Wat houdt de middelingsregeling precies in?

Belastingvoordeel door je inkomsten te middelen
Draai je het ene jaar een topomzet, maar is het jaar erop juist weer niet zo goed? Dan is het slim om gebruik te maken van de zogeheten middelingsregeling. Nog steeds zijn weinig zzp’ers bekend met deze regeling. Toch kan het je honderden of zelfs duizenden euro’s schelen.
Natuurlijk heb je liever een vaste omzet, maar sterk wisselende inkomsten hoort een beetje bij het ondernemen. Al moet het natuurlijk niet te veel wisselen. Toch hebben veel zelfstandige ondernemers daarmee te maken. Zeker in de opstartfase van hun onderneming. Wat ze niet weten is dat ze eigenlijk onterecht meer belasting betalen dan mensen met een gelijkmatig verdeeld inkomen, aldus de vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO). De vereniging schat dat er jaarlijks rond de 98.000 ondernemers zijn, die van de middelingsregeling gebruik zouden kunnen maken. De belastingdienst krijgt echter maar rond de 12.000 aanvragen binnen.
 

Middelen van belasting

Maar wat houdt deze middelingsregeling nu precies  in? Kort gezegd, je middelt de inkomstenbelasting die je verschuldigd bent over drie aaneengesloten jaren. In een slecht jaar betaal je namelijk minder belasting dan in een jaar waarin je echt succesvol bent. Met de middelingsregeling tel je dus je inkomen op van de drie aaneengesloten jaren. De som daarvan deel je door drie. En zo bereken je de gemiddelde belasting die je bent verschuldigd per jaar. Als de nieuwe belastingbedragen lager zijn dan het bedrag dat je hebt betaald, heb je dus recht op belastingteruggaaf. Het verschil moet daarbij wel groter zijn dan 545 euro, wat de drempel is voor de regeling.
 

Belastingvoordeel

Maar als je ineens een topjaar hebt waarin je een flinke omzet draait, dan kun je dankzij de regeling een belastingvoordeel opzoeken. Is die topomzet zodanig groot dat je de 52 procent hebt overschreden, -wat gebeurt bij een inkomen van 56.000 euro of meer-, dan middel je dat jaar bijvoorbeeld met de twee mindere jaren daarvoor. Daardoor kun je dus wellicht een hoog belastingtarief vermijden.
 

Voorwaarden

De regeling geldt voor iedereen die kampt met sterk wisselende inkomsten. Dus starters, zzp’ers maar ook studenten kunnen er gebruik van maken. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. De periode moet echt gaan om drie aaneengesloten jaren. Er mag geen overlap zijn met eerdere middelingperiodes. Je mag dus niet nog een keer middelen over de jaren waarover je de regeling al hebt toegepast.
 
Verder geldt de middelingregeling alleen voor box 1, het belastbaar inkomen uit werk en woning. Daarnaast moet je in de drie jaren waarover het gaat, in Nederland belasting hebben betaald. De regeling geldt alleen achteraf over de afgelopen drie jaar. Je verzoek voor de middelingsregeling moet binnen 36 maanden na de aanslag van het laatste jaar van de periode waarover je wilt middelen bij de belastingdienst binnen zijn.
 
Nu dat het einde van het jaar voor de deur staat is de middelingsregeling een regeling om in je achterhoofd te houden voor je aangifte van dit jaar. Zo kun je de winst van dit jaar een stukje nivelleren. En als dat een paar honderd euro oplevert is dat altijd welkom, toch?
 
Foto: Pixomar | FreeDigitalPhotos.net

Lees ook…

De kleineondernemersregeling (KOR)

Betaal je niet zo veel btw per jaar? Of doe je vooral werk waarvoor je helemaal geen btw hoeft af te dragen? Met de kleineondernemersregeling (KOR) kun je je verschuldigde btw nog verder verlagen. Of nog mooier, je krijgt alleen maar geld terug. Hoe werkt die regeling nu precies?

Zelfstandigenaftrek: een steuntje in de rug van de zzp’er

Er is veel ophef de laatste tijd over de zelfstandigenaftrek. Het kabinet onderzoekt of ze dit fiscale voordeel voor zzp’ers wil afschaffen en dat stuit op protest. Maar wat houdt die zelfstandigenaftrek nu eigenlijk precies in?

Waarom betalen we eigenlijk btw?

Als ondernemer reken je btw op je producten en diensten. Die krijg je dan betaald van je klant, om het vervolgens weer af te dragen aan de fiscus. Daarna kun je het weer verrekenen met de btw die je hebt betaald bij je zakelijke uitgaven. Is het nog duidelijk? Hoe zit dat nu precies met deze belasting?
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer