Hoe zorg ik dat mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering betaalbaar blijft?

Een aantal tips
Zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering loop je een enorm risico. Hoewel de kans klein lijkt, is het niet onmogelijk dat je arbeidsongeschikt raakt. En wat dan? Zonder verzekering kom je niet in aanmerking voor een uitkering. Dus het is zeker iets wat je goed moet regelen en hoewel zo’n verzekering niet goedkoop is kun je ervoor zorgen dat de kosten zo laag mogelijk blijven.

Financiële gevolgen

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is vaak prijzig, maar kan een goede investering zijn. Het risico dat je jouw beroep als gevolg van (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid niet meer kunt uitoefenen, is groter dan je denkt. Zonder adequate voorzieningen kunnen de financiële gevolgen aanzienlijk zijn. Daarom is het belangrijk stil te staan bij de vraag of jouw inkomen bij arbeidsongeschiktheid toereikend is.
 

Inkomen

Je inkomen bij arbeidsongeschiktheid kan bestaan uit:
  • voorzieningen van overheidswege
  • regelingen via een mogelijk aanvullend dienstverband bij een werkgever
  • afgesloten verzekeringen.
Indien je deels arbeidsongeschikt bent zullen de inkomsten uit jouw onderneming deels kunnen doorlopen (factureringstermijn). Natuurlijk speelt de hoogte van jouw vermogen en inkomsten van bijvoorbeeld een partner een rol. Door de versobering van de sociale zekerheid is de verantwoordelijkheid voor de afdekking van dit inkomensrisico volledig bij jezelf komen te liggen. Als zzp’er kun je niet meer terugvallen op de sociale zekerheid.
 

Tips om je premie laag te houden

Hier zijn een aantal tips om je premie op een goede manier zo laag mogelijk te houden:
  • Ga na hoeveel inkomen je nodig hebt om echt te kunnen overleven, bijvoorbeeld bruto 1.000 euro per maand of 1.500 euro per maand. Op deze manier ben je dan verzekerd van een bedrag van 12.000 of 18.000 euro.
  • Neem als eindleeftijd altijd 65 jaar en niet eerder tenzij je een eerder ingaand pensioen hebt veiliggesteld. Anders zit je eventueel nog een aantal jaar zonder inkomen naast de overheidsuitkeringen.
  • Veel verzekeraars geven startende ondernemers een korting, daar kun je dus naar vragen.
  • Als je wilt bezuinigen, neem dan een langere ‘eigen risico-periode’. Neem voor deze periode de tijd die je (nu) met eigen financiële middelen uit kunt zingen, bijvoorbeeld twee of drie maanden. Een eigen risico van 6 maanden is natuurlijk nog goedkoper.
  • De premie is voor 100% fiscaal aftrekbaar: dat maakt de last iets aangenamer.
 

Investering

Het risico van zonder inkomen te zitten is de investering in een arbeidsongeschiktheidsverzekering vaak waard. Probeer de kosten voor de verzekering op een verantwoorde wijze laag te houden. ZZP Servicedesk is altijd bereid je hiermee te helpen.
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer