Welk tarief rekenen andere zzp'ers?

Kijk of jouw tarief overeenkomt met dat van je concurrenten
Ben je benieuwd welk tarief andere zzp’ers rekenen, maar durf je het ze niet te vragen? Dat hoeft ook niet. Hoofdkraan.nl heeft onderzocht wat zelfstandigen in verschillende branches rekenen. Het gemiddelde uurtarief van een zzp’er bleek in 2018 46 euro te zijn. Het tarief van zzp'ers is gemiddeld met 7% gestegen ten opzichte van 2017.
De verschillen per branche zijn groot. De groep Analyse & Advies laat als enige een daling zien in het gemiddelde, maar blijft alsnog bovenaan staan met een tarief van 52 euro per uur. Alle andere branches laten een stijging zien, het uurtarief in de branche Website en Applicaties blijft vooralsnog 47 euro. De sector Financieel & Administratie vraagt 10 procent  meer dan vorig jaar. De beroepsgroep Tekst & Vertaling blijft, ondanks een stijging van 8 procent, ver onder het gemiddelde met in 2018 een uurtarief van 39 euro. 
 

Verhuizen?

Zelfstandigen in Groningen blijken het hoogste uurtarief te vragen van heel Nederland. Gemiddeld vragen ze 54 euro per uur. In Flevoland wonen de zzp'ers met het laagste uurtarief. Zij vragen gemiddeld slechts 40 euro per uur. 
 

Tarievenlijst

Benieuwd of jouw tarief overeenkomt met dat van je concurrenten of juist te hoog of te laag is? Dit is een overzicht van de gemiddelde uurtarieven van 2017 en 2018:

 

Branche 2017 2018 Verschil*
Analyse & Advies 54 euro 52 euro  -3%
Design & Multimedia 43 euro 46 euro +6%
Financieel & Administratie 41 euro 45 euro  +10%
Management en Organisatie 40 euro 42 euro +5%
Marketing & Communicatie 43 euro 47 euro +7%
Tekst & Vertaling 36 euro 39 euro +8%
Website en Applicaties 47 euro 47 euro +0%


*berekend over feitelijke uurtarieven, zonder afrondingen.

Lees ook…

Hoe bepaal ik mijn tarief?

Vaak werk je als zzp’er met een uurtarief. Maar hoe bepaal je hoe hoog jouw uurtarief is? Wij hebben voor je op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden.

Wat kost privé-rijden in een zakelijke auto?

Rijd je ook privé in een zakelijke auto, dan moet je bijtelling betalen. Wat is bijtelling en hoe weet je wat je moet betalen? Een overzicht.

Zo bepaal je als zzp'er jouw tarief

Het is een vraag waar iedere zzp'er mee worstelt: hoe bepaal ik mijn tarief? Je wil jezelf niet uit de markt prijzen door te hoog te gaan zitten, maar je wilt ook weer niet te weinig vragen voor jouw kennis en vaardigheden. De meeste zzp'ers blijken toch vrij laag in te zetten, dit is onnodig. Door deze stappen te doorlopen kun je duidelijk vaststellen wat jouw minimale tarief moet zijn.
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer