'Leuk dat groeien, maar mijn dagen groeien niet mee'

Blog van Helma Lensen-Aertssen | Goacid
Voor veel zelfstandig ondernemers is groei een wens, een doel en een streven. Maar te snel groeien is ook niet goed. Hoe zorg je er nou voor dat je niet te snel gaat? Is dat een gevoel, zit er een wetenschap achter, of moet je gewoon groeien totdat alles implodeert en je op een ‘rustige nullijn’ uitkomt?
Groei is nogal een ding de laatste paar weken. De kleine man groeit sneller uit zijn kleding dan dat ik het kan aanschaffen. Ik voel me bijna incompetent als vrouw, winkelen zou toch een tweede natuur voor mij moeten zijn. Daarnaast groeit de groente in de tuin als eh... ja als kool dus. En het bedrijf groeit. Het bedrijf groeit hard, dus ik heb eens goed moeten nadenken over hoe nu verder.
 

Schone sokken

Ik kan mezelf helemaal verliezen in mijn werk. Dit vraagt om een begripvolle omgeving. Ik kan namelijk nog wel eens vergeten dat ik een man en een kind heb die zo tegen de avond gevoederd moeten worden. Schone sokken en fris gewassen bedjes worden ook erg gewaardeerd. Toch blijkt dat ook ik maar 24 uur in een dag heb zitten, dat er ook bij mij maar zeven dagen in een week gaan én dat blijkbaar ook ik af en toe moet slapen en eten. Is het dan wel handig dat ik steeds nieuwe opdrachten aanneem? Maar ja, wat nou als een opdracht wegvalt terwijl ik net nee tegen een ander heb gezegd?
 

Snackbar

Gelukkig beschik ik over een hele competente familie. De kleine man heeft het uiten van zijn wensen uitstekend ontwikkeld en de grote man is goed in jagen. Het scheelt dat het eten in de koelkast veelal tam is en de snackbar en supermarkt zich op enkele stappen afstand bevinden. Ze gaan ’s avonds dan ook vaak samen op avontuur om de door mij vergeten maaltijd te regelen. Maar ik voel me toch schuldig. Aan de ene kant de bijna onbedwingbare drang om 24/7 met het bedrijf bezig te zijn, aan de andere kant de aangeboren wens om voor mijn gezin te zorgen.
 

Ritueel

Ik heb altijd geleerd dat wanneer de basis van een bedrijf goed is, groeien geen kwaad kan. Om die reden heb ik heel veel tijd gestoken in de basis van ons bedrijf. Het bedrijf staat als een huis en de groei kan ik theoretisch gezien dan ook goed hebben. Het praktische aspect, de tijd die het kost, daar heb ik even vergeten bij stil te staan. Leuk dat groeien, maar mijn dagen groeien niet mee! Personeel aannemen vind ik nog een te grote gok en nee zeggen tegen een opdracht is niet helemaal mijn stijl. Dus op naar het aanspreken van die zeldzame vrouwelijke talenten dan maar. Het multitasken heb ik ondertussen tot een kunst verheven, plannen is een ritueel geworden en de huishoudelijke klusjes probeer ik te delegeren. En ondertussen eens goed bedenken hoe nu verder. Zet ik de volgende stap, of doe ik een stap terug...
Je hebt het niet alleen druk met opdrachten. Ook administratie, acquisitie en netwerken vraagt een hoop tijd. Tel daar de mailtjes en telefoontjes tussendoor bij op en je komt uren tekort. Dit whitepaper biedt oplossingen om georganiseerd door het leven te gaan.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer