Car2go: auto voor de binnenstad

Wat heb jij aan een abonnement op Car2go als zzp'er?
Mobiel zijn is meer dan een auto hebben of leasen. Er zijn allerlei manieren om je mobiliteit slim te regelen. Woon je in Amsterdam of moet je weleens bij opdrachtgevers in de hoofdstad zijn? Dan biedt Car2go een alternatief voor de auto, tram of fiets.
Huub Dubbelman werkt bij Daimler, moederbedrijf van Mercedes-Benz. Hij is verantwoordelijk voor het project Car2go, een dienst waarmee de autofabrikant inspeelt op parkeer- en verkeersproblemen in grote steden. Het zijn wit-blauwe, volledig elektrische Smarts, waarvan er in Amsterdam driehonderd van rondrijden. Als je een abonnement hebt op Car2go, kun je op ieder moment in een auto stappen.
 

Geen huurauto

“Je gebruikt hem alleen als je hem nodig hebt,” vertelt Huub. “Car2go is niet te vergelijken met een huurauto of een deelauto zoals SnappCar. Je kunt er geen lange afstanden mee afleggen, hij is speciaal voor transport binnen de stad. Dus ritjes van ongeveer twintig minuten.”
 

Betalen per minuut

Het handige aan Car2go is dat je betaalt per minuut en er geen vaste ophaal- of parkeerplekken zijn. Via de mobiele app kun je zien of er een auto in de buurt is. Die reserveer je dan voor vijftien minuten, zodat je tijd hebt om erheen te lopen. Je stapt in, rijdt naar je bestemming, parkeert de auto op een reguliere parkeerplaats en laat hem achter. “Onze eigen medewerkers gebruiken ze ook als ze in Amsterdam zijn, ook al hebben ze een eigen Mercedes voor de deur,” vertelt Huub. “Je kunt met de kleine auto’s overal makkelijk en gratis parkeren. Je zet de auto gewoon neer en vervolgens is het jouw zorg niet meer.”
 

Visie van Daimler

“In grote, dichtbevolkte steden moet iets gedaan worden aan het mobiliteitsprobleem,” vindt de manager. “Wij hebben bij Daimler denktanks over de hele wereld. Die spotten trends en problemen voor de toekomst. Op basis van hun bevindingen zijn we in 2011 gestart met het concept van een duurzame, veilige stadsauto die je betaalt op basis van gebruik, in plaats van bezit. Het is geen vervanging voor een eigen auto, maar een aanvulling voor de korte afstanden binnen de stad.”
 

Kosten Car2go

Een lidmaatschapspas voor Car2go kost eenmalig 19 euro. Vervolgens betaal je 31 cent per minuut als je de auto gebruikt. De wagens zijn elektrisch, dus ze moeten wel af en toe worden opgeladen. “Kom je onder de 30 procent, dan geeft de auto zelf aan waar de dichtstbijzijnde laadpaal is. Onder de 20 procent ben je verplicht om op te laden,” zegt Huub. “Als je oplaadt, krijg je extra minuten van ons.”
 

Zakelijke variant

Op dit moment heeft Car2go 28.000 gebruikers in Nederland. De pas werkt in heel Europa, want de Smarts rijden ook in Italië, Oostenrijk en Duitsland. Er is ook een speciale variant voor bedrijven en zzp’ers, waarmee je makkelijk privé- en zakelijke kosten kunt scheiden. Je maakt dan eerst een privé-account aan, die je vervolgens omzet naar een businessaccount.
 

Beluister ook het interview met Huub Dubbelman op MKB Radio!

Wil jij weten hoe jij het meest voordelig een auto kunt regelen als zzp'er? Met de praktische tips, rekentools en ervaringen van collega's uit dit whitepaper maak je de juiste keuze.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer