5 Tips voor een effectieve werkdag

Productiever dankzij deze adviezen
Als zzp’er moet je vaak heel wat balletjes tegelijk in de lucht houden. Terwijl je een klus doet voor de ene opdrachtgever bestookt de ander je per mail of telefoon. En dan is er natuurlijk ook nog je eigen acquisitie en boekhouding. Kortom, je doet vaak zoveel door elkaar dat je het gevoel hebt te weinig te doen.
Allereerst is het belangrijk te beseffen dat niemand acht uur op een dag effectief werkt. Verschillende metingen laten zien dat mensen dat maximaal zo'n zes uur per dag kunnen. En alleen als ze regelmatig kunnen bijtanken door pauze te nemen en als ze de nodige afwisselingen hebben in hun werken.  

Maar dat er gewoonweg te weinig uren zitten in een dag is een bekend gevoel bij de meeste zzp’ers. Net als het in de avonden en weekenden dan maar weer achter de computer kruipen om het werk toch af te krijgen. Door je werktijd beter in te delen en je meer bewust te zijn van wat je allemaal moet doen, kun je dit voorkomen. Niet alleen ben je productiever, je hebt weer meer vrije tijd en je voelt je beter. Deze tips helpen daarbij.

 

  1. Neem pauzes

Oké, je verdient er niets mee, maar pauzes zijn onmisbaar voor een effectieve werkdag. Onze gemiddelde concentratieboog is namelijk niet langer dan anderhalf uur. Daarna zakt je concentratie weg en dus ook onze productiviteit. Tijd dus om de batterij weer op te laden door even iets heel anders te doen. Dat hoeft niet langer te duren dan een kwartiertje. Ga even rustig een bakje koffie drinken of strek de benen. Ook is dit het moment om even de mail te checken of te kijken wat je vrienden zeggen op Facebook of WhatsApp. Zodat je weer opgeladen bent om je op je werk te storten.
 
  1. Ken jezelf

Ben je een ochtendmens of een avondmens? Om effectief te kunnen werken moet je over de nodige zelfkennis beschikken. Hoe ziet jouw bioritme eruit? Wat zijn je energiepieken en –dalen? Wanneer ben je op je scherpst? Dat is het moment dat je klussen moet inplannen die moeilijk zijn en veel denkwerk vereisen. Je concentratie zal dan beter zijn en je zult de informatie makkelijker kunnen opslaan en verwerken.
 
  1. Ken je plek

Ook je werkomgeving is belangrijk. Werk je het best in een stille omgeving, of hou je juist van wat rumoer om je heen? Je kunt per klus een andere omgeving nodig hebben. Hou daar rekening mee. Thuiswerken klinkt misschien ideaal, maar je moet het wel kunnen. De hele dag alleen thuis zijn, afgeleid worden door kinderen, de thuisadministratie, de gitaar in de hoek of de televisie bij de lunch. Kijk of je er echt wel een type voor bent en er de nodige zelfdiscipline voor in huis hebt.
 
  1. Stel prioriteiten

Schuif je graag werk vooruit? Maak een to-do lijst met prioriteiten. Wanneer je duidelijk weet wat er allemaal ligt aan werk om te doen, heb je scherp wat echt de hoogste prioriteit heeft. Vaak kiezen we voor die klus waar we het meest zin in hebben. Of waarmee we het snelst resultaat kunnen laten zien. Met een to-do lijst kun je zulk uitstelgedrag voorkomen.
 
  1. Maak een planning

Het klinkt wat bureaucratisch, maar het maken van een goede werkplanning loont. Eén minuut planning staat voor een besparing van tien minuten werk, zo wordt wel eens beweerd. Bepaal voor elke dag wat je wilt gaan doen en wat je wilt afmaken. Zo heb je een duidelijk doel voor ogen waar je aan gaat werken. Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel uren je werkt op die dag. Kijk aan het eind van de week ook even vooruit naar wat je de komende week hebt staan aan werk. Belangrijk is het ook om je planning met anderen te delen zodat ze je niet onnodig storen via sms, telefoon of mail. Met name ook in je privéleven. Plan bijvoorbeeld twee of drie tijdstippen per dag in op waarop je telefoontjes pleegt of e-mails beantwoordt. Zo reageer je altijd binnen enkele uren en kun je ongestoord werken aan een specifiek project.
Je hebt het niet alleen druk met opdrachten. Ook administratie, acquisitie en netwerken vraagt een hoop tijd. Tel daar de mailtjes en telefoontjes tussendoor bij op en je komt uren tekort. Dit whitepaper biedt oplossingen om georganiseerd door het leven te gaan.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer