'Als zzp’er kun je het leven leiden dat zo dicht mogelijk bij jezelf ligt'

Interview met trainingsactrice Ilona Kuis | Deel 2
Vanuit de ziektewet is trainingsactrice Ilona Kuis (32) voor zichzelf begonnen. In deel 1 van dit interview vertelde zij hoe zij haar eigen baan heeft gecreëerd en hoe zij haar netwerk heeft opgezet. In dit deel legt zij uit hoe zij een vliegende start heeft gemaakt, hoe haar dagen eruitzien en hoe zij omgaat met eenzaamheid.
Ilona heeft in de tijd dat zij in de ziektewet zat, niet alleen heel hard gewerkt aan het opbouwen van een netwerk. Ze heeft er ook alles aan gedaan om daar opdrachten uit te slepen. “Ik heb mijn acquisitie heel persoonlijk aangepakt. Ik kan wel 10.000 cv’s naar allerlei bedrijven sturen, maar ze willen een mens inhuren. Dus dan is het belangrijk dat je laat zien dat je een mens bent. Ik ben daarom persoonlijk bij bedrijven langsgegaan of ik belde even voordat ik mijn cv mailde. Ik zorgde ervoor dat ik altijd wist aan welke persoon ik mijn mails kon richten, zodat ik een persoonlijk bericht mee kon sturen in plaats van een standaard e-mailtje.”
 

Lange aanlooptijd

Door anderhalf jaar geïnvesteerd te hebben in haar haar netwerk en acquisitie, maakte Ilona een vliegende start toen ze uit de ziektewet kwam. “Een aantal weken voordat mijn uitkering stopte - je kunt twee jaar in de ziektewet zitten - begon mijn bedrijf echt te lopen. Alsof het zo getimed was. Ik heb er wel van geleerd dat het opzetten van een bedrijf een lange aanlooptijd nodig heeft. Je kunt vandaag iemand tegenkomen die jou misschien pas over een jaar in wil huren. Daarom moet je investeren.”
 
Ilona is heel blij dat ze nu als zelfstandig trainingsactrice haar brood verdient. “Ik heb overal zelf invloed op, bepaal zelf hoe mijn agenda eruitziet en heb veel vrijheid. Het gevoel dat je ‘ja’ en ‘nee’ kunt zeggen tegen opdrachten is fantastisch. Als zzp’er kun je het leven leiden dat zo dicht mogelijk bij jezelf ligt.”
 

Rust

Geen week is hetzelfde voor haar. “De ene week heb ik één opdracht, de andere week vier. Daarnaast heb ik tijd voor mijn administratie, extra opleidingen en andere werkgerelateerde zaken. Ik werk ook soms in het weekend. Als dat het geval is, pak ik mijn rust gewoon op andere dagen.”
 

Eenzaam

Het enige nadeel aan zelfstandig zijn, is dat het soms eenzaam is, vertelt Ilona. “Ik woon alleen, ben vrijgezel, werk alleen en ik werk vanuit huis. Dat vind ik best lastig. Aan de ene kant houd ik van rust en van het feit dat ik alles zelf kan bepalen, maar ik houd ook van gezelschap. Gelukkig heb ik mensen om mij heen die er voor me zijn als het nodig is. Zo heb ik mijn broer wel eens gebeld, omdat een aantal dingen niet liepen. Hij zei toen: ‘Iloon, nu moet je juist doorpakken.’ Toen realiseerde ik me dat doorzetten pas komt op het moment dat dingen niet lekker lopen. Dat soort advies heb ik soms nodig. Mijn zelfvertrouwen en onzekerheid gaan gelijk op. Maar angsten probeer ik altijd te overwinnen.”
 
Ondanks het feit dat het soms een eenzaam bestaan is, zou Ilona nooit meer in loondienst willen werken. Een team aansturen ziet ze zichzelf wel doen, maar dan niet op een hiërarchische manier. “Ik verwacht een hoge mate van zelfstandigheid van mensen met wie ik samenwerk. Ik zou het geweldig vinden om ooit, misschien pas over twintig jaar, een vast team om me heen te hebben. Denk aan een personal assistant, een visagiste, styliste, en iemand die mijn marketing doet, zodat ik me op mijn core business kan richten.”
 

Dromen

Hoewel ze die dromen al heeft, heeft ze geen meerjarenplan. “Misschien zou ik dat wel moeten hebben, maar ach. Ik denk niet dat ik altijd trainingsactrice zal blijven. Alles wat ik doe, doe ik een korte tijd heel intensief en ga dan verder. Ik zou wel als inspirator willen werken. Mensen coachen en spreker zijn, zodat ik ze kan leren dat ze verantwoordelijk zijn voor zichzelf. Die verantwoordelijkheid heb ik zelf ook genomen toen ik zzp’er werd. En dat is een van de beste dingen die ik ooit gedaan heb.”
 
Heb je deel 1 van dit interview gemist? Je vindt het hier.

Lees ook…

Starten vanuit de ziektewet

Vanaf nul beginnen terwijl je je leven weer op de rit probeert te krijgen. Trainingsactrice Ilona Kuis (32) weet precies hoe dat is. Ze stopte met haar baan in loondienst omdat zij overspannen was en moest haar werkende leven opnieuw vormgeven. Vanuit de ziektewet is zij voor zichzelf begonnen. Daar heeft ze veel voor moeten doen, maar haar harde werken is beloond. Ilona: “Ik ben heel gelukkig met mijn leven als zzp’er.”

3 Redenen om te starten als introverte zzp'er

Veel mensen denken bij een zelfstandig ondernemer aan een zelfverzekerd persoon met een vlotte babbel. Logisch, als freelancer werk je niet alleen voor jezelf, je moet jezelf ook verkopen. Toch zijn niet alle zzp'ers extravert. Er zijn namelijk ook 'introverte eigenschappen' waar je als freelancer iets aan hebt. Dus denk jij als introvert te gaan freelancen, maar durf je (nog) niet of weet je niet precies hoe, lees dan snel verder.

Drie zzp’ers met één droom: een internetserie maken

Regisseur Jimmy Tai en scenarioschrijvers Eveline Hagenbeek en Maarten van den Broek zijn drie zelfstandige professionals die de handen ineen hebben geslagen. Samen willen zij een succes maken van hun project: ‘Vacature’, een internetserie over een hoogopgeleid, werkloos stel. Om die droom te verwezenlijken starten zij woensdag een crowdfundingcampagne waarmee ze 10.000 euro op willen halen.
Wil je op de hoogte gehouden worden van alle trends op het gebied van het zelfstandig ondernemerschap? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdagochtend een update van het belangrijkste nieuws.
Je hebt het niet alleen druk met opdrachten. Ook administratie, acquisitie en netwerken vraagt een hoop tijd. Tel daar de mailtjes en telefoontjes tussendoor bij op en je komt uren tekort. Dit whitepaper biedt oplossingen om georganiseerd door het leven te gaan.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer