Eind van het jaar in zicht, dus nog even kosten maken?

Heeft dat zin?
Nog iets minder dan twee maanden en dan is het alweer het einde van 2019. Een veelgehoorde opmerking onder ondernemers is dan ook dat ze nog even snel wat kosten moeten maken om de winst wat te drukken. Maar heeft dat nu echt zin? Het is toch ook gewoon geld dat je uitgeeft?
Volgens financieel experts is bovenstaande alleen echt interessant als je gebruik wilt maken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de zogeheten KIA-regeling. Daarvoor moet je in een boekjaar meer dan 2.300 euro investeren, waarover je dan recht hebt op 28 procent extra aftrek.
 

Investeren in bedrijfsmiddelen

Als je toch al van plan bent om te investeren in je bedrijf is het goed om rekening te houden met het boekjaar. Stel je bent een fotograaf en dit jaar schaf je een nieuwe computer aan à 1.500 euro en volgend jaar een nieuwe camera van 1.500 euro. Dan geef je dus over twee jaar drieduizend euro uit. Als je dat bedrag nu in één jaar uitgeeft heb je met de KIA-regeling dus recht op 28 procent extra aftrek op dat bedrag. En dat is natuurlijk wel aardig.
 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek geldt voor investeringen die tussen 2.301 en 318.449 euro liggen. De bedrijfsmiddelen moeten wel in aanmerking komen voor die aftrek. Zo verstaat de Belastingdienst onder een investering een bedrijfsmiddel dat langer dan één jaar meegaat en wat 450 euro of meer kost. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan investeringen in apparatuur, zoals laptops, computers, printers en tablets. Kantoorartikelen, visitekaartjes en andere kosten zijn dus geen investering. Ook auto’s vallen er niet onder. Alleen wanneer de auto helemaal bestemd is voor jouw bedrijf. Bijvoorbeeld als je een taxi- of koeriersbedrijf hebt.
 
Als je als zzp’er onderdeel uitmaakt van een samenwerkingsverband, zoals een vennootschap onder firma of een maatschap, wordt de aftrek anders berekend. Dan kijkt de Belastingdienst naar de totale investering van het samenwerkingsverband en niet naar de investering van elke onderneming afzonderlijk.
 

Hoge winst

Maar wat als je buiten de KIA-regeling nog snel kosten wilt maken? Kosten maken om het kosten maken is onzin, volgens financiele experts. Zomaar nog even kosten maken is niet begrijpelijk. Het heeft alleen zin als je echt wilt investeren of als je een heel goede winst draait. Als je bijvoorbeeld dit jaar een hoge winst hebt behaald, kan het slim zijn om nu meer kosten te maken. Op alle extra kosten betaalt de fiscus 52 procent, afhankelijk van je inkomsten. Als je denkt dat je volgend jaar minder winst gaat draaien, is het dus beter om dit jaar nog die kosten te maken in plaats van het vooruit te schuiven. Andersom, als je nu een lage winst hebt maar volgend jaar een hoge verwacht is het beter om het pas dus in het nieuwe jaar uit te geven.
 
Wil je gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek? Let er dan op dat je het zelf moet invullen op je belastingaangifte. De Belastingdienst past het niet automatisch toe. Als je er zelf niet aan denkt, heb je 'gewoon pech'. Sterker nog, je moet je boekhouder er ook aan helpen herinneren. Die denkt er misschien ook niet automatisch aan. Houd zelf oog op hoe je er financieel voor staat.
 
Boekhouding altijd op orde? Bekijk onderstaande boekhoudprogramma's: 
 

Lees ook…

5 eindejaarstips om geld te besparen

Het einde van 2018 is in zicht. Met het oog op het afronden van je administratie is het goed om nog even te kijken naar de fiscale voordelen die je als ondernemer hebt dit jaar. 5 tips om nog geld te besparen voor het eind van 2018.

Waar moet een goed visitekaartje aan voldoen?

“You get only one chance to make a first impression.” Een goede eerste indruk is erg belangrijk. Dat betekent dus ook dat je moet zorgen voor een representatief visitekaartje, want dat is wat je achterlaat na een eerste ontmoeting.

Wat heb je als zzp'er aan een tablet?

Er is al veel nieuwe technologie ontworpen om het leven van de ondernemende mens gemakkelijker te maken. Denk aan laptops, smartphones, WiFi-spots en apps. In dit rijtje mag vooral de tablet niet meer ontbreken, een ultieme gadget voor zzp’ers. Ben je nog niet bekend in de wereld van de tablet? Wij helpen je op weg.
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer