Zzp'er en zwanger, wat nu?

Alles over de ZEZ-uitkering
Als je zwanger raakt terwijl je in loondienst bent, betaalt de werkgever je gewoon door tijdens het zwangerschapsverlof. Maar hoe zit dat als je zzp’er bent? Ook jij wilt tijd voor jezelf en jouw baby rond de bevalling. Gelukkig vindt de Nederlandse overheid ook dat je daar als zelfstandige recht op hebt. Sinds 4 juni 2008 is er de Zelfstandige en Zwanger-uitkering (ZEZ-uitkering) voor zwangere zzp'ers.
Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet je aan een van deze punten voldoen:
- Je bent zelfstandige met of zonder personeel
- Je bent zelfstandig beroepsbeoefenaar, zoals bijvoorbeeld huisarts of artiest
- Je werkt mee in de onderneming van jouw partner, die zelfstandige is
 

Hoe veel en hoe lang?

Je hebt ten minste recht op 16 weken ZEZ tijdens en na jouw zwangerschap. Om in aanmerking te komen voor de maximale uitkering, moet je voldoen aan het urencriterium. Dat betekent dat je in het jaar voor je bevalling minimaal 1.225 uur als zelfstandige moet hebben gewerkt. De maximale uitkering die je kunt krijgen is gelijk aan het minimumloon voor iemand van jouw leeftijd. Voor iedereen die 23 jaar of ouder is, ligt het minimumloon op € 1.495,20 bruto per maand.
 
Als je niet aan het urencriterium voldoet, krijg je een lagere uitkering. De hoogte van de ZEZ is dan afhankelijk van jouw winst in het voorgaande jaar. Dat geldt ook als je meewerkend echtgenote bent van een zelfstandige.
 
Je moet je ZEZ uiterlijk twee weken voor de gewenste ingangsdatum aanvragen bij het UWV. De uitkering begint zes tot vier weken voor jouw uitgerekende datum. Nadat je bevallen bent heb je altijd recht op minstens tien weken ZEZ.
 

Verzekeren

Deze uitkering is niet je enige manier om financiële zekerheid te hebben rond je bevalling. Je kunt een verzekering afsluiten die geld uitkeert tijdens je zwangerschapsverlof. Veel verzekeraars keren echter niet uit als je binnen twee jaar na het afsluiten op zwangerschapsverlof gaat.
Wil jij weten op welke flexwerkplekken je kunt werken, hoe je op iedere plek je werk kunt doen en wil je ervaringen van andere zzp'ers lezen? Download dan dit whitepaper.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer