Verzekeren. Wat is nodig en wat niet?

Interview met Ruut Dubbeld | Verzekeringsadviseur
Werknemers hoeven zich geen zorgen te maken over verzekeringen. Ondernemers moeten dit helaas wel. ‘‘Veel ondernemers kiezen ervoor om onverzekerd aan het werk te gaan, terwijl sommige verzekeringen helemaal niet duur zijn’’, vertelt Ruut Dubbeld van adviesbureau Dubbel-Z.
Ondernemersverzekeringen zijn niet altijd zo duur als men denkt, zegt Ruut. ‘‘Soms kost het maar een paar euro per maand om je in te dekken tegen zaken die hoge kosten met zich mee kunnen brengen. Daarnaast zijn verzekeringen fiscaal aftrekbaar, waardoor het financiële plaatje best wel eens interessant kan worden.’’
 

Aansprakelijkheid

‘‘Als beginnend zzp’er is het verstandig een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (ABV) af te sluiten. Dit is de meest onmisbare verzekering voor zelfstandigen. ABV dekt gevolgschades, schades waar je over het algemeen weinig aan kunt doen. Dit kan gaan van een klant die op jouw kantoor struikelt en daardoor zijn nek breekt, tot een inzakkend bureau waar je even op ging zitten’’, vertelt Ruut. Deze verzekering is er al vanaf zo’n 100 euro per jaar en is daarom best het overwegen waard.
 
Een andere aansprakelijkheidsverzekering is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). ‘‘Hierbij verzeker je jouw advies van bijvoorbeeld notarissen, accountants en architecten. Je kunt door jouw klanten en opdrachtgevers aansprakelijk worden gesteld voor het maken van een beroepsfout. Bijvoorbeeld als jouw accountant een fout maakt in jouw btw-aangitfte voor een klant, waardoor deze van de belastingdienst een boete krijgt.’’, zegt Ruut. Deze verzekering is wel een stuk duurder dan de ABV. Een BAV loopt al snel op tot 400 euro per jaar.
 

Algemene voorwaarden

‘‘Je kunt jouw aansprakelijkheid beperken door een aantal zaken helder in jouw algemene voorwaarden te vermelden. Zo kun je de voorwaarden voor betaling en levertijd vermelden. Toch mag je niet alles in de algemene voorwaarden zetten, hier zijn wetten voor. Zo kun je niet zeggen dat je nergens aansprakelijk voor bent of dat je niet aan jouw plichten als ondernemer hoeft te voldoen’’, vertelt Ruut.
 

Rechtsbijstand

Een rechtsbijstandverzekering is ook erg belangrijk, aldus Ruut. “Zo ben je verzekerd voor hulp op juridisch gebied. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen bij een opdrachtgever die weigert te betalen’’, zegt Ruut.
 

Arbeidsongeschiktheid

‘‘Als je wat meer winst maakt, wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) aantrekkelijk. Deze verzekeringen zijn erg prijzig, waardoor je als startende zzp’er beter nog even kunt wachten met een AOV’’, aldus Ruut.
 
Een alternatief voor een AOV is het steeds populairder wordende Broodfonds. Het is een besloten groep ondernemers die voor elkaars uitkering garant staan. Als er iemand ziek wordt krijgt hij of zij voor maximaal twee jaar geld om van te kunnen leven. Je kiest voor jezelf een maandelijkse inleg, die de hoogte van jouw ‘uitkering’ bepaalt. Zo moet je voor een uitkering van 1500 euro een maandelijkse inleg van 66 euro hebben.
 

Inventaris- en voorraadverzekering

‘‘Pas als je gaat werken met een voorraad en inventaris, wordt deze verzekering interessant. Heb je een kantoorpand, dan kan het verstandig zijn om een inventaris- en voorraadverzekering af te sluiten’’, vertelt Ruut. Deze verzekering dekt zaken als diefstal en brand- en waterschade. Een inventaris- en voorraadverzekering heb je al vanaf een kleine 3 euro per maand.
 

Lees ook…

Steeds meer zzp'ers verzekeren zich in Broodfonds

Tweederde van de zelfstandige ondernemers heeft niets geregeld voor het geval ze arbeidsongeschikt raken. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is vaak niet te betalen. Er is een alternatief: je kunt samen met andere zelfstandigen een vangnet creëren. Dit heet een Broodfonds en deze fondsen zijn Nederland langzaamaan aan het veroveren.

Kan ik mijn pensioen opbouwen met de oudedagsreserve?

Belastingvrij sparen voor de dag dat je stopt met werken? Welke zzp’er wil dat nou niet. Met de fiscale oudedagsreserve kun je een deel van je winst reserveren voor later. Maar er kleven nadelen aan.

Wat doet belangenorganisatie PZO voor zzp'ers?

Er zijn zo’n 800.000 zzp’ers in Nederland en dit worden er alsmaar meer. De vereniging Platform Zelfstandig Ondernemers, oftewel PZO, zet zich sinds 2002 in voor deze groep ondernemers. Marieke Lips is beleidsadviseur bij PZO en vertelt in dit radio-interview wat de organisatie precies doet.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer