Welke kosten zijn aftrekbaar?

Over werkkleding, zakenlunches en aktetassen
Om je bedrijf op te zetten en draaiende te houden moet je kosten maken. Deze kosten zijn in veel gevallen aftrekbaar van de winst, waardoor je minder belasting betaalt. In dit artikel zetten we de belangrijkste aftrekposten voor je op een rij.
De Belastingdienst omschrijft zakelijke kosten als ‘kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van je onderneming en de kosten die rechtstreeks op uw onderneming betrekking hebben’. Maar wat valt dan precies onder die noemer?
 • Werkkleding is inderdaad 100 procent aftrekbaar, maar de Belastingdienst ziet niet zomaar elke zakelijke outfit als werkkleding. Het moet kleding zijn die je (bijna) uitsluitend kunt dragen in het kader van je onderneming. Dat moet duidelijk blijken, zoals bijvoorbeeld bij een uniform of overall het geval is. Als de kleding ook buiten werktijd gedragen zou kunnen worden dan moet je het voorzien van een beeldmerk van minimaal 70cm2 om het aftrekbaar te laten zijn. Dit beeldmerk moet verwijzen naar je onderneming. Dat leuke colbertje kun je dus wel vergeten.
 • Aktetassen en dergelijken mag je wel volledig aftrekken, zonder dat je er een beeldmerk op hoeft te zetten.
 • Voedsel, drank, genotmiddelen, representatiekosten, congressen, seminars en studiereizen mogen - inclusief reis- en verblijfkosten - worden afgetrokken. Let wel: er geldt een drempel van 4.500 euro. Wanneer je onder dit bedrag zit, mag je 73,5 procent (2016) of 80% (2017 en 2018) van de kosten aftrekken. Onder voedsel vallen bijvoorbeeld zakenlunches en -diners en ook de fooien. Onder genotmiddelen vallen ook sigaretten en sigaren. Bij representatiekosten moet je denken aan de kosten van recepties, feestjes en ander zakelijk vermaak. Als je echter een vaartuig inzet voor representatieve doeleinden, mag je dat weer niet aftrekken.
 • Wanneer je thuis je werkruimte hebt, mag je de kosten daarvoor niet aftrekken. Er zijn echter uitzonderingen. Om te kijken of jij zo’n uitzonderingsgeval bent, kun je contact opnemen met de Belastingdienst. De huur van je bedrijfsruimte en de kosten voor de inrichting daarvan zijn wel volledig aftrekbaar.
 • Je telefoonabonnement thuis is niet aftrekbaar, maar de kosten voor de zakelijke gesprekken die je voert juist weer wel.
 • Vakliteratuur is 100 procent aftrekbaar, algemene literatuur niet.
 • Studiekosten mag je volgens het Belastingplan 2019 in de meeste gevallen volledig aftrekken van de winst. Voorwaarde is wel dat de studie of opleiding gevolgd wordt ten behoeve van de zakelijke belangen van de onderneming.
 • Verhuiskosten en kosten voor huisvesting buiten de woonplaats zijn beperkt aftrekbaar.
 • De auto van de zaak is beperkt aftrekbaar, net als de zakelijke kosten die je maakt met je eigen auto.
 • Alle kosten die je hebt gemaakt om te kunnen starten als zzp’er zijn aftrekbaar. Zolang maar duidelijk is dat je de kosten met dat doel gemaakt hebt. Denk aan het geld dat je uit hebt gegeven aan marktverkenning en het inwinnen van adviezen.
 • Andere kosten die volledig aftrekbaar zijn zijn: verzekeringen, onderhoudskosten, inschrijving in het handelsregister, zakelijke reiskosten openbaar vervoer, taxi en vliegtuig, correspondentiemateriaal en adviezen over de levensvatbaarheid van je bedrijf
   

Bron: Belastingdienst

Handige boekhoudpakketten:

 

 

 

 

Hoe goed heb jij je boekhouding op orde? 

Doe de test en ontdek via 8 statements hoe goed jij je boekhouding op orde hebt!

Doe de gratis test

 

Lees ook…

Kan ik mijn yogalessen ook als bedrijfskosten opvoeren?

Dat je kosten als je kantoorhuur, website en telefoonrekening kunt opvoeren als zakelijke kosten is logisch. Maar sommige zzp’ers komen met wel heel bijzondere kosten. Die gelden helaas niet altijd als zakelijke kosten. Vijf opmerkelijke kosten die namens het bedrijf zijn opgevoerd.

Creatief boekhouden kan lonen

Het klinkt niet al te positief: creatief boekhouden om minder belasting te hoeven betalen. Toch zijn er slimmigheden genoeg die legaal zijn en waarmee je jouw winst zo kunt beïnvloeden dat je als ondernemer minder belasting betaalt.

Boekhouden in een schriftje

Er was een tijd dat je als zzp’er zonder mobieltje, internet en e-mail je bedrijf voerde. Contact met opdrachtgevers ging op afspraak en via de telefoon en de boekhouding werd met pen bijgehouden in schriftjes. ZZP Servicedesk sprak over die tijd met Jan de Bie, die al 23 jaar succesvol is als zelfstandige grafisch vormgever en DTP’er. ‘Het is allemaal zo veel efficiënter geworden.’
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.
Doe de gratis test en ontdek via 8 statements hoe goed jij je boekhouding op orde hebt!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer