In loondienst en werken als zzp'er

De 10 belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen
Je bent in loondienst en je wilt daarnaast aan de slag als zzp’er. Dit kan zijn omdat je uiteindelijk ondernemer wilt worden of omdat je gewoon wat bij wilt verdienen. Waar moet je rekening mee houden? Als je parttime gaat ondernemen, zijn er tien belangrijke vragen die je jezelf moet stellen.

 

1. Mag het wel van je werkgever?

Er kan in je arbeidsovereenkomst staan dat je geen nevenwerkzaamheden uit mag oefenen. Daarnaast mag je je werkgever niet beconcurreren. Dus als je monteur bent bij een garage en in de avonduren wilt bijklussen kan dat een probleem worden. Overleg dus altijd met je werkgever voor je voor jezelf aan de slag gaat.
 

2. Heb je een plan?

Het is altijd verstandig een ondernemingsplan te maken, al is het alleen maar voor jezelf. Door een ondernemingsplan te schrijven krijg je inzicht in wat je wilt gaan doen en of dit levensvatbaar is. Als je een goed idee hebt en dit op de markt wilt brengen, moet je eerst in kaart brengen of er een kans van slagen is.
 

3. Heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig?

Wanneer een beroepsfout je klant grote schade kan toebrengen, is het verstandig een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is bijvoorbeeld niet nodig als je illustrator bent, maar wel als je juridisch advies geeft.
 

4. Ziet de Belastingdienst jou als ondernemer?

Wanneer de activiteiten zich afspelen binnen de hobby- of familiesfeer ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer bent, kun je dat wel zijn voor de btw. Je bent ondernemer voor de btw als je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent.

Je kunt controleren of de Belastingdienst jou ziet als ondernemer voor de inkomsten- en omzetbelasting.
 

5. Afspraken met opdrachtgever

Waar je voorheen nog te maken had met de VAR, is het daarnaast ook niet meer nodig een modelovereenkomst op te stellen en te laten controleren. Dit mag wel. Zo'n overeenkomst vul je samen met je opdrachtgever in om vast te leggen dat je geen dienstverband hebt, maar als zelfstandige in opdracht werkt. Jullie zijn samen verantwoordelijk voor het in stand houden van je zelfstandigheid tijdens je werkzaamheden. Naast het feit dat er voor de plannen uit het regeerakkoord van 2017 meer onderzoek nodig is, is de handhaving van de wet DBA is opgeschort tot 1 januari 2021. Hoewel opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of nahefftingen krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking, is het aan te raden om je toch aan de regels van de wet DBA te houden. De Belastingdienst doet onderzoek naar arbeidsrelaties als er belangrijk vermoede van fraude is. 
 

6. Moet je altijd btw betalen?

Sommige goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw. Dit is het geval wanneer je bijvoorbeeld muziek componeert, tandarts of journalist bent.
 
Lever je geen vrijgestelde goederen of diensten, maar hoef je slechts een klein bedrag aan btw te betalen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. Als je in een jaar 1.345 euro of minder aan btw betaalt, hoef je niets af te dragen. Als je tussen de 1.346 euro en 1.833 euro moet betalen, kun je belastingvermindering krijgen. De btw die je niet hoeft af te dragen moet je overigens wel opgeven bij je inkomstenbelasting.
 
Boekhouding uitbesteden? 
In de regel betaalt een goede boekouder zich altijd terug met de betalingen die hij voor je realiseert. Via het formulier van onze partner WRKD kun je in een paar seconden vrijblijvend verschillende offertes opvragen, zodat je zeker weet dat je een goede prijs betaalt.
 

7. Hoeveel uur besteed je als freelancer of zzp'er?

Als je voldoet aan het urencriterium van minimaal 1.225 uur per jaar en aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd (in 2019: 67 jaar) nog niet bereikt hebt, kom je in aanmerking voor zelfstandigenaftrek. Wanneer je meer tijd besteedt aan je werk in loondienst dan aan je zzp-werkzaamheden, kom je niet in aanmerking. In 2019 is de zelfstandigenaftrek 7.280 euro. Dat bedrag mag je van je winst aftrekken.
 

8. Wanneer begin je als zzp’er?

Het urencriterium geldt ook als je aan het eind van het jaar met je onderneming start. Begin je in november, dan moet je alsnog in dat jaar aan 1.225 uur voldoen. En dat ga je zo laat in het jaar niet halen.
 

9. Hoe lang ben je al zzp’er?

Als je in één of meer van de vijf voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer was en in die periode niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast, kom je in aanmerking voor een startersaftrek. Dit is 2.123 euro bovenop de zelfstandigenaftrek.
 

10. Moet je meer inkomstenbelasting gaan betalen?

Wanneer je geld bijverdient met werk als zzp'er, kan het zijn dat je in een hogere belastingschijf terechtkomt. Dat betekent dat je meer inkomstenbelasting af moet dragen. Er zijn vier schijven. Als je in 2019 de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt gelden de volgende tarieven:
 
1. Inkomen tot 20.142: 36,55 procent
2. Inkomen tussen 20.143 en 33.994: 40,85 procent
3. Inkomen tussen 33.995 en 68.507: 40,85 procent
4. Inkomen meer dan 68.507 of hoger: 51,95 procent
 
Heb je ondersteuning nodig? Onze adviseurs helpen je graag verder. Bekijk wat ons lidmaatschap te bieden heeft!
 

Word nu lid!

Lees ook…

Hoe begin ik als zzp'er?

Je wilt voor jezelf beginnen, maar bij het opstarten van een onderneming komt veel kijken. Hoe gaat dit in zijn werk, waar moet je rekening mee houden en wat moet er allemaal geregeld worden? Hieronder vind je alles waar je als startende ondernemer aan moet denken.

Voor jezelf beginnen naast je baan

Voor jezelf beginnen is een sprong in het diepe. Veel zzp’ers maken de stap dan ook terwijl ze nog een vaste baan hebben. Maar kun je jezelf dan wel helemaal wijden aan je onderneming? ZZP Servicedesk vroeg het een zelfstandig financieel adviseur, die sinds mei 2015 volledig zzp’er is. “Het is een gespreid bedje van waaruit je begint.”

Welke kosten zijn aftrekbaar?

Om je bedrijf op te zetten en draaiende te houden moet je kosten maken. Deze kosten zijn in veel gevallen aftrekbaar van de winst, waardoor je minder belasting betaalt. In dit artikel zetten we de belangrijkste aftrekposten voor je op een rij.
Ontdek gratis wat het je oplevert om je boekhouding volledig uit te besteden.
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer