Pinterest voor zzp'ers

Hoe gebruik ik Pinterest als zzp'er?
Naast Facebook, Twitter en LinkedIn is Pinterest een erg populair medium. In Nederland zeggen 1,6 miljoen mensen Pinterest te gebruiken, waarvan 261.000 dagelijks. Hoe kun jij daar als zzp'er gebruik van maken? Een overzicht.
Pinterest is een online prikbord waarop je mooie of inspirerende afbeeldingen (‘pins’) kunt delen. In tegenstelling tot Instagram draait Pinterest niet om foto's die je zelf maakt, maar om foto's die je verzamelt. Of zoals Pinterest het verwoordt: “Pinterest is platform waarop jij alle mooie dingen die je tegenkomt op het web kunt organiseren. Mensen gebruiken pinboards om hun bruiloft te plannen, hun huis in te richten en hun favoriete recepten te organiseren." Die pinboards (soort online plakboeken) kun je voor jezelf houden of delen met vrienden.
 

Past Pinterest bij mij?

Voordat je een account aanmaakt voor jouw bedrijf, moet je nagaan of het medium past bij jouw onderneming. Heb je veel te vertellen in tekst? Dan zijn Twitter en LinkedIn erg geschikt. Als je veel visueel kunt laten zien, past jouw bedrijf goed op Pinterest. Op Pinterest staat beeld namelijk centraal. Verder is het belangrijk om te weten dat ruim 80 procent van de Pinterest-gebruikers vrouw is. Als je een vrouwelijke doelgroep wilt aanspreken, is Pinterest een goede keus.
 
Als je zzp'er bent in een van de volgende branches, dan is Pinterest geschikt voor jouw merk:
 • Mode
 • Lifestyle
 • Meubels
 • Kunst
 • Eten en drinken
 • Auto's
 • Vakantie en vrije tijd

Wat levert het op?

Met Pinterest kun jij:
 • Een duidelijk online imago creëren
 • Naamsbekendheid vergroten en meer klanten aantrekken
 • Onderzoeken wat er leeft bij de doelgroep
 • Communiceren met je doelgroep: delen en inspireren
 • Meer verkeer naar je website lokken

Hoe doe ik dat?

Stap 1 is deelbare content maken. Beeld is het belangrijkst. Zet je lekkere recepten op je site? Zorg dan voor mooie, grote foto's en plaats een pin-button bij ieder recept. Hetzelfde geldt voor artikelen in je webshop. Lees hier hoe je een pin-button toevoegt. 
 
De button maakt het makkelijk voor bezoekers om afbeeldingen op jouw site via Pinterest te delen. Als je mooie afbeeldingen hebt, is de kans groot dat ze binnen Pinterest verder worden gedeeld (‘repinned‘) en daarmee meer verkeer naar je website sturen. Etsy.com voegde als één van de eerste websites de pin-button toe en is nog altijd één van de populairste bronnen voor afbeeldingen op Pinterest.
 

Je eigen boards

Inspireer je doelgroep met eigen pinboards! Maak een account aan op Pinterest, kies je logo of een foto van jezelf als profielfoto en beschrijf in je bio duidelijk wat jij als zzp'er kan betekenen voor je klanten. Zet er ook in waarom ze jou moeten volgen: bijvoorbeeld voor de nieuwste modetrends, lekkerste recepten of beste vakantietips.
 
Daarna maak je boards aan die passen bij jouw merkbeleving. Etsy.com heeft bijvoorbeeld 'juwelen', 'kindermode' en 'cadeautips voor hem/haar'. Op deze boards kun je jouw eigen afbeeldingen met link naar je website plaatsen, maar ook inspirerende foto's van andere boards. Je kunt ook je volgers vragen om foto's op hun boards te pinnen, waarop te zien is hoe ze gebruik maken van jouw producten. Die afbeeldingen kun jij weer repinnen of 'liken'.
 

Extra tips

 • Voeg een duidelijk link naar Pinterest toe op je website. Precies hetzelfde idee als een ‘volg ons op Twitter button’ en een ‘vind ons leuk op Facebook button’. Zo zien je bezoekers dat je op Pinterest zit en leid je hen naar jouw boards toe;
 • Laat op Pinterest niet alleen zien wat je maakt, doet en verkoopt, maar inspireer mensen ook. Bedenk jezelf continu waarom mensen jouw boards zouden willen volgen;
 • Onderzoek trends en interesses van je doelgroep. Dat kan heel gemakkelijk, want je volgers laten met hun eigen boards duidelijk zien wat ze leuk vinden;
 • Pin regelmatig nieuwe afbeeldingen om zichtbaar te blijven onder je volgers;
 • Gebruik zoekwoorden en hashtags in de beschrijving van een pin. Zo worden je afbeeldingen sneller gevonden;
 • Ga de interactie aan: Pinterest is een sociaal medium! Waardeer jij een pin van iemand anders? Geef een like of comment;
 • Kwaliteitsfoto’s zijn belangrijk, aangezien alles bij Pinterest draait om beeld.
 • Ontdek of er over jou wordt gepinned op Pinterest. Gebruik daarvoor de volgende link: http://pinterest.com/source/+urlvanjouwbedrijf
Ben jij actief op Pinterest als zzp'er? Deel je pagina via Twitter @zzpservicedesk!

Lees ook…

Ik wil gevonden worden! Hoe optimaliseer ik mijn website?

Ook blijft social media in populariteit stijgen, 'ouderwets' gevonden worden via Google is nog steeds ontzettend belangrijk. Daarbij is ijzersterke SEO je belangrijkste wapen.

Hoe maak je virale Facebook content?

Ken je Upcoming.nl? Deze site publiceert lijstjes, zo'n acht per dag. De website bestaat pas anderhalf jaar en bereikt nu al rond de 900.000 unieke bezoekers per maand, vooral omdat de lijstjes massaal gedeeld worden op social media. De makers van deze website blijken dus het geheim in handen te hebben voor het produceren van extreem virale content.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer