Wat houdt de middelingsregeling precies in?

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Wat houdt de middelingsregeling precies in
Draai je het ene jaar een topomzet, maar is het jaar erop juist weer niet zo goed? Dan is het slim om gebruik te maken van de zogeheten middelingsregeling. Nog steeds zijn weinig zzp’ers bekend met deze regeling. Toch kan het je honderden of zelfs duizenden euro’s schelen.
Natuurlijk heb je liever een vaste omzet, maar sterk wisselende inkomsten hoort een beetje bij het ondernemen. Al moet het natuurlijk niet te veel wisselen. Toch hebben veel zelfstandige ondernemers daarmee te maken. Zeker in de opstartfase van hun onderneming.

Middelen van belasting

Maar wat houdt deze middelingsregeling nu precies in? Kort gezegd, je middelt de inkomstenbelasting die je verschuldigd bent over drie aaneengesloten jaren. In een slecht jaar betaal je namelijk minder belasting dan in een jaar waarin je echt succesvol bent. Met de middelingsregeling tel je dus je inkomen op van de drie aaneengesloten jaren. De som daarvan deel je door drie. En zo bereken je de gemiddelde belasting die je bent verschuldigd per jaar. Als de nieuwe belastingbedragen lager zijn dan het bedrag dat je hebt betaald, heb je dus recht op belastingteruggaaf. Het verschil moet daarbij wel groter zijn dan 545 euro, wat de drempel is voor de regeling.

Belastingvoordeel

Maar als je ineens een topjaar hebt waarin je een flinke omzet draait, dan kun je dankzij de regeling een belastingvoordeel opzoeken. Is die topomzet zodanig groot dat je de 52 procent hebt overschreden, -wat gebeurt bij een inkomen van 56.000 euro of meer-, dan middel je dat jaar bijvoorbeeld met de twee mindere jaren daarvoor. Daardoor kun je dus wellicht een hoog belastingtarief vermijden.

Voorwaarden

De regeling geldt voor iedereen die kampt met sterk wisselende inkomsten. Dus starters, zzp’ers maar ook studenten kunnen er gebruik van maken. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. De periode moet echt gaan om drie aaneengesloten jaren. Er mag geen overlap zijn met eerdere middelingperiodes. Je mag dus niet nog een keer middelen over de jaren waarover je de regeling al hebt toegepast.

Verder geldt de middelingregeling alleen voor box 1, het belastbaar inkomen uit werk en woning. Daarnaast moet je in de drie jaren waarover het gaat, in Nederland belasting hebben betaald. De regeling geldt alleen achteraf over de afgelopen drie jaar. Je verzoek voor de middelingsregeling moet binnen 36 maanden na de aanslag van het laatste jaar van de periode waarover je wilt middelen bij de Belastingdienst binnen zijn.

Nu dat het einde van het jaar voor de deur staat is de middelingsregeling een regeling om in je achterhoofd te houden voor je aangifte van dit jaar. Zo kun je de winst van dit jaar een stukje nivelleren. En als dat een paar honderd euro oplevert is dat altijd welkom, toch?

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee