Is een auto leasen een goed idee?

Te duur? Dat hoeft niet!
Dankzij verschillende constructies speciaal zzp'ers (en het mkb) hoeft het leasen van een auto niet duur te zijn. Het loont de moeite om het eens uit te zoeken.
Helaas zijn de voordelen van het leasen van een auto voor zzp’ers nauwelijks bekend. Denk aan het gemak ervan, aangezien de leasemaatschappij alles om de auto heen regelt. Het kan je ook geld schelen dat je dan in je bedrijf kan investeren in plaats van je wagen.
 

Kosten berekenen

Is leasen echt duurder dan zelf een auto kopen? Reken niet alleen met maandelijkse kosten als wegenbelasting en verzekering, maar neem ook onderhoud, reparatie, schadeherstel, banden en afschrijving mee in je calculaties.
 
Men vergeet vooral de afschrijving bij het berekenen van kosten. Het gaat vaak om duizenden euro’s per jaar. Sluit je een lening af voor de aanschaf van een bedrijfsauto, dan moet je ook die rentekosten bij de totale kosten optellen. Alleen dan bereken je de maandlasten op de juiste manier.
 
Een leasemaatschappij maakt afspraken met leveranciers, zoals garages, schadeherstelbedrijven en bandenspecialisten. Omdat ze groot inkopen, is het voor hen vaak voordeliger. Als jij het zelf zou moeten doen, ben je veel duurder uit.
 

Korte contracten voor zzp’ers

Er zijn speciale leaseconstructies voor zzp’ers. Denk aan makkelijk op te zeggen, kortlopende contracten. En die zijn dan ook weer makkelijk te verlengen. Heb je een opdracht op locatie die maar een paar maanden duurt? Dan kan zoiets uitkomst bieden. Je ben namelijk zo weer van je leaseauto af als je hem niet meer nodig hebt.  
 

Bedrag per maand

Bij veel leaseproducten berekenen maatschappijen een vast bedrag per kilometer zonder voorschot of nacalculatie. Dit komt dan bovenop het maandelijkse leasebedrag. Een vast aantal kilometers, zoals bij veel leasecontracten, is er bij leaseproducten voor zzp’ers vaak niet. 
 

Alles op een rij

Of het voordeliger is om te leasen of om een auto zelf aan te schaffen hangt van heel veel factoren af. Zet dus alle voor- en nadelen goed op een rij voordat je een keuze maakt.
 
Wil jij weten hoe jij het meest voordelig een auto kunt regelen als zzp'er? Met de praktische tips, rekentools en ervaringen van collega's uit dit whitepaper maak je de juiste keuze.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer