Boekhouding grote bron van ergernis voor ondernemers

Ruim een derde vindt administratie niet efficiënt genoeg
De administratie is voor veel ondernemers een struikelblok. Ruim een derde vindt het efficiënter maken van de administratie de grootste uitdaging. Dit blijkt uit de MKB Cloud Barometer 2014 van Exact en KPN.
Weinig mensen staan te springen als het tijd is de administratie te doen. Uit de Barometer blijkt dat het voor veel ergernissen zorgt onder ondernemers. Een kwart van de 649 respondenten vindt dat de boekhouding te veel tijd en geld kost. Daarnaast zegt 34 procent niet in staat te zijn administratieve taken op tijd af te ronden en daardoor druk te ervaren. Als klanten sneller hun facturen zouden betalen, zou dat veel stress schelen, stelt 24 procent van de ondervraagden.
 

In de cloud

Het werken in de cloud is al enige tijd in opmars. Clouddiensten bieden de mogelijkheid gegevens en bestanden online op te slaan zodat je er altijd en overal bij kunt. Boekhouden in de cloud blijkt van alle clouddiensten het meest populair onder ondernemers. Een kwart maakt hier gebruik van en 12 procent overweegt een dergelijke dienst te gaan gebruiken.
 
Hoewel het gebruik van dit soort diensten in opkomst is, blijkt hieruit dat ruim de helft van de ondernemers niet in de cloud boekhoudt en dit ook niet overweegt. “Ondernemers werken gemiddeld ongeveer 8 - 10 jaar met een boekhoudpakket. Veel ondernemers werken nog op een traditionele manier, met een pakket dat op een server of pc van de ondernemer zelf draait. De 'cloud' is relatief nieuw en bestaat eigenlijk nog maar vier à vijf jaar", zo verklaart Sebastiaan de Jong, Business Director Cloud Solutions Exact de cijfers.
 

Besparen

Financieel gezien is het eigenlijk niet handig dat veel ondernemers nog op de traditionele manier boekhouden, legt De Jong uit: "Je bespaart alleen al aan opstartkosten 50 procent, want je hebt geen hardware meer nodig. Je hoeft ook geen software meer zelf te installeren. Op de lange termijn levert het draaien van je boekhouding in de cloud een totale besparing op van 20 tot 25 procent."
 
Veel ondernemers hebben nog hun twijfels over de beveiliging van de cloud. De Jong: "In onze algemene voorwaarden staat duidelijk vermeld dat de gegevens van onze klanten niet door ons of door anderen gebruikt worden. Dat houdt ook in dat als een klant de clouddienst opzegt, wij alle data verwijderen. Daarna kunnen wij er ook niet meer bij."
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer