7 tips voor veilig werken in de cloud

Zo is je informatiewolk alleen voor jou toegankelijk
Je wilt je data ook online opslaan, maar bent nog een beetje huiverig? Lees dan hier hoe je veilig en goed voorbereid aan de slag kunt met cloud computing.


1. Zorg dat je internetverbinding betrouwbaar is en voldoende bandbreedte heeft

Niet alleen omdat je anders niet bij je bestanden kan, maar ook omdat je via je cloudprovider met je klanten kunt communiceren. Het staat een beetje knullig als de verbinding wegvalt tijdens een videoconferentie, telefoongesprek of webinar. Wat je kunt doen is de risico’s verspreiden door meerdere verbindingen op basis van verschillende technologieën te regelen.
 

2. Weet welke apparaten toegang hebben tot de cloud en beveilig die

Niet alleen je computer, ook je tablet, smartphone of PDA kan inloggen op de cloud. Net als die van collega’s met wie je (tijdelijk) samenwerkt. Inventariseer wie en wat bij je gegevens kan (vergeet ook privéapparatuur niet) en zorg dat die apparaten voorzien zijn van virusscans, wachtwoorden, versleuteling en specifieke persoonsgebonden permissies.
 

3. Zoek je data van tevoren uit

Bekijk al je bestanden eens goed. Wat kan er veilig in de cloud en wat niet? En onder welke voorwaarden of in welke vorm mag het online? Zo is je informatiewolk veilig en optimaal ingericht, wat je later ook tijd bespaart.
 

4. Houd gevoelige privégegevens in Nederland

Er is wel een richtlijn van de EU wat betreft het beveiligen van persoonsgegevens, maar die wordt door elk land anders uitgelegd. Hoewel er een voorstel is gedaan voor een algemene, bindende cloudwet, is het voorlopig beter je persoonlijke informatie binnen de grenzen te houden. Zorg dat je cloudaanbieder hiervan op de hoogte is, zo’n restrictie is technisch eenvoudig te regelen.
 

5. Kies een cloud die bij je past

Er zijn zo’n vier soorten clouds:
  • Public cloud: de infrastructuur is helemaal in handen van de provider. Waar je gegevens (‘ergens ter wereld’) precies worden opgeslagen is onbekend en er zijn ook geen afspraken over.
  • Private cloud: deze is exclusief voor jou bestemd. Jij bepaalt waar je gegevens zich bevinden.
  • Hybrid cloud: deels openbaar, deel privé. Gevoelige data kun je gescheiden onderbrengen in een afgeschermde omgeving.
  • Community cloud: gedeeld met een paar vergelijkbare organisaties of zzp’ers.
Voor gevoelige data is een publieke cloud natuurlijk niet geschikt. Over een private cloud heb je de controle, maar die kost dan ook meer. Vraag je cloudaanbieder om raad.
 

6. Kies alleen gecertificeerde cloudaanbieders

Certificaten geven natuurlijk geen keiharde garanties, maar ze vormen wel een leidraad bij het vinden van een betrouwbare cloudaanbieder. Het zegt op z’n minst iets over de instelling van het bedrijf. Let vooral op de volgende certificaten:
  • PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standards). Een pakket met maar liefst 297 voorschriften, opgelegd door de internationale creditcardorganisaties.
  • ISO 27001, een belangrijke ISO-standaard voor informatiebeveiliging.
  • ISO 9001, een norm die eisen stelt aan het kwaliteitsbeleid van organisaties.
  • ISAE 3402, een nieuwe standaard voor ‘third party reporting’.
Kies voor een certificaat dat bij jouw gegevens en wensen past, anders heeft het certificaat voor jou weinig waarde.
 

7. Maak duidelijke afspraken met je provider

Leg de afspraken met je cloudaanbieder ook altijd schriftelijk vast. Gebruik hiervoor een SLA (Service Level Agreement). Omdat een SLA niet officieel een formeel contract is en betrokken partijen het de status kunnen geven die ze willen, moet je het als zodanig betitelen. Weet wel dat jij verantwoordelijk blijft voor je data, al mag je natuurlijk best wat van je cloudprovider terugverwachten. Betrouwbaarheid is in die business natuurlijk van groot belang, dus spreek ze daarop aan.

Lees ook…

Download het whitepaper Online Boekhouden

Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Gelukkig zijn er manieren waarop je het jezelf makkelijker kunt maken. Boekhouden kan tegenwoordig ook online, in de cloud. In dit whitepaper lees je hoe dat werkt en kun je ontdekken of dit een goede oplossing is voor jouw administratie

5 Cloudapps: jouw hele bedrijf altijd bij de hand

Puilt jouw portemonnee uit van de bonnetjes en visitekaartjes? Sleur je een volle portfoliomap mee naar nieuwe klanten? Dat hoeft niet meer. Met deze handige apps heb jij alleen nog internetverbinding nodig. In de Cloud zijn jouw documenten via iedere laptop, smartphone of tablet beschikbaar.

Zo werk je samen in de cloud

Ben je bezig met een project of klus waarbij je moet samenwerken? Dan is het handig om met documenten te werken waar je beiden in kan en die veilig worden opgeslagen. De cloud kan een oplossing bieden. Een interview met Sander Hofman van Amerikaanse cloudaanbieder Box over de werking van de cloud en de verschillende cloudaanbieders.
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer