‘Het voelde toch een beetje als een overwinning’

Drie zzp’ers kijken terug op het begin
Starten voor jezelf is spannend. Hoe moet je je eerste opdrachtgever vinden? Hoe maak je je factuur? Drie zzp’ers kijken terug op hun begindagen.
Daar sta je dan buiten bij de Kamer van Koophandel met je nummer in je hand. Je bent nu officieel in business. Maar nu? Nu moet je opdrachtgevers gaan zoeken. Soms zijn die in onverwachte hoeken te vinden.
 

Begin vanuit je netwerk

Het overkwam freelance journaliste en communicatieadviseur Elly Lammers. Haar eerste opdrachtgevers kwam ze tegen via het zwembad en het voetvalveld. “Ik zat destijds in een zwemploeg met de hoofdredacteur van het Pharmaceutisch Weekblad. Zo kwam ik aan mijn eerste klus: verhalen schrijven voor dit blad.  Verder kreeg ik nog een klus via mijn broer. Die stond aan de rand van het voetbalveld naast een hoofdredacteur van een IT-blad.”

Lammers werkt al sinds 2003 en is sindsdien met haar bedrijf Elly Lammers Communicatie gespecialiseerd in online communicatie. Bij de start van haar zzp-bestaan was haar netwerk onmisbaar. “Als je begint heb je heel veel profijt van je netwerk. Ik kende bijvoorbeeld ook een hoofdredacteur van een blad voor ambtenaren en daardoor ging ik  webberichten schrijven voor hun site. En zo had ik na drie maanden al een vaste klus voor twee dagen in de week. Maar ook familie, vrienden en kennissen zijn belangrijk, de mensen waar je het in eerste instantie niet van verwacht.”
 

Mond-tot-mond reclame

Ook bij Han Zeilstra, zelfstandig coach en organisatieadviseur, kwamen in 2007 de eerste klussen via via binnen. “Dat ging vooral door mond-tot-mondreclame dankzij voormalige werkgevers of collega’s. Dat ging om particuliere coachingstrajecten.” Toen hij twee jaar later fulltime begon met zijn bedrijf Pragmant Coaching kwam de eerste grote klus binnen. “Ik weet nog dat ik in de Keukenhof liep toen ik werd gebeld door een ex-collega met de vraag of ze een klus aan mij kon overdragen. Dat was echt een extatisch moment. Ik liep daar helemaal in de wolken rond, het paste helemaal bij de bloei van de Keukenhof. Nu ga ik echt starten, dacht ik toen. Die eerste klus werd uiteindelijk een detacheringsklus bij Getronics, voor 50 tot 60 uur in de week.” Zeilstra vond het begin een spannende tijd. “Ik kan me herinneren dat dat ik het heel spannend vond om tafel te zitten met mensen en bewust ermee bezig te zijn om iemand ‘binnen’ te praten. Ik weet nog dat ik bij offertes onzeker en voorzichtig was over mijn uurtarief.”

Ook freelance schrijver Niels Feitsma vond zijn eerste klus via zijn netwerk.  “Mijn eerste klant was eigenlijk een oude werkgever van mij, de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid). Toen ik besloot te starten stond ik voor de vraag: hoe vind ik nu werk? Ik ben toen eens goed in mijn vrienden en kennissenkring gaan kijken en heb een rondje gebeld langs vorige werkgevers. Bij de WRR hadden ze toevallig meteen iets liggen waar ik mee aan de slag kon gaan, een samenvatting maken voor de website van een wetenschappelijk rapport.” Naast zijn netwerk gebruikt Feitsma ook koude acquisitie. “Ik schrijf bijvoorbeeld nu regelmatig voor het NRC. Daar heb ik toen gewoon eens naar toe gebeld.”
 

De eerste factuur

En dan komt het moment dat je je eerste klus hebt afgerond. Je moet het werk factureren. Voor veel zzp’ers is dat ook best een spannend moment. Lammers herinnert: “Ik was behoorlijk aan het zoeken hoe ik een mooie factuur moest maken. Het werd er uiteindelijk eentje met Word-sjablonen. Ik had nog niet eens een logo. Ik vond het best spannend. Het was zo anders dan in vaste dienst werken. Je levert een prestatie en daarvoor stuur je een factuur. Je zet als zzp’er heel sterk iets wat je doet om in geld. Toen ik het geld van de eerste factuur had ontvangen was het voor mij het bewijs dat ik echt voor mijzelf was begonnen.” Ook Zeilstra kan zich nog goed herinneren dat hij voor het eerst de facturen betaald kreeg voor zijn grote klus.  “Wat een luxe was dat! Het was echt een bijzondere tijd. Ik kreeg bedragen betaald die ik absoluut niet gewend was.”
 
Facturen maken is op zich niet moeilijk, maar de eerste keer is het wel even goed nadenken, herinnert Feitsma zich. “Wat moet ik er allemaal inzetten? De eerste keer was ik wel een tijdje ermee bezig, het was best spannend en kostte de nodige energie. Uiteindelijk bleek ik toch een fout te hebben gemaakt. Ik had er toch btw op moeten rekenen, terwijl ik dacht dat dat niet hoefde. Hij moest dus weer opnieuw.”

Het duurde even voordat de factuur betaald werd, maar dat moment kan de freelance schrijver zich nog goed herinneren. “Het voelde heel erg goed. Hé, dat heb ik toch maar even gedaan. Het is toch spannend als je voor jezelf begint. Gaat het allemaal wel lukken? Toen de eerste factuur betaald werd, voelde dat dan ook een beetje als een overwinning.”

Lees ook…

Hoe maak ik een factuur?

Je bent net voor jezelf begonnen en het is zo ver: je mag je eerste factuur versturen! Dat is een van de mooiste momenten die je als starter mee gaat maken. Maar wat moet je eigenlijk op zo’n factuur zetten en hoe zorg je dat hij er netjes en verzorgd uitziet?

Niet-declarabele uren zijn ook werkuren

Zzp’er? Dat is toch uurtje factuurtje? Als zelfstandige maak je veel meer uren dan je denkt. Van je website bijhouden, vakbladen lezen tot je werkkamer opruimen. Het zijn allemaal werkuren. Maar moet je die dan ook echt bijhouden?
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer