De zin of onzin van netwerken

Blog van Cilla Schot | HoofdletterC
Het is zover. Ik heb me ingeschreven voor een netwerklunch. Het heeft even geduurd en stond al veel eerder dit jaar in de agenda, maar er kwam altijd iets tussendoor. Dit keer heb ik netjes mijn werkzaamheden erom heen gepland. Niets komt meer tussen mij en dé lunch met ondernemers uit de buurt.
Natuurlijk heb ik wel vaker bijeenkomsten gehad met andere zzp'ers, maar daarvoor was ik dan uitgenodigd. Nu heb ik mezelf maar eens opgegeven. Maar ik blijf het een moeilijk begrip vinden, dat netwerken. Volgens Van Dale betekent het: zijn best doen zoveel mogelijk invloedrijke mensen te leren kennen. Een definitie waar ik een beetje de kriebels van krijg.
 

Inspirerende mensen

Tijdens mijn studie werd er ook al op gehamerd hoe belangrijk het is om te ‘netwerken’. Soms werd ik er moe en vooral opstandig van. Betekende het dat ik contact moest leggen met mensen die ik niet aardig vond, maar weleens ‘nodig zou kunnen hebben’? Dat past totaal niet bij mij. Netwerken hoort erbij, maar ik doe het liever op mijn manier. Op zoek naar inspirerende mensen met wie ik het kan vinden zonder naar hun 'invloed' te kijken. Wie weet levert dat sneller een samenwerking op dan krampachtig iemands cv controleren.
 

Nut

Zo gaf ik me onder meer op voor IkStartSmart om andere ondernemers te ontmoeten en dus een netwerk op te bouwen. Want toen ik in Gelderland kwam wonen, kende ik niemand. Sindsdien begint mijn Gelderse netwerk langzaam te groeien. Toch ben ik weinig op speciale borrels en lunches voor zzp’ers te vinden. Het staat me een beetje tegen, maar ik weet niet precies waarom. Eigenlijk moet ik daar ook van af. Want ik vind het niet eng en ik ben niet verlegen. Sterker nog, ik heb er totaal geen moeite mee om een ruimte met onbekende mensen binnen te komen. Ik begin wel een praatje. Maar heeft het nou echt zoveel nut?
 

Klanten

Want ervaringen uitwisselen kan ik ook met vrienden die een eigen bedrijf hebben. Je helpt elkaar, geeft tips en kletst over de alledaagse dingen waar zzp’ers mee worstelen. Dat gaat gewoon vanzelf. Maar netwerken is handig voor het werven van potentiële klanten, hoor ik van anderen. Tot nu toe krijg ik inderdaad veel opdrachten via mijn bestaande netwerk. En natuurlijk wil ik dat nieuwe mensen mij en mijn bedrijf leren kennen. Is zo’n netwerklunch daarvoor dan de perfecte gelegenheid? Kaartjes uitdelen zodat mensen weten dat HoofdletterC bestaat? Ik neem ze mee!
 
Misschien is deze lunch de eerste stap in de goede richting om mijn beeld over netwerken bij te stellen. Ik ga trouwens met iemand die ik ken via IkStartSmart. Zij vroeg meerdere keren of ik meeging. Ik vind het vooral heel leuk dat ze iedere keer aan me dacht. Heb ik toch weer meer aan mijn netwerk dan ik denk.

Lees ook…

Netwerken terwijl je geen gezichten kunt onthouden

Ik heb een grote uitdaging als het gaat om netwerken. Ik kan geen gezichten en namen onthouden. Nerina van ZZP Servicedesk is hier onlangs persoonlijk achter gekomen toen ik haar op een netwerkgelegenheid tegenkwam. Ik heb eerder dit jaar een hele ochtend met haar aan tafel gezeten, we mailen wekelijks en toch herkende ik haar niet toen ze voor me stond. Oeps afgang!! Of juist niet? Hoe ga je nou om met die ‘zwakke punten’?

Netwerken, hoe doe je dat?

Je werkt alleen en daarom is het erg belangrijk om een goed netwerk te hebben. Om in contact te komen met klanten en mede-zzp’ers moet je dan ook gaan netwerken. Maar hoe pak je dat aan? Wij helpen je op weg.

De 5 beste netwerklocaties voor zzp’ers

Wanneer je zelfstandig ondernemer bent, kom je er snel achter dat het hebben van een groot netwerk erg belangrijk is. Nieuwe mensen ontmoet je overal, maar de beste connecties houd je over aan een bezoekje aan een van deze netwerklocaties.
Zie je in de app-stores door de bomen het bos niet meer? Dit whitepaper staat vol zakelijke apps die ondernemen makkelijker maken. Met gebruikerservaringen van collega-zzp'ers.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer