Hoe vind je een goede boekhouder?

4 vragen die je jezelf vooraf kunt stellen
Al is je administratie als eenmanszaak misschien best wel overzichtelijk, het kost veel tijd om het zelf te doen. Vaak ben je er in de weekenden en avonden nog mee bezig. Het dan ook erg handig er iemand voor in te huren. Maar hoe vind je nu een goede boekhouder of accountant?
Het uitbesteden van aangiftes en jaarrekeningen aan iemand die daar verstand van heeft, is weliswaar een investering maar het bespaart je naast veel tijd waarschijnlijk ook veel geld. Een accountant werkt nu eenmaal sneller en efficiënter en weet precies op welke regelingen en voordelen jij recht hebt. De meeste accountants en boekhouders zijn betrouwbaar en deskundig. Maar hoe vind je er nu eentje die bij jou past? Wat is een goede boekhouder? Het is daarom goed je vooraf af te vragen wat je precies zoekt. Deze vier vragen kunnen je daarbij helpen:
 

1. Wat voor type zoek je precies?

Belangrijk is dat je vooraf duidelijk hebt wat voor type boekhouder je wilt. Zoek je alleen iemand voor de aangiftes en jaarrekeningen of zoek je liever een proactieve boekhouder? Iemand die met je meedenkt, je voorziet van ongevraagd advies, je helpt met budgetten en prognoses? Het is in ieder geval belangrijk dat je kiest voor een boekhouder die zich kan inleven in wat er speelt bij zelfstandige ondernemers. Een boekhouder die vooral werkt met grotere bedrijven zal dat inlevingsvermogen bijvoorbeeld minder in huis hebben.
 

2. Is er een persoonlijke klik?

Zoek je een boekhouder die je helpt om jouw bedrijf te laten groeien, dan is een persoonlijke klik onmisbaar. Mijn eerste boekhouder was bijvoorbeeld heel efficiënt. Eigenlijk iets te efficiënt. Hij toonde weinig interesse in wie ik was of wat ik eigenlijk voor werk deed. Hij kwam, verzamelde de gegevens, vertrok weer om vervolgens een week later de aangifte te hebben gedaan. Die was overigens prima, maar ik miste toch een stukje persoonlijk contact. Je wilt toch het gevoel hebben dat je boekhouder met je meedenkt. En dat hij of zij je eventueel van advies kan voorzien hoe jij je administratie beter kan bijhouden.
 

3. Wat wil je precies uitbesteden?

Vraag jezelf eerst af wat je precies wilt uitbesteden. Wil je zoveel mogelijk zelf doen? Of wil je juist er geen seconde te veel aan besteden? Veel zzp’ers kiezen ervoor om zelf de btw te doen? De jaarrekening is een ander verhaal. Dit is een belangrijk onderdeel van een juiste belastingaangifte. Het is daarom vaak makkelijker om deze samen met de aangifte inkomstenbelasting te laten doen door je boekhouder. Hoeveel werk je uitbesteedt is natuurlijk van invloed op de prijs die de boekhouder aan jou factureert. Maak in ieder geval van te voren duidelijke afspraken over de kosten. Redelijk normaal is dat je boekhouder naast je jaarrekening en aangifte kosteloos kleine vragen beantwoordt en adviezen geeft. Kom je met grotere zaken aanzetten, je wilt bijvoorbeeld personeel aannemen of een bedrijfspand aankopen, dan zul je hem of haar hiervoor extra moeten betalen.

 

4. Hoe wil je samenwerken?

Kijk goed hoe jij wilt samenwerken met je boekhouder. Met online boekhoudsystemen kun je eenvoudig je inloggegevens delen met hem of haar zodat je nooit meer je doos met bonnetjes hoeft te geven. Als je online je kosten, facturen en bonnetjes invoert, kun jij altijd je overzicht raadplegen, net als je boekhouder. Dat kan heel efficient zijn. Maar sommige boekhouders zijn nog niet helemaal gewend aan online samenwerking. Hou daar dus rekening mee.
 
Verder is het heel belangrijk dat jij zelf als ondernemer altijd inzicht houdt over je financiën. Als je alles laat doen door je boekhouder, moet je van hem of haar een goede kwartaalrapportage verlangen. Als je alleen je jaarrekening laat doen, moet je zelf zorgen voor een overzicht van je financiën.

Lees ook…

Creatief boekhouden kan lonen

Het klinkt niet al te positief: creatief boekhouden om minder belasting te hoeven betalen. Toch zijn er slimmigheden genoeg die legaal zijn en waarmee je jouw winst zo kunt beïnvloeden dat je als ondernemer minder belasting betaalt.

Boekhouden in een schriftje

Er was een tijd dat je als zzp’er zonder mobieltje, internet en e-mail je bedrijf voerde. Contact met opdrachtgevers ging op afspraak en via de telefoon en de boekhouding werd met pen bijgehouden in schriftjes. ZZP Servicedesk sprak over die tijd met Jan de Bie, die al 23 jaar succesvol is als zelfstandige grafisch vormgever en DTP’er. ‘Het is allemaal zo veel efficiënter geworden.’

‘Boekhouden is een creatief vak’

Je boekhouding doen: de meeste zzp’ers staan er niet om te springen. Cécile Schijven wel. ‘‘Een boekhouding is niet voor de belasting, het geeft je inzicht in hoe jouw onderneming er voorstaat’’, zegt de zelfstandig boekhoudster.
Doe de gratis test en ontdek via 8 statements hoe goed jij je boekhouding op orde hebt!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer