Voorkom boetes met online boekhouden

De voordelen van je administratie in de cloud
Wie zijn belasting- en inkomstenaangifte te laat indient en betaalt, loopt risico op een boete. Hoewel je denkt dat starters er alles aan doen om extra kosten te voorkomen, constateerde de Belastingdienst dat 15 procent van de startende ondernemers dit voorjaar te laat was bij de eerste kwartaalaangifte over 2014. Hoe voorkom je nu makkelijk een boete?
Natuurlijk kan je in je agenda de uiterste aangiftedatum opschrijven. Daarnaast zet je
nog een herinnering in je smartphone. Wellicht plak je ook ergens een post-it op zodat je het écht niet vergeet. Tot slot maak je dankbaar gebruik van een waarschuwing via sms of mail van de Belastingdienst.
 

Automatiseren

Op zich is het geen probleem om op die manier te werken, maar het kan nog makkelijker. Met online boekhoudapplicaties kan je een boete voorkomen door al die herinneringen te automatiseren. Dan heb je het centraal geregeld en zijn alle notities op verschillende plekken overbodig. De programma's helpen ook met het maken van jouw btw-aangifte en inkomstenbelasting.
 

Online boekhouder

Met een online boekhoudprogramma, een dienst die via internet wordt aangeboden en waardoor je werkt in de cloud, neem jij controle over je financiën. De apps zijn gebruiksvriendelijk en flexibel: je hebt weinig boekhoudkennis nodig, kiest een pakket dat bij je past en hebt overal toegang tot je administratie. “Door de app op je telefoon, doe je het ook veel sneller tussendoor. Het is leuker en overzichtelijker”, vertelt Moniek Kuipers van Web and Breakfast.
 
De copywriter en online marketeer heeft naast het online boekhoudprogramma ook nog een accountant. “De omzetbelasting doe ik zelf. Dat is niet heel lastig. Het is nu in enkele klikken geregeld.” Voor de grotere zaken vertrouwt ze op haar accountant. “De inkomstenbelasting vind ik te ingewikkeld. Ik heb ook een koophuis. Dus die aangifte laat ik doen.”  
 

Boekhouder

Je kan dus nog steeds een boekhouder in de arm nemen omdat hij alle kennis in huis heeft, terwijl jij onder meer facturen, uren en ingescande bonnen ordent in de cloud. Je doet de boekhouding sneller en dat levert meer uren op voor acquisitie en het maken van declarabele uren.
 
De ‘informatiewolk’ op internet is ook toegankelijk voor je financieel adviseur. Hij kan dus op afstand meekijken en je financiën controleren. Dat scheelt niet alleen tijd, maar ook geld. Bij een boekhoudprogramma zoals Exact zit een accountant ‘inbegrepen’. Je kan op de site op zoek naar een adviseur bij jou in de buurt. Die herinnert jou ook nog steeds aan je plichten als zzp’er. Ook bij Thinq krijg je gericht advies. FicsBook biedt verschillende pakketten aan, waaronder twee met een meekijkfunctie voor je adviseur.
 

Geen zorgen

Als jij zo'n beginnende zzp’er bent die de aangifte wel eens heeft laten liggen, wees gerust. Ooit krijg je de administratie onder de knie. Volgens de Belastingdienst waren bedrijven die al enkele jaren bestaan op tijd met hun btw-aangifte. En voorlopig helpt de Belastingdienst je weer, want vanaf 1 juli krijgen startende ondernemers ieder tijdvak een herinneringsbrief.

Lees ook…

Hoe werkt een Postbus

Waar ontvang jij de post voor jouw eenmansbedrijfje? Een derde van de bedrijven in Nederland maakt gebruik van een Postbus. De voordelen van een Postbus zijn dat je ‘s ochtends vroeg al over je post beschikt en dat een Postbusadres je een professionelere uitstraling geeft.

Hoe gebruik ik Twitter als zzp'er?

Heb je nog geen Twitter? Dan moet je zo snel mogelijk een account aanmaken. Als je er niet bekend mee bent is de drempel om ermee te beginnen misschien wat hoog, maar neem die stap, want het kan je veel voordeel opleveren. Hier lees je waarom je als zelfstandige niet zonder Twitter kunt.

Welke AOV past bij mij?

Als zzp’er ben je niet standaard verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Als je geen flinke spaarpot achter de hand hebt, loop je daarom al snel risico. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kan wellicht een uitkomst bieden. Maar voor welke verzekeraar moet je kiezen?
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer