Shortlease voor zzp’ers

Hoe werkt het en kom ik in aanmerking?
Bij de meeste autoleasemaatschappijen ga je een contract aan voor een aantal jaar, maar als zzp’er wil je soms wat meer flexibiliteit. Als je een auto nodig hebt voor een maand, kun je kiezen voor shortlease.
Met shortlease huur je een auto voor een maand. Na die eerste maand kun je de auto dagelijks opzeggen. Normaal gesproken ga je een contract aan voor één, twee of drie jaar. Je betaalt in dat geval maandelijks minder, maar als zzp’er heb je de auto misschien niet voor zo'n lange periode nodig. Wie weet heb je nu een opdracht waarvoor je vaak naar een klant toe moet rijden, maar kun je volgende maand weer op de fiets.
 

Kosten

Auto’s voor shortlease zijn er in alle soorten, maten en prijsklassen. Zo heb je een Jaguar XF Sportbrake voor 1524 euro per maand, maar ook een nieuwe Fiat Panda voor 309 euro per maand. Ter vergelijking: diezelfde Panda kost met een tweejarig contract 269 euro per maand. Als je een soortgelijke auto wilt huren kan dat vanaf gemiddeld 30 euro per dag. Voor een maand ben je dus goedkoper uit met shortlease.
 

Wat krijg ik ervoor?

Net als bij een normale leaseauto zijn bijna alle kosten ingebegrepen in de maandprijs: onderhoud, afschrijving, wegenbelasting en verzekering. Alleen de brandstof en privékilometers (bijtelling) komen er nog bovenop.
 

Is shortlease ook voor mij geschikt?

Shortlease is in principe geschikt voor iedere zzp’er, ook voor starters. De leasemaatschappij wil vaak wel weten of je een serieuze ondernemer bent. Meestal moet je daarom een uittreksel van de Kamer van Koophandel, legitimatie en je financiële gegevens meesturen. Ben je starter en heb je nog weinig financiële gegevens, dan vragen maatschappijen vaak jouw ondernemingsplan.
 

Bureau Kredietregistratie

Net als bij een normaal leasecontract checkt de leasemaatschappij jouw registratie bij de Kamer van Koophandel en bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). De BKR weet bij welke bedrijven jij de afgelopen jaar een krediet had lopen. Heb je altijd op tijd betaald, dan is er niets aan de hand. Pas als je een betaalachterstand hebt (gehad), krijgt de leasemaatschappij een negatieve melding over jou.

Lees ook…

Reiskosten declareren: hoe doe ik dat?

Soms moet je als zzp’er voor je opdrachtgever op pad. Je komt bij je klant op locatie of gaat voor hem naar een bepaalde werkplek toe. Hoe zet je die reiskosten op de factuur?

Een auto leasen als zzp'er: welke opties heb ik?

Als je als zzp’er een auto wilt leasen, ben je nog niet klaar met kiezen. Er bestaan allerlei varianten van leasecontracten. Bekijk je opties en maak de keuze die het best bij jouw situatie en portemonnee past.
Wil jij weten hoe jij het meest voordelig een auto kunt regelen als zzp'er? Met de praktische tips, rekentools en ervaringen van collega's uit dit whitepaper maak je de juiste keuze.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer