Hoe herken je malafide boekhouders?

Betrouwbaarheid voor je administratie
Dankzij online boekhoudsoftware kunnen we steeds beter zelf onze boekhouding bijhouden. Toch loont het om iemand in te huren die er verstand van heeft. Dat bespaart je niet alleen veel tijd maar ook geld. Maar dat moet dan wel iemand zijn die je kunt vertrouwen.
Een boekhouder werkt nu eenmaal sneller en efficiënter en weet precies op welke regelingen en voordelen jij recht hebt. Het overgrote deel van de boekhouders is betrouwbaar en deskundig. Toch komt het helaas regelmatig voor dat ondernemers worden opgelicht door malafide boekhouders of fiscale adviseurs. Zo wist in Twente een paar jaar geleden een malafide fiscaal adviseur honderden bedrijven op te lichten en verduisterde een boekhouder eerder dit jaar in Brabant 2,5 miljoen euro bij een bedrijf in Veghel. Dat leverde hem drie jaar celstraf op.
 

Malafide boekhouder

Hoe zorg je ervoor dat de boekhouder die jij hebt uitgekozen niet van dat slag is? Hoe herken je de malafide boekhouder? Nou, eigenlijk niet dus. Dat is een beetje het probleem. Boekhouders en belastingadviseurs zijn vrije beroepen. Iedereen kan in principe een administratiekantoor beginnen. Het ministerie van Financiën zegt dan ook dat ze mensen niet te kunnen waarschuwen voor louche boekhouders. ‘Particulieren en ondernemers blijven altijd zelf verantwoordelijk voor hun belastingaangifte. Ook als zij daar de hulp van een adviseur voor inschakelen.’ Ook de belastingdienst heeft wettelijk geen mogelijkheden om toezicht te houden op de kwaliteit van adviseurs.
 

Gezond verstand

Kortom, je moet dus vooral uitgaan van je eigen gevoel en gezond verstand bij je zoektocht naar een betrouwbare boekhouder. Als je in zee gaat met een eenmanskantoor, check dan goed de achtergrond van de boekhouder. Bekijk zijn of haar CV, LinkedIn of website. Vraag andere klanten over hun ervaringen met deze persoon. Nog beter is om een boekhouder te vinden via mensen die je kent die hem of haar kunnen aanraden. Al is dat ook geen garantie natuurlijk.
 
Er zijn ook een hoop vergelijkingssites voor boekhouders en administratiekantoren. Hierop kunnen klanten boekhouders beoordelen. Zo kun je een beeld krijgen van de betrouwbaarheid van de boekhouder die je zoekt. Natuurlijk moet je op dit soort sites nooit helemaal blind vertrouwen op de oordelen van anderen. Maar het kan een aardige richting geven.
 

Toezicht

Er is een aantal overkoepelende organisatie die toezicht houden op de grotere kantoren. Zo is er voor boekhouders,administratiekantoren en belastingadviseurs de landelijke brancheorganisatie NOAB (Nederlandse Orde van Administratie - en Belastingdeskundigen). Kantoren die lid willen worden moeten voldoen aan een pakket van eisen, zoals gedragscodes, kwaliteitsregels en een verplichting om jezelf continu bij te laten scholen. Het NOAB-kwaliteitskeurmerk staat dan ook voor kwaliteit, vakmanschap en actuele kennis van zaken. En: NOAB-leden richten zich specifiek op zzp’ers en mkb-ers.
 
Voor complexe onderwerpen is het ook een optie om een accountant in te schakelen. In tegenstelling tot boekhouder is accountant wel een beschermd beroep. Om accountant te zijn moet je voldoen aan heel veel regels, zoals gedragscodes, tuchtrecht en de verplichting om 40 uur per jaar jezelf bij te scholen). De Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA) houdt daar toezicht op. De kans is dan ook klein dat je hier een malafide accountant zult aantreffen. Als een accountant tuchtrechtelijk is veroordeeld kun je dat zien in het accountantregister op de site van de organisatie.
 

Duidelijke afspraken

Het is belangrijk om in ieder geval duidelijke afspraken te maken met degene met wie je in zee gaat. Zorg dat je van te voren weet wat je krijgt. Niet alleen welke prijs, maar ook wat voor rapportages. Het is heel belangrijk dat jij zelf als ondernemer altijd inzicht houdt in je eigen financiën. Dan kom je ook niet voor verrassingen te staan. Als je alles laat doen door je boekhouder, moet je van hem of haar een goede kwartaalrapportage verlangen. Als je alleen je jaarrekening laat doen, moet je zelf zorgen voor een overzicht van je financiën.
 
Natuurlijk kun je altijd een second opinion vragen, maar dat zijn wel weer dubbele kosten. Je kunt bijvoorbeeld een boekhouder je administratie op orde laten houden en een fiscaal adviseur je aangiftes laten doen. Dan heb je een controle op je controle.
Ook dan is het zaak dat je zelf goed het zicht blijft houden op je eigen onderneming. Maar dat is wat je als ondernemer toch ook wilt?
 
 
 

Hoe goed heb jij je boekhouding op orde? 

Doe de test en ontdek via 8 statements hoe goed jij je boekhouding op orde hebt!

Doe de gratis test

Lees ook…

Creatief boekhouden kan lonen

Het klinkt niet al te positief: creatief boekhouden om minder belasting te hoeven betalen. Toch zijn er slimmigheden genoeg die legaal zijn en waarmee je jouw winst zo kunt beïnvloeden dat je als ondernemer minder belasting betaalt.

Tijd besparen op je boekhouding

Er wordt wel eens beweerd dat je als ondernemer minimaal 16 uur per week kwijt bent aan je administratie en boekhouding. Dat zijn uren waar je niet voor betaald krijgt en die ook nog vaak ten koste gaan van je avonden of weekenden. Door strakker je administratie te voeren kun je tijd besparen. 8 tips daarvoor.

Hoe vind je een goede boekhouder?

Al is je administratie als eenmanszaak misschien best wel overzichtelijk, het kost veel tijd om het zelf te doen. Vaak ben je er in de weekenden en avonden nog mee bezig. Het dan ook erg handig er iemand voor in te huren. Maar hoe vind je nu een goede boekhouder of accountant?
Je administratie bijhouden is niet de leukste klus, maar wel noodzakelijk. Je kunt het jezelf makkelijker maken door online te gaan boekhouden. In dit whitepaper lees je daar alles over.
Word voor slechts €12,50 per maand lid van ZZP Servicedesk! Stel al jouw vragen aan onze adviseurs en profiteer van nog meer voordelen!
Doe de gratis test en ontdek via 8 statements hoe goed jij je boekhouding op orde hebt!

ZZP Servicedesk is het online platform van ZZP Servicedesk.nl B.V. © 2014-2019. Alle rechten voorbehouden. Lees voor gebruik graag onze algemene voorwaarden en website disclaimer