeert. Laat je adviseren door een fiscaal specialist, dat kan je veel problemen besparen. Want misschien is het voor jou bijvoorbeeld een beter idee om te investeren in een bedrijfspand en dan van de waardestijging in de toekomst je pensioenplan te betalen.
 

Hoe zit het met verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen?

Omdat je als zzp'er geen werknemer bent, kun je niet deelnemen aan een pensioenfonds. Enkele uitzonderingen, zoals beroepspensioenfondsen van artsen en notarissen daargelaten. Wel kun je elk jaar een bedrag storten voor een lijfrente bij een verzekeringsmaatschappij.
 

Misschien kan ik gaan beleggen?

Sparen of beleggen zijn ook manieren om pensioen voor jezelf op te bouwen. Het is flexibel, maar je loopt wel fiscale voordelen mis. Als je besluit privé te beleggen is het mogelijk om rond de tijd dat je met pensioen gaat een lijfrente te kopen.
 

Belangrijk: laat je adviseren

Hoe je het ook besluit aan te pakken, laat je goed adviseren. Pensioenen zijn nu eenmaal ingewikkeld, en voor zzp'er al helemaal. Trek er dus tijd voor uit om eens rustig met iemand die er veel van afweet te bekijken wat je mogelijkheden zijn. Daar zul je later zeker veel profijt van hebben.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer