Wat is een vlog?

Wat je moet weten voor je gaat videobloggen
Nee, het is geen tikfout. Het is vlog met een v. En we zullen het maar meteen weggeven: een vlog is een blog in videovorm. Je kunt zo’n vlog snel en makkelijk in elkaar zetten, maar daar moet je wel een aantal dingen voor weten.

Waarom vloggen in plaats van bloggen?

Als je geen schrijf-, maar wel spreektalent hebt dan is een vlog waarschijnlijk meer iets voor jou dan een blog. Ook wanneer je weinig tijd hebt, kan het in je voordeel werken. Het kost immers meer tijd om een mooi verhaal van 500 woorden op te tikken dan om 500 woorden uit te spreken. Daarnaast kun je met een vlog toch de luie lezers bereiken die liever een video kijken dan een blog lezen.
 

Hoe gebruik ik een vlog voor mijn bedrijf?

Je kunt een vlog perfect gebruiken om te laten zien over welke kennis je beschikt. Vlog over onderwerpen binnen jouw vakgebied waar je kijkers iets aan hebben. Zo zien potentiële klanten wat je in huis hebt. Pas wel op dat je vlog geen reclameboodschap wordt, maar inhoudelijk iets toevoegt voor je publiek. Iedereen zapt immers weg bij reclame.
 

Meer over Marketing & Verkoop in VrijeStijl Magazine!

 

Past een vlog bij jou?

Met een vlog kun je nog meer van jezelf laten zien dan met een blog. Dat kan ook een valkuil zijn. Je kijkers zien hoe je eruitziet, horen hoe je praat, zien je lichaamstaal en je mimiek. Je potentiële klanten vormen -bewust of onbewust- een oordeel over je. Vloggen is dus vooral aan te raden als je goed bent in het spreken voor groepen en zelfverzekerd bent voor de camera. Anders kan het juist in je nadeel werken. 
 

Hoe maak ik een vlog?

Je kunt met alles waar een camera op zit een vlog maken. Met je smartphone, je webcam, je videocamera en je fototoestel (als daar een videofunctie op zit). Let er op dat je het apparaat altijd horizontaal vasthoudt. Dat ziet er op internet mooier uit, omdat je dan beeldvullende kwaliteit hebt. Als je filmpje klaar is, kun je hem uploaden op YouTube. YouTube geeft je een embedlink en -code waarmee je het filmpje weer op je eigen website kunt zetten of delen via social media.
 

Hoe lang moet een vlog zijn?

Let op dat je je vlog niet te lang maakt, want dan haakt je kijker af. Anderhalve minuut is een ideale lengte, maar als je informatie relevant en interessant blijft dan kun je die tijd best wat oprekken.

 

Lees ook…

Hoe maak ik een column of vlog voor ZZP Servicedesk?

Wie weet beter wat een zelfstandig professional bezighoudt dan jij? Daarom zijn wij altijd op zoek naar zzp'ers die willen schrijven of vloggen over hun ervaringen. Wil jij je kennis met anderen delen en je collega-zelfstandigen op weg helpen? Begin dan met het schrijven van een column of videobloggen! Ben je geen zzp'er, maar expert op een gebied dat voor zzp'ers relevant is? Dan ontvangen we ook graag jouw bijdrage.

Val op met een video

Je wilt jezelf in de kijker zetten bij potentiële klanten, maar het is lastig om op te vallen. Dan kun je overwegen video in te zetten als tool om jezelf en jouw eenmansbedrijf bekendheid te geven. Waar wacht je nog op?

Joehoe, ik heb een blog hoor!

Een vriendin van mij is sinds kort aan het bloggen geslagen. Ze gelooft er namelijk heilig in dat bloggen haar kan helpen meer bezoekers naar haar website te trekken. Vol goede moed post ze al een aantal weken haar hersenspinselen. Maar dan komt ze erachter dat haar blog nauwelijks gelezen wordt …
Als ZZP'er ben je vrij maar niet alleen. Wil je eenvoudig in contact komen met collega-zzp'ers en mogelijke opdrachtgevers? Maak en publiceer je gratis MijnZZP-profiel!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer