Inkomstenbelasting. Vooraf betalen of achteraf?

Wat is voordeliger?
Een van de meest vervelende onderdelen van je bedrijfsvoering is natuurlijk de inkomstenbelasting. Je kunt ervoor kiezen om het in delen vooraf te betalen of in één keer achteraf. Wat is het meest voordelig als zzp’er?
De meest voor de hand liggende reden om gespreid te betalen is natuurlijk om de pijn te verzachten van de aanslag die je krijgt na je aangifte. Het is het enige minpunt aan een succesvol ondernemingsjaar: de definitieve aanslag het jaar erop. Die kan vaak in de duizenden euro’s lopen. En dat is even slikken.
 

Voorlopige Aanslag

De meeste zzp’ers in ons land kiezen daarom voor een voorlopige aanslag. De overstap maken naar deze betalingsmethode is eigenlijk heel eenvoudig. Je kunt altijd instappen en binnen vier weken krijg je je eerste voorlopige aanslag op basis van wat je zelf denkt wat je jaaromzet gaat worden. Wil je nu bijvoorbeeld in augustus toch maar vast vooraf gaan betalen voor 2020? Dan vul je gewoon met je DigiD een Verzoek Voorlopige Aanslag in op de site van de Belastingdienst. Daarin geef je aan wat je al hebt verdiend dit jaar en wat je nog denkt te gaan verdienen in de resterende maanden .
 

Hoe zit het met die inschatting?

Omdat je van te voren natuurlijk nooit precies weet hoeveel dat wordt, zal je soms te veel per maand betalen. Dat betekent dat je na de aangifte weer geld terug krijgt. Als je te weinig betaalt zal je nog moeten bijbetalen. De meeste ondernemers kiezen er bewust voor om iets te weinig te betalen: zodat ze wat meer over houden per maand. Sommigen kiezen er juist voor om te veel te betalen zodat ze het dan met rente terugkrijgen. Of dat nu echt aantrekkelijker is dan het geld zelf apart zetten op een eigen spaarrekening valt te betwijfelen.
 

Reservering

Want voor wie niet van veel blauwe enveloppen op de deurmat houdt is dat natuurlijk dé manier: zelf geld apart zetten op je spaarrekening voor de belasting, zodat je het in één klap achteraf kan betalen. Het is, afhankelijk van je spaarrente, wellicht de beste optie om rente te vangen. In ieder geval is het dan wijs om van elke euro die je in rekening brengt de BTW + x aantal procent reservering voor inkomstenbelasting apart te zetten.
 

Invorderingsrente

Er is nog een ander voordeel om ervoor te kiezen om je belasting in één keer achteraf te betalen. Het is goedkoper. Door het ineens te betalen krijg je een betalingskorting. Hoe hoger het  bedrag dat  je moet betalen, hoe meer korting. Wel is het belangrijk dat je het geld voor de uiterste betaaldatum dan overmaakt, anders vervalt die korting.
Elke maand geld apart zetten vergt natuurlijk wel de nodige zelfdiscipline. Niet iedereen kan dat. Niet voor niets kiezen dan ook de meeste zzp’ers voor het betalen in termijnen.
 

Zo vaak je wilt

Overigens kun je je schatting daarvoor zo vaak je wilt aanpassen, bijvoorbeeld wanneer je even wat minder goed draait. Per jaar kan dat maximaal 99 keer. Na het maken van een nieuwe inschatting berekent de belastingdienst een nieuw maandbedrag, wat dan ingaat. In de voorlopige aanslag wordt nog geen rekening gehouden met voordeelregelingen als de Zelfstandigen- of Startersaftrek. Die worden pas bij definitieve aanslag meegenomen.
 

Praktisch

Misschien wel het grootste voordeel van het per maand betalen van belasting is dat het praktischer is. Je houdt meer overzicht over waar je aan toe bent en krijgt niet die megaklapper het jaar erop. Bovendien lijkt het alsof je minder belasting betaalt omdat je per maand betaalt. En dat is natuurlijk een mooi gevoel.

Lees ook…

Starten vanuit de WW

Wanneer je je baan verliest en in de WW terechtkomt heb je twee opties: keihard solliciteren om weer een baan in loondienst te vinden of voor jezelf beginnen. Kies dan voor de vrijheid en word zzp'er! Wil jij starten terwijl je een uitkering hebt? Dan kan je werkcoach van het UWV je daarin ondersteunen.

Angst voor de nieuwe wet Aanpak van Schijnconstructies

De nieuwe wet Aanpak van Schijnconstructies (WAS) die in januari 2016 wordt ingevoerd zorgt voor veel onrust onder werkgevers en zzp’ers, met name in het onderwijs. Scholen zijn bang de aangescherpte regels te overtreden, omdat ze denken niet aan de criteria van opdrachtgever naar zzp’ers te voldoen. De Fontys Hogeschool heeft uit voorzorg afscheid genomen van alle zzp’ers, onder wie docent Rene Quist.

Hoe vind ik mijn klanten en zij mij?

Je bent zzp’er, nu moet je nog klanten zien te vinden. Ze komen doorgaans niet vanzelf aanwaaien dus je moet een plan bedenken om ze aan te trekken. Jouw marketingplan moet doordacht en innovatief zijn, maar hoe doe je dat? Je vind hier zeven stappen om jezelf in de markt te zetten.
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer