Hoe maak ik een factuur?

Download de voorbeeldfactuur
Je bent net voor jezelf begonnen en het is zo ver: je mag je eerste factuur versturen! Dat is een van de mooiste momenten die je als starter mee gaat maken. Maar wat moet je eigenlijk op zo’n factuur zetten en hoe zorg je dat hij er netjes en verzorgd uitziet?
De meeste ondernemers worden door de belastingdienst verplicht te factureren en een goede factuuradministratie bij te houden. Uitzonderingen gelden voor bijvoorbeeld ondernemers in de taxi- en openbaar vervoerbranche en in de horeca.
 
Wanneer jij wel verplicht bent te factureren, moeten de facturen aan bepaalde eisen voldoen. Deze zaken moet je altijd vermelden op je facturen:
 
  • Jouw bedrijfsnaam en die van je klant
  • Jouw volledige adres en dat van de klant. Dit moet het adres zijn waar je onderneming feitelijk gevestigd is. Je mag geen postbusnummer als adres opgeven.
  • Je btw-nummer en KvK-nummer
  • De datum waarop de factuur naar de klant gestuurd is
  • Een uniek factuurnummer. Deze mag je zelf bedenken. Zorg wel dat het nummer bij iedere factuur oploopt.
  • Een omschrijving van de geleverde goederen of diensten, het aantal en de datum waarop ze geleverd zijn
  • Het bedrag dat je in rekening brengt, exclusief btw
  • Het btw-tarief dat je in rekening brengt
  • Het btw-bedragHet volledige bedrag inclusief btw
  • Vermeld binnen welke termijn de klant moet betalen

 

Vrijgesteld van btw?

Wanneer je diensten vrijgesteld zijn van btw, vermeld dat dan nadrukkelijk op je factuur. Dit is het geval wanneer je bijvoorbeeld journalistiek werk doet, begrafenisondernemer bent, of gastouder of componist. Op de website van de belastingdienst kun je nagaan of jouw diensten ook vrijgesteld zijn van btw.

 

Betalingstermijn

Als je vooraf op papier hebt gezet wat de betalingstermijn is, zet je deze op de factuur. Als er contractueel niets geregeld is, moet de factuur uiterlijk 30 dagen na ontvangst worden betaald.
 

Download een voorbeeld!


Boekhouding uitbesteden? 
In de regel betaalt een goede boekouder zich altijd terug met de betalingen die hij voor je realiseert. Via het formulier van onze partner WRKD kun je in een paar seconden vrijblijvend verschillende offertes opvragen, zodat je zeker weet dat je een goede prijs betaalt.
 

Boekhoudprogramma met facturatiemodule? Bekijk de volgende programma's:

 

Lees ook…

20 kantoorzinnen die jij niet snel zal horen

Zzp’er zijn is fijn! Misschien dat je dat even niet voelt wanneer je tot over je oren in je administratie zit, een factuur niet betaald is of het niet lukt om een nieuwe opdrachtgever te vinden. Op dat soort momenten moet je even stilstaan bij de vele voordelen die het zelfstandige bestaan je biedt. Je mag uitslapen wanneer je wilt, vrij nemen wanneer je wilt, je doet alleen het werk dat je leuk vindt EN je hoeft geen kantoortaal aan te horen.

Reiskosten declareren: hoe doe ik dat?

Soms moet je als zzp’er voor je opdrachtgever op pad. Je komt bij je klant op locatie of gaat voor hem naar een bepaalde werkplek toe. Hoe zet je die reiskosten op de factuur?

Wat is Stichting Reprorecht?

Heb je net een factuur ontvangen van Stichting Reprorecht? Er wordt vaak gedacht dat het hier om een spookfactuur gaat. Niets is minder waar, de Stichting Reprorecht wordt ondersteund door de overheid.
Als ZZP'er ben je zelf verantwoordelijk voor het sturen van een nette en overzichtelijke factuur. ZZP Servicedesk heeft een voorbeeld opgesteld, dat jij kunt gebruiken en aanpassen naar jouw wensen en huisstijl.
Ontdek gratis wat het je oplevert om je boekhouding volledig uit te besteden.
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer