Starten vanuit de ziektewet

Interview met trainingsactrice Ilona Kuis | Deel 1
Vanaf nul beginnen terwijl je je leven weer op de rit probeert te krijgen. Trainingsactrice Ilona Kuis (32) weet precies hoe dat is. Ze stopte met haar baan in loondienst omdat zij overspannen was en moest haar werkende leven opnieuw vormgeven. Vanuit de ziektewet is zij voor zichzelf begonnen. Daar heeft ze veel voor moeten doen, maar haar harde werken is beloond. Ilona: “Ik ben heel gelukkig met mijn leven als zzp’er.”
“Ik vind het een gek principe dat je als werknemer moet doen wat je baas zegt. Ik begrijp natuurlijk wel dat het zo nou eenmaal werkt. Maar als je erover nadenkt is het raar dat je alleen op vakantie mag als je werkgever daar toestemming voor geeft. Ik mag mijn eigen tijd op deze wereld toch indelen? Daarom ben ik zo blij dat ik zelfstandig ondernemer ben”, vertelt Ilona.
 

Visitekaartjes

Na een aantal jaar gereisd te hebben na haar studies Bedrijfswetenschappen en Rechten, is Ilona in 2010 in loondienst gaan werken als communicatietrainer. “Dat was mijn eerste en hopelijk ook laatste baan in loondienst. Niet omdat ik het daar niet naar mijn zin heb gehad, maar omdat een zelfstandig bestaan beter bij mij past. Dat wist ik al vanaf mijn eerste werkdag. Ik kwam toen thuis met een gloednieuwe laptoptas en voorgedrukte visitekaartjes. Toen ik daar naar keek dacht ik: ‘dit ben ik niet’. Ik wist toen dat dit werk tijdelijk zou zijn en dat ik iemand ben die zélf wil bepalen hoe haar visitekaartjes eruitzien. Daarnaast sprak het idee dat iemand anders dan ikzelf de baas was over mijn agenda me niet aan.”
 
Na anderhalf jaar als communicatietrainer te hebben gewerkt, raakte Ilona overspannen. Dit kwam doordat het werk haar niet volledig gelukkig maakte en door privéproblemen. Ze heeft haar werkgever gevraagd haar contract niet te verlengen en kwam in de ziektewet terecht. “Vanuit de ziektewet ben ik begonnen als zelfstandig trainingsactrice. Ik heb na een half jaar voorzichtig wat netwerkafspraken gepland, om te beginnen één per week. Daarin werd ik heel goed ondersteund door het UWV. Zij hebben een regeling om beginnende ondernemers te helpen voor zichzelf te beginnen en hadden vertrouwen in mijn plannen. Dat was echt een cadeautje.”
 

Netwerken

Ilona was door de ziektewet twee jaar lang verzekerd van inkomen en kon daarom langzaamaan haar zzp-bestaan opbouwen. “Ik heb anderhalf jaar uitgerust en gewerkt aan het maken van een website, acquisitie, netwerken, et cetera. Vooral het netwerken is heel belangrijk als je wilt starten. Ik heb mensen uit mijn eigen netwerk benaderd en heb hen gevraagd of zij nog mensen kenden met wie ik eens zou moeten gaan praten. Aan die mensen vroeg ik dan weer of zij weer iemand kenden die interessant voor mij kon zijn. Zo kun je een heel grote groep bereiken.”
 
Als je eenmaal een groot netwerk hebt, moet je dat goed onderhouden om er gebruik van te kunnen maken, vertelt Ilona. “Ik ben goed in het zorgvuldig onderhouden van mijn contacten. Als ik iemand toevoeg op LinkedIn, zet ik er altijd een persoonlijk bericht bij. En als iemand mij toevoegt, stuur ik diegene een berichtje zodat we even persoonlijk contact kunnen hebben.”
 

Geen plan

Afgezien van het netwerken had Ilona niet echt een plan. “Ik ben iemand die een voorbeeld van een ondernemingsplan downloadt, er naar kijkt en dan denkt ‘dat ga ik niet gebruiken, dat is te veel gedoe’. Ik geloof dat plannen organisch kunnen ontstaan, zonder voorspellingen te hoeven doen over de toekomst. Als je in het hier en nu goede dingen doet, betaalt zich dat in de toekomst weer uit.”
 
Benieuwd hoe het ondernemersverhaal van Ilona verdergaat? Lees hier deel 2 van dit interview.

Lees ook…

'Als zzp’er kun je het leven leiden dat zo dicht mogelijk bij jezelf ligt'

Vanuit de ziektewet is trainingsactrice Ilona Kuis (32) voor zichzelf begonnen. In deel 1 van dit interview vertelde zij hoe zij haar eigen baan heeft gecreëerd en hoe zij haar netwerk heeft opgezet. In dit deel legt zij uit hoe zij een vliegende start heeft gemaakt, hoe haar dagen eruitzien en hoe zij omgaat met eenzaamheid.

Je kantoor in een tasje

Met een tas die kleiner is dan menig damestas komt Wim van Vliet binnen voor dit interview. “Dit is mijn kantoor”, is het eerste wat hij zegt. In het tasje zitten slechts een tablet en een paar kabeltjes.

Starten vanuit de WW

Wanneer je je baan verliest en in de WW terechtkomt heb je twee opties: keihard solliciteren om weer een baan in loondienst te vinden of voor jezelf beginnen. Kies dan voor de vrijheid en word zzp'er! Wil jij starten terwijl je een uitkering hebt? Dan kan je werkcoach van het UWV je daarin ondersteunen.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer