Hoe zit het met btw en het buitenland?

De btw-regels voor als je internationaal zakendoet
Hoe het zit met btw als je iets aan het buitenland levert, of omgekeerd, is vaak onduidelijk. Wanneer moet je betalen en hoe vraag je het terug? We geven antwoord op deze, en meerdere, vragen.

Er wordt bij btw onderscheid gemaakt tussen het leveren van goederen en diensten, en tussen leveringen binnen en buiten de Europese Unie (EU). Ook maakt het uit of je afnemer ook een ondernemer – met een btw-nummer – is of een particulier.
 

Goederen exporteren

Je berekent 0 procent btw over goederen die je levert aan een andere ondernemer binnen de EU, of aan een ondernemer of particulier buiten de EU. Voor het 0% tarief voor leveringen buiten de EU  moet je wel kunnen aantonen dat je goederen de EU hebben verlaten, met bijvoorbeeld orderbevestigingen, vrachtbrieven, facturen of bestelformulieren.
 

Lever je goederen aan particulieren binnen de EU? Dan breng je het Nederlandse btw-tarief in rekening en dat geef je dan weer aan via de btw-aangifte. De meeste landen kennen een drempelbedrag. Vanaf dat bedrag moet je je ook als ondernemer in dat land inschrijven en lokaal btw gaan afdragen.
 

Goederen importeren

Over goederen die je uit de EU importeert, betaal je het Nederlandse btw-tarief. In het land van verzending wordt geen btw betaald. Importeer je goederen uit een land dat niet bij de EU hoort? Dan moet je btw betalen in het eerste EU-land waar de goederen aankomen. Dit kun je bij de douane betalen of, als je een vergunning artikel 23 hebt, bij je periodieke btw-aangifte.
 

Diensten exporteren

Bij diensten voor particulieren breng je het btw-tarief van het land waarin de diensten worden uitgevoerd, in rekening. Bij diensten aan ondernemers betaalt de afnemer zelf btw. Er zijn diverse diensten vrijgesteld van btw, die kun je vinden op de website van de Belastingdienst.
 

Diensten importeren

Als je diensten uit een ander land inkoopt, moet je btw-aangifte doen in Nederland. Je betaalt het Nederlandse tarief. Dit geldt zowel voor diensten uit EU-landen als voor diensten uit niet-EU-landen.
 

Terugvragen

Btw die je in een ander EU-land hebt betaald, bijvoorbeeld omdat je de goederen zelf hebt opgehaald, kun je terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Soms kun je ook btw terugvragen die je in niet-EU-landen hebt betaald, maar dat moet je doen bij de belastingdienst van dat land. 
 

Opgaaf Intracommunautaire Prestaties (ICP)

Ook als het btw-tarief 0 procent is, moet je een factuur sturen. Als de btw ‘verlegd’ is moet je dit duidelijk op je factuur vermelden. Je vermeld dat de btw ‘verlegd’ is met vermelding van de gegevens van je afnemer inclusief zijn btw nummer. Twijfel je of je de btw moet verleggen? Gebruik dan deze tool van de Belastingdienst. Je moet ook het btw-nummer van je afnemer opgeven bij je aangifte. Zodra je handelt met andere EU-lidstaten, moet je naast je btw-aangifte Opgaaf Intracommunautaire Prestaties (ICP) doen. Hier vermeld je alle internationale transacties, ook die met 0 procent btw.

 

Lees ook…

BSN in BTW-nummer inbreuk op privacy

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is in juni 2017 een onderzoek gestart bij de Belastingdienst. Er werd onderzocht of de Belastingdienst wettelijke grondslag heeft voor het gebruik van het Burgerservicenummer (BSN) in het btw-nummer van zelfstandig ondernemers.

Waarom betalen we eigenlijk btw?

Als ondernemer reken je btw op je producten en diensten. Die krijg je dan betaald van je klant, om het vervolgens weer af te dragen aan de fiscus. Daarna kun je het weer verrekenen met de btw die je hebt betaald bij je zakelijke uitgaven. Is het nog duidelijk? Hoe zit dat nu precies met deze belasting?

Btw-vrijstelling in de zorg

Na meerdere btw-processen tegen de Belastingdienst heeft de Hoge Raad eerder besloten dat zzp’ers in de zorg, in tegenstelling tot zzp’ers in andere sectoren, geen btw hoeven te belasten. Geneeskundige diensten gericht aan de mens zijn vrijgesteld. Dit houdt in dat vrijwel elk beroep in de zorg geen btw hoeft te verrekenen.
Met deze btw-berekenaar of calculator voor Excel reken je snel en eenvoudig uit hoe hoog een bedrag is inclusief btw of juist exclusief btw.
Als ZZP'er ben je zelf verantwoordelijk voor het sturen van een nette en overzichtelijke factuur. ZZP Servicedesk heeft een voorbeeld opgesteld, dat jij kunt gebruiken en aanpassen naar jouw wensen en huisstijl.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer