Als zzp'er onbezorgd de wereld over

Interview met fotograaf Stefan van der Kamp | Stefan van der Kamp Fotografie
De website van fotograaf Stefan van der Kamp staat vol met prachtige foto’s die hij tijdens zijn reizen gemaakt heeft. De afgelopen jaren heeft hij rondgereisd door onder andere Peru, Bolivia, Cambodja, Vietnam en Zuid-Afrika. Deze zomer gaat hij voor twee weken naar Frankrijk met zijn vrouw en zoontje van anderhalf. Hiermee bewijst hij dat je als zelfstandig professional zonder problemen op vakantie kunt gaan.
“Ik heb drukkere en rustigere periodes. Je kunt het vergelijken met een boer, die heeft een drukke oogsttijd en een tijd waarin hij vrijwel niets te doen heeft. Ik zorg ervoor dat ik in de rustige periode op vakantie ga. Ik fotografeer veel bruiloften en er wordt niet zo veel getrouwd in de zomervakantie, daarom kunnen we nu lekker twee weken naar Frankrijk”, vertelt Stefan.
 

Eerder terug

Toch heeft zijn bestaan als zzp’er dit keer invloed op de lengte van zijn vakantie. “Ik ben gevraagd een bruiloft te fotograferen en daarom gaan we vier dagen eerder terug dan we eigenlijk gepland hadden. Als de bruiloft midden in de vakantie was gevallen had ik het niet gedaan, maar nu kon het wel. In goed overleg met mijn vrouw uiteraard.”
 
Deze ene opdracht is een uitzondering op zijn eigen regel. “Eigenlijk ben ik er heel strikt in. Ik neem nooit opdrachten aan in mijn vakantie en ook nooit op zondagen. Als ik op zondag ook nog eens zou werken zou ik mijn gezin bijna nooit zien. Ik geloof er heilig in dat we niet altijd aan het werk hoeven te zijn. De zondag is een dag om plezier te hebben en tijd te maken voor vrienden en familie.”
 

Tarief

Ondanks zijn strikte ‘geen werk tijdens de vakantie-beleid’, houdt het werk toch niet helemaal op. “Ik zorg wel dat ik mijn telefoon bij de hand heb en ik check ook mijn werkmail, maar niet zo vaak als normaal. Ik speel met het idee dat uit te besteden. Er zijn bedrijven die tijdens je vakantie je mail kunnen beantwoorden en telefoon op kunnen nemen. Misschien dat dat wel iets voor mij is.”
 
Om met een gerust hart en met enige regelmaat op reis te kunnen zet Stefan gedurende het jaar geld opzij. “Daar moet je ook wel rekening mee houden als je je tarief vaststelt. Je moet in je prijs incalculeren dat je ook wel een keertje op vakantie wilt. En daarnaast extra veel gas geven in drukke periodes, zodat je veel inkomsten hebt.”
 

Terrassen op Java

Hoewel hij fotograaf is, gaan zijn professionele spullen niet mee om vakantiekiekjes mee te maken. “Dat doe ik gewoon met een compactcamera of mijn telefoon. Mijn apparatuur is veel te duur om mee te nemen, stel dat het gestolen wordt of kapot gaat.” Toch heeft hij wel eens geld verdiend aan zijn vakantiefoto’s. “Toen ik in Indonesië was kwam ik iemand tegen met een mooie, professionele camera. Die heb ik toen even geleend en een van de foto’s die ik daarmee gemaakt heb, heb ik uiteindelijk verkocht. Dat was een foto van terrassen met ondergaande zon op Java.”
 
Een foto van Stefans vrouw en zoon, gemaakt in Zuid-Afrika.

Lees ook…

Als zzp'er hoef je niet thuis te blijven

Zelfstandig professionals willen nog wel eens ‘bang’ zijn om op vakantie te gaan. Niet werken betekent immers geen inkomsten en geen nieuwe opdrachten. Daarnaast krijg je geen vakantiegeld en heb je geen vakantiedagen. Genoeg obstakels dus. Maar deze hoeven je niet tegen te houden om er even lekker tussenuit te gaan. Zzp’er Dave Neeteson is een weekje door Frankrijk aan het reizen en zit op dit moment in Parijs. “Als je met een aantal dingen rekening houdt hoef je zeker niet thuis te blijven”, vertelt hij.

Holiday, celebrate... toch?

De backpack staat klaar, de inentingen zitten vers in mijn lijf en de eerste pagina’s van de reisgids zijn gelezen. In mijn hoofd zingt Madonna vrolijk over het vieren van vakantie. Kortom, mijn holiday komt eraan! Heerlijk, een paar weken geen computer, mailbox en updates op social media. Toch maak ik me een beetje zorgen. Verlies ik straks geen opdrachten omdat ik niet bereikbaar ben?

Zzp’er en vakantie: slim plannen

Als de vakantieperiode voor de deur staat komt bij veel zzp’ers de vraag naar boven of het wel slim is even weg te gaan. Je zult maar net een opdracht mislopen omdat je op het strand in Griekenland ligt. Of je krijgt een telefoontje van die potentiële klant op de dag dat je vlucht naar een tropisch paradijs vertrekt. Kortom, hoe en wanneer kun als zzp’er je vakantie het beste plannen?

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer