Starten als zzp'er, wat kost dat?

De uitgaven waar je rekening mee moet houden
Starten als zzp’er hoeft niet veel te kosten, maar je moet er rekening mee houden dat sommige uitgaven onvermijdelijk zijn. Als je voor jezelf begint zijn dit de kosten die je in veel gevallen moet maken.

Website

Je wilt gevonden worden en daarom is het hebben van een website een must. Zonder website zou je zelfs kunnen stellen dat je onderneming niet écht bestaat. Maar een website is niet gratis. Wanneer je een webshop wilt starten, kun je bij verschillende aanbieders een webshop ‘huren’ die je dan zelf in kunt richten. Je betaalt dan iedere maand een vast bedrag afhankelijk van het pakket dat je gekozen hebt. Je kunt natuurlijk ook een webshop laten bouwen in plaats van er een te huren.
 
Wanneer je geen webshop wilt kun je bijvoorbeeld een WordPress-site (laten) bouwen. Misschien dat iemand in je netwerk dit voor een vriendenprijsje wil doen. Als je een bedrijf hiervoor inhuurt kan het enorm in de papieren lopen. Als je een website hebt betaal je periodiek een vast bedrag voor de webhosting en je domeinnaam. Bij de webshoppakketten zit dat bij de prijs inbegrepen.
 

KvK

Wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, moet je eenmalig een inschrijfvergoeding van 50 euro betalen. Vroeger was dit een jaarlijks bedrag.
 

Telefoonkosten

Bij het starten moet je flink wat regelen en veel van deze regel-gesprekken zullen telefonisch gevoerd worden. Houd er dus rekening mee dat je, vooral in de eerste periode, flink over je bundel heen kunt gaan. Gelukkig kun je de kosten voor zakelijke telefoongesprekken volledig aftrekken van je winst


Accountant of boekhouder

Je kunt je administratie zelf doen, maar dat vinden de meesten niet de leukste klus. Daarom kun je er ook voor kiezen een accountant of boekhouder in te huren. Maar dat kost je wel wat. Accountants rekenen vaak een hoger tarief van boekhouders. Wat ook bepalend is voor de prijs is of je je hele administratie uitbesteedt of dat je een deel door een derde laat doen.
 

Bedrijfsruimte

Wanneer je niet vanuit huis kunt/wilt werken moet je op zoek naar een bedrijfsruimte. Je betaalt maandelijks huur en je moet geld steken in de inrichting. Je kunt als alternatief op een flexwerkplek gaan werken. Dit is in sommige gevallen gratis en soms moet je een klein bedrag betalen of een abonnement nemen.
 

Materialen en apparatuur

Afhankelijk van de branche waarin je werkzaam gaat zijn, moet je materialen en apparatuur aankopen. Als fotograaf heb je bijvoorbeeld naast een fotocamera een goede computer en lampen nodig. Ga na wat je nodig hebt, maak een lijstje en houd zo je kosten overzichtelijk.
 

Wil jij starten als zzp'er? Download de gratis checklist!

Lees ook…

Hoe begin ik als zzp'er?

Je wilt voor jezelf beginnen, maar bij het opstarten van een onderneming komt veel kijken. Hoe gaat dit in zijn werk, waar moet je rekening mee houden en wat moet er allemaal geregeld worden? Hieronder vind je alles waar je als startende ondernemer aan moet denken.

In loondienst en werken als zzp'er

Je bent in loondienst en je wilt daarnaast aan de slag als zzp’er. Dit kan zijn omdat je uiteindelijk ondernemer wilt worden of omdat je gewoon wat bij wilt verdienen. Waar moet je rekening mee houden? Als je parttime gaat ondernemen, zijn er tien belangrijke vragen die je jezelf moet stellen.
Voor jezelf beginnen gaat niet vanzelf. Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden en die je moet regelen. In deze checklist vind je alle zaken waar je als startende ondernemer aan moet denken.
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer