Zo bepaal je als zzp'er jouw tarief

Bereken hier wat jij minimaal moet vragen
Het is een vraag waar iedere zzp'er mee worstelt: hoe bepaal ik mijn tarief? Je wil jezelf niet uit de markt prijzen door te hoog te gaan zitten, maar je wilt ook weer niet te weinig vragen voor jouw vakmanschap. De meeste zzp'ers blijken toch vrij laag in te zetten, dit is onnodig. Door deze stappen te doorlopen kun je duidelijk vaststellen wat jouw minimale tarief moet zijn.
Zelfstandigen verdienen gemiddeld ruim 21.000 euro per jaar, zo blijkt uit recent onderzoek van Panteia/EIM. Dat is ruim onder het modale jaarsalaris van 32.500 euro. Zzp’ers gaan gelukkig wel steeds meer verdienen. Uit een ander onderzoek, uitgevoerd door Hoofdkraan, blijkt dat zelfstandigen in 2016 gemiddeld 43 euro verdienden. Zelfstandigen in Noord Holland blijken het het best bekeken te hebben. Zij krijgen gemiddeld 45 euro per uur. De zzp'ers uit Drenthe komen er daarentegen een stuk slechter van af. Daar verdient een zzp’er gemiddeld 39 euro per uur.
 
Om te bepalen wat jij minimaal per uur moet verdienen moet je jezelf een aantal vragen stellen:
 
1. Wat verdient iemand die hetzelfde werk doet in loondienst?  
 
Probeer in te schatten hoeveel loon je zou moeten krijgen als werknemer op basis van je ervaring en leeftijd. Tel daarbij 8 procent vakantiegeld en de werkgeverslasten op. Werkgeverslasten bedragen zo’n 25 procent van het brutoloon. Dat betekent dat een werkgever zo’n 3.750 euro kwijt is aan een werknemer die 3.000 bruto verdient. 750 euro gaat naar sociale premies en dergelijken.
 
Een gemiddelde werkmaand telt 21,67 dagen. Wanneer je 3.750 euro deelt door het aantal uren in zo’n werkmaand kom je uit op ruim 21,50 euro per uur. Dit verdubbel je en dan kom je uit op jouw uurtarief: 43 euro. De rekensom is dan: brutoloon + vakantiegeld x 1,25 : (21,67x8=173,36) = uurtarief in loondienst x 2 = uurtarief zzp’er. Maar, misschien is die 43 euro voor jou wel te weinig.
 
2. Wat is het gemiddelde tarief in jouw branche?
 
Misschien vragen collega-zzp’ers een stuk meer dan 43 euro per uur. Probeer erachter te komen wat zij verdienen. Dit kun je ze natuurlijk direct vragen, maar je kunt ook contact opnemen met branche-organisaties en -verenigingen. Er worden ook regelmatig onderzoeken gedaan naar het gemiddelde uurtarief per branche. Zo zoekt Hoofdkraan per beroepsgroep uit wat het gemiddeld uurtarief is. Een voorbeeld van een relatief goedbetaalde beroepsgroep is Analyse & Advies. Het gemiddelde uurtarief in deze sector was namelijk 48 euro per uur. Een minder goede betaalde beroepsgroep is Tekst & Vertaling, waar het gemiddelde tarief op 38 euro ligt.
 
3. Wat zijn je uitgaven en kosten?
 
Op het eerste gezicht lijken uitgaven en kosten hetzelfde, het gaat namelijk allebei om geld uitgeven.  Uitgaven zijn eenmalig. Denk aan dingen die je niet regelmatig aanschaft voor je onderneming, zoals een ladder of een softwareprogamma. Kosten zijn terugkerend, denk bijvoorbeeld aan je huur en verzekeringen. Bereken of het tarief dat je hebt berekend, dekkend is wanneer je je kosten en uitgaven er vanaf trekt.
 
4. Hoe groot is de opdracht?
 
Heb je een grote opdracht binnengesleept die je voor een forse periode een omzetgarantie geeft? Dan kun je de opdrachtgever belonen door een korting te geven op je tarief. Zo komt hij de volgende keer sneller bij je terug.
 
Al met al kom je waarschijnlijk op een tarief uit dat ongeveer twee keer zo hoog is als het salaris van iemand in loondienst. Dat lijkt veel, maar is het niet. Bedenk dat de opdrachtgever alleen betaalt voor de uren waarin je productief bent en ze hebben niet te maken met ontslagregels, doorbetaling bij ziekte en vakantiedagen. Bovendien moet jij zelf je pensioen regelen en je verzekeren tegen onder andere arbeidsongeschiktheid. Schat jezelf dus niet te laag in!

Lees ook…

Welk tarief rekenen andere zzp'ers?

Ben je benieuwd welk tarief andere zzp’ers rekenen, maar durf je het ze niet te vragen? Dat hoeft ook niet. Hoofdkraan.nl heeft onderzocht wat zelfstandigen in verschillende branches rekenen. Het gemiddelde uurtarief van een zzp’er bleek in 2017 43 euro te zijn.

Tarief hoogopgeleide zzp’er piekt op 56-jarige leeftijd

Als zzp’er in de zakelijke dienstverlening verdien je gemiddeld het meest op 56-jarige leeftijd. Je hebt gemiddeld 45 minuten reistijd en als je man bent, vraag je gemiddeld 6 euro meer aan je opdrachtgever dan je vrouwelijke collega. Dat blijkt uit ZP Facts, de nieuwe marktmonitor voor zelfstandig professionals.
Voor jezelf beginnen gaat niet vanzelf. Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden en die je moet regelen. In deze checklist vind je alle zaken waar je als startende ondernemer aan moet denken.

Juridisch advies voor jouw onderneming
HelloLaw gelooft dat er nogal wat anders kan in de juridische wereld. Lagere kosten, maar vooral duidelijkheid. Praktisch en begrijpelijk juridisch advies waar je écht iets aan hebt.

ZZP Servicedesk © 2014-2018. ZZP Servicedesk is onderdeel van Dutch Network Group . Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden