Liquiditeitsbegroting? Heb je die als zzp’er dan nodig?

Voldoende saldo op je rekening om elke maand je rekeningen te betalen geeft rust. Ook als zzp’er zit je immers niet te wachten op betalingsherinneringen en aanmaningen. Kortom, een goed overzicht van welke inkomsten en welke uitgaven je verwacht, voorkomt slapeloze nachten.
Door het maken van een liquiditeitsbegroting geef je jezelf dit overzicht en zorg je ervoor dat er elke maand voldoende geld op je bank staat. Een liquiditeitsbegroting is eigenlijk niets meer dan een duidelijk schema van de geldstromen, de ontvangsten en betalingen, in een bepaalde periode, bijvoorbeeld per maand of kwartaal. Daarmee kun je zien of je de komende zomer met een gerust hart drie weken op vakantie kunt met je gezin, of je die cursus wel kunt betalen of die nieuwe computer eindelijk kunt aanschaffen.
 

Vervelende situaties

Stel dat je bedrijfsauto kapot gaat en voor een fikse reparatie naar de garage moet op het moment dat je eigenlijk net je inkomstenbelasting moet betalen. Dan bestaat het gevaar dat je saldo door die reparatie te laag is om je aanslag te betalen. Terwijl er tegelijkertijd nog allerlei facturen openstaan bij je opdrachtgevers. Door dit soort geldzaken in te schatten, kun je zulke vervelende situaties voorkomen en bijvoorbeeld besluiten de reparatie uit te stellen.
 

Een momentopname

Eigenlijk is een liquiditeitsbegroting niet meer dan een momentopname. Eentje die je continu kunt bijstellen. Immers, de inkomsten en uitgaven zijn elke maand anders. Zo zullen de zomermaanden bijvoorbeeld minder inkomsten hebben, terwijl een andere maand de kosten juist weer extra hoog zijn. Bijvoorbeeld door belastingen of bepaalde jaarlijkse afschrijvingen. Belangrijk is dat je continu je saldo positief houdt op je rekening.
 
Houd daarbij een aantal zaken in je achterhoofd. Houd bijvoorbeeld rekening met betaaltermijnen waar je opdrachtgevers zich aan moeten houden. In ons land wachten ondernemers gemiddeld 36 dagen op hun facturen. Ook goed om rekening mee te houden is dat je de bedragen inclusief btw in je overzicht opneemt. Hou verder rekening met de periodieke betalingen die je doet, zoals je huur, je belastingen en verzekeringen. En houd rekening met de rustige perioden in het jaar, de feestdagen en de zomer.
 

Over het boekjaar

Over welke periode voer je je liquiditeitsprognose? Meestal stel je deze op voor het hele boekjaar en verdeel je het over maanden of kwartalen. Een overzicht maken voor meerdere jaren is niet zo verstandig omdat je nu eenmaal niet ver in de toekomst kunt kijken en omdat prijzen nu eenmaal veranderen. Een prognose per week is ook niet handig. Daar heb je gewoonweg geen tijd voor.
 
De liquiditeitsbegroting gaat dus  verder dan alleen inkomsten en uitgaven. Voor wat er precies in moet en hoe je je overzichten kunt maken, kun je gebruik maken van allerlei online voorbeelden en sjablonen, die je helpen met je liquiditeitsprognose.
 
Door het overzicht te houden heb je je financiën goed op orde. Veel bedrijven gaan failliet aan een tekort aan liquide middelen. Door alles op orde te hebben hoef je ‘s nachts niet wakker te liggen. Dus 'ja' is het antwoord. Ook als zzp’er heb je een goede liquiditeitsbegroting nodig.

Lees ook…

5 eindejaarstips om geld te besparen

Het einde van 2018 is in zicht. Met het oog op het afronden van je administratie is het goed om nog even te kijken naar de fiscale voordelen die je als ondernemer hebt dit jaar. 5 tips om nog geld te besparen voor het eind van 2018.

Als zzp'er onbezorgd de wereld over

De website van fotograaf Stefan van der Kamp staat vol met prachtige foto’s die hij tijdens zijn reizen gemaakt heeft. De afgelopen jaren heeft hij rondgereisd door onder andere Peru, Bolivia, Cambodja, Vietnam en Zuid-Afrika. Deze zomer gaat hij voor twee weken naar Frankrijk met zijn vrouw en zoontje van anderhalf. Hiermee bewijst hij dat je als zelfstandig professional zonder problemen op vakantie kunt gaan.

Hoe houd ik mijn administratie overzichtelijk?

Hoe je het ook wendt of keert, als zzp’er zul je moeten (leren) administreren. Niet alleen omdat je moet, maar ook omdat het ontzettend nuttig is.
Je controleert elke dag trouw je bankrekening, maar je opdrachtgever is te laat met betalen. Wat nu? Dan moet je een betalingsherinnering sturen. Download hier een gratis voorbeeld.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer