Cloud software: Microsoft Office 365 vs. Google Apps

We vergelijken twee online office-applicaties
Werken in de cloud betekent dat je ook online kantoorsoftware nodig hebt. Daar springen bedrijven als Microsoft en Google natuurlijk op in. We bekeken hun producten eens van dichterbij.

Zowel MS Office 365 en Google Apps bieden de basics, zoals tekstverwerking, spreadsheets en presentatieprogramma’s. Maar dan nu, aangezien het in de cloud is, met mobiele e-mail en agenda, online dataopslag en online (realtime) samenwerking. Beide beloven ook 99,9 procent van de tijd online te zijn – die garantie geldt overigens bij Google alleen voor Google Apps for Business, niet de ‘gewone’ Apps.
 

De buitenkant

In Office 365 herken je meteen het oude vertrouwde gezicht van MS Office, inclusief kenmerkende ‘ribbon’ die sinds 2007 in Office te zien is. Als je met de programma’s van MS Office uit de voeten kunt, zul je geen problemen hebben met Office 365. Google daarentegen heeft gekozen voor een sobere, ietwat saaie look waar je via icoontjes bij de verschillende diensten terechtkomt. Functioneel is het zeker, al moet je in het begin een beetje zoeken.
 

Tegelijk aan hetzelfde werken

Dit pakken Google en Microsoft allebei anders aan. Bij de eerste heeft iedereen rechtstreeks toegang tot bijvoorbeeld een document of presentatie, waardoor verschillende mensen tegelijk met dezelfde data bezig kunnen zijn. Bij Microsoft wordt dat voorkomen door een keur aan mechanismen. Beide programma's werken prima, het zal dus aan je persoonlijke voorkeur liggen welke je prettig vindt werken.
 

Soms wil je ook offline werken

En soms móet je offline werken, omdat de server (heel) even down is of omdat je eigen verbinding hapert. Offline werken kan bij Office 365 gewoon in MS Office, ervan uitgaande dat je dat op je laptop het geïnstalleerd. Google zet in zo’n geval zijn Chrome-brouwser in als je van tevoren hebt aangegeven dat je ook offline wil werken. Als je dan weer online bent, worden e-mails alsnog verstuurd en docs geüpdatet.
 

Wezenlijk verschil

Het grootste verschil tussen Google Apps en Office 365 is dat de eerste volledig onafhankelijk werkt en de tweede terugvalt op een desktopversie van MS Office. Voordeel daarvan is dat Office 365 beschikt over de uitgebreide capaciteiten van MS Office en daardoor veelzijdiger is dan Google Apps. Het nadeel is alleen de kosten, MS Office is niet gratis. Maar de cloudsoftware van zowel Google als Microsoft voldoen voor gewoon kantoorwerk.
 

Wat kost het?

  • Google Apps kost 4 euro per gebruiker per maand zónder extra ‘vault’ beveiliging en 8 euro mét vault.
  • Office 365 kost tien euro per maand voor gebruik thuis, en 10,50 euro per gebruiker per maand voor bedrijven met een tot tien werknemers. Er zijn ook andere abonnementen mogelijk.
 

Conclusie

Welk product het beste bij je past, hangt natuurlijk af van je situatie, wensen en eisen. In het kort kun je stellen dat Google Apps prima is voor ondernemers die online willen samenwerken en die genoeg hebben aan een relatief goedkoop en eenvoudig softwarepakket. Office 365 is krachtiger en uitgebreider, maar ook duurder. Maar wanneer je al jaren gebruikmaakt van MS Office, is die stap makkelijk en snel gemaakt.

Lees ook…

5 Cloudapps: jouw hele bedrijf altijd bij de hand

Puilt jouw portemonnee uit van de bonnetjes en visitekaartjes? Sleur je een volle portfoliomap mee naar nieuwe klanten? Dat hoeft niet meer. Met deze handige apps heb jij alleen nog internetverbinding nodig. In de Cloud zijn jouw documenten via iedere laptop, smartphone of tablet beschikbaar.

Zo werk je samen in de cloud

Ben je bezig met een project of klus waarbij je moet samenwerken? Dan is het handig om met documenten te werken waar je beiden in kan en die veilig worden opgeslagen. De cloud kan een oplossing bieden. Een interview met Sander Hofman van Amerikaanse cloudaanbieder Box over de werking van de cloud en de verschillende cloudaanbieders.

7 tips voor veilig werken in de cloud

Je wilt je data ook online opslaan, maar bent nog een beetje huiverig? Lees dan hier hoe je veilig en goed voorbereid aan de slag kunt met cloud computing.
Wil jij weten op welke flexwerkplekken je kunt werken, hoe je op iedere plek je werk kunt doen en wil je ervaringen van andere zzp'ers lezen? Download dan dit whitepaper.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer