Als je partner je helpt bij het ondernemen

Wat is de meewerkbeloning precies?
Is jouw partner nauw betrokken bij jouw bedrijf? Houdt hij of zij jouw bonnetjes bij of werkt je partner je offertes uit omdat je daar gewoon geen tijd voor hebt? Dan kun je overwegen om hem of haar daarvoor een vergoeding te betalen. Dat kan fiscaal aantrekkelijk zijn. Hoe zit dat precies?
Meewerken aan jouw onderneming kan eigenlijk van alles betekenen. Van je boekhouding doen, het meehelpen verpakken van producten voor verzending tot het daadwerkelijk maken van producten. De Belastingdienst definieert dat allemaal als meewerken. En daarvoor kun je je partner dus een vergoeding geven, een meewerkbeloning of ook wel bekend als partnervergoeding.
 

Voorwaarden

Daar gelden wel een aantal voorwaarden voor. Zo mag je partner niet bij jou in dienstbetrekking zijn. Dat betekent in andere woorden dat hij of zij zich niet verplicht om voor een bepaalde periode tijd arbeid te verrichten voor jou en daarvoor loon krijgt. Ook mag er tussen jou en je partner geen gezagsverhouding zijn, waarbij jij de lakens uitdeelt en hem of haar opdrachten geeft over het werk dat moet worden gedaan.
 

Reële beloning

Maar als je je partner, die dus niet in dienst is bij je, een vergoeding geeft voor het werk dat hij of zij doet voor jouw onderneming kun je dat als kosten aftrekken van je totale winst. Daarvoor moet die vergoeding op jaarbasis wel minimaal vijfduizend euro zijn. Ook moet de vergoeding reëel zijn en gebaseerd zijn op een uurtarief dat gangbaar is. Het moet hetzelfde zijn als wat je derden zou betalen voor hetzelfde werk. Wanneer je een lage omzet hebt gedraaid en de helft daarvan uitgeeft aan meewerkbeloning aan je partner, kun je ervan uitgaan dat de Belastingdienst bij je op de toep komt staan.
 
Heel belangrijk is het dat je hiervoor uit je administratie kunt aantonen hoeveel uur je partner heeft gewerkt voor jouw bedrijf en hoe je hem of haar hebt uitbetaald. Hou dus goed je urenadministratie bij.
 

Meewerkaftrek

Betaal je je partner minder dan 5.000 euro, dan kun je dat bedrag niet aftrekken van je totale winst. Wel heb je dan recht op meewerkaftrek. Voorwaarde daarbij is wel dat je partner minimaal in een jaar 525 uur voor je heeft gewerkt, dus ruim tien uur per week. Werkt hij of zij minder dan dat aantal uren, vervalt dat recht. Ligt het aantal uren tussen de 525 en 875 uur, dan bedraagt die aftrek 1,25 procent van de winst. Ligt het tussen de 875 en 1.225 dan is dat 2 procent van de winst, tussen 1.225 en 1.750 is het 3 procent van de winst. En voor alles boven de 1750 uur geldt 4 procent meewerkaftrek. Maar als jouw partner veel uren steekt in je onderneming kun je hem of haar er misschien net zo goed een vergoeding ervoor geven?
 
Overigens vervalt het recht op meewerkaftrek als je partner een zogeheten medegerechtigde is van jouw onderneming, bijvoorbeeld als commanditair vennoot. Net als wanneer hij of zij jou geld heeft geleend voor jouw eenmanszaak. Dan ziet de Belastingdienst je partner als geldverstrekker.  
 
Er zijn overigens nog een aantal mogelijkheden als jouw partner steeds meer betrokken is bij jouw bedrijf. Naast de meewerkaftrek en de meewerkbeloning die je als kosten kunt aftrekken, kun je ook afspreken om een arbeidsovereenkomst te tekenen. Zodat hij of zij bij jou in dienst komt. Dan betaal je dus salaris. Of je partner wordt apart van jou ook een ondernemer. Eventueel kunnen jullie dan een vennootschap onder firma (vof) beginnen.
 
Maar voordat je zulke stappen gaat ondernemen is het raadzaam om eerst advies te vragen aan een deskundige.
 

Hoe goed heb jij je boekhouding op orde? 

Doe de test en ontdek via 8 statements hoe goed jij je boekhouding op orde hebt!

Doe de gratis test

Lees ook…

Zelfstandigenaftrek: een steuntje in de rug van de zzp’er

Er is veel ophef de laatste tijd over de zelfstandigenaftrek. Het kabinet onderzoekt of ze dit fiscale voordeel voor zzp’ers wil afschaffen en dat stuit op protest. Maar wat houdt die zelfstandigenaftrek nu eigenlijk precies in?

De kleineondernemersregeling (KOR)

Betaal je niet zo veel btw per jaar? Of doe je vooral werk waarvoor je helemaal geen btw hoeft af te dragen? Met de kleineondernemersregeling (KOR) kun je je verschuldigde btw nog verder verlagen. Of nog mooier, je krijgt alleen maar geld terug. Hoe werkt die regeling nu precies?

Shortlease voor zzp’ers

Bij de meeste autoleasemaatschappijen ga je een contract aan voor een aantal jaar, maar als zzp’er wil je soms wat meer flexibiliteit. Als je een auto nodig hebt voor een maand, kun je kiezen voor shortlease.
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!
Doe de gratis test en ontdek via 8 statements hoe goed jij je boekhouding op orde hebt!
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer