Welke rechtsvormen zijn er?

Laatste update: 10-11-2023 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

welke rechtsvormen zijn er

Wanneer je aan de slag gaat als zelfstandig ondernemer, moet je bij de Kamer van Koophandel kiezen welke rechtsvorm je aanneemt. In totaal zijn er negen verschillende rechtsvormen, maar niet iedere rechtsvorm is geschikt voor zzp’ers. Om erachter te komen welke rechtsvorm het beste bij jouw bedrijf past, staan ze hier nog eens duidelijk uitgelegd.

Eenmanszaak

Volgens de KvK kiezen de meeste ondernemers voor de rechtsvorm eenmanszaak. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je inschrijven bij de KvK. Een voordeel is dat een eenmanszaak je relatief veel belastingvoordeel oplevert. Een nadeel is dat je met een eenmanszaak met je privévermogen aansprakelijk bent. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor alle financiën en kun je ervoor kiezen zelf de belastingaangifte te doen. Natuurlijk kun je dit ook uitbesteden aan een accountant.

Besloten vennootschap (bv)

Het grote voordeel van een bv is dat het een rechtspersoon is en je dus niet met je privévermogen aansprakelijk bent. Je handelt namelijk vanuit het bedrijf. Het kapitaal van een bv bestaat uit aandelen. Als zelfstandig ondernemer ben je een kleine bv en ben je zelf de enige aandeelhouder. De aandelen staan op naam en zijn daarom niet vrij verhandelbaar. Om een bv te starten moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
  • Je hebt een notariële akte nodig. Hierin staan de statuten, die door een notaris gecontroleerd moeten zijn.
  • Je schrijft de bv in het Handelsregister in. Voor je bent ingeschreven ben je persoonlijk aansprakelijk, dus probeer dit zo snel mogelijk rond te krijgen.
  • Een fors startkapitaal is niet nodig, vanaf één eurocent kun je een bv oprichten.
Een nadeel van de bv is dat de belastingdienst er vanuit gaat dat je als bestuurder van de bv een salaris van minimaal 42.000 euro per jaar hebt. Hier wordt je dus ook op belast. Wanneer je van te voren weet dat je op jaarbasis minder dan 42.000 euro gaat verdienen is het financieel niet zo aantrekkelijk meer om een bv te beginnen.

Naamloze vennootschap (nv)

Net als in een bv ben je in een nv niet met je privévermogen aansprakelijk. Daarnaast heeft een nv aandelen die, in tegenstelling tot de aandelen van een bv, vrij verhandelbaar zijn op de beurs. Een nv vereist een startkapitaal van 45.000 euro. Dit hoge bedrag maakt een nv een minder geschikte rechtsvorm voor (startende) zelfstandige ondernemers. Wel is het de rechtsvorm met de meeste zekerheid, door de telkens veranderende eigenaren (aandeelhouders). Je bent namelijk niet privé aansprakelijk en de aandelen kunnen constant worden verhandeld, wat een zekerheid van kapitaal betekent. In principe kan een nv alleen verdwijnen bij een faillissement of een verdwijnende vraag naar het product van de nv.

Vennootschap onder firma (vof)

Wanneer je samen met andere ondernemers een bedrijf wilt starten, kan een vennootschap onder firma een passende rechtsvorm zijn. Een vof kan gezien worden als een eenmanszaak met verschillende eigenaren die op alle vlakken samenwerken. Startkapitaal is niet nodig, maar iedere zelfstandige vennoot is wel met zijn privévermogen aansprakelijk. Het is verstandig om vooraf een vennootschapscontract op te laten maken bij de notaris, met daarin duidelijke afspraken over de verdeling van de winst en de bevoegdheden.

Maatschap

Als je in samenwerkingsverband met andere ondernemers je beroep wilt uitoefenen kun je, in tegenstelling tot de volledige samenwerking bij een vof, enkel op bepaalde vlakken gaan samenwerken als maatschap. Je treedt dan bijvoorbeeld met andere ondernemers naar buiten onder één naam. Iedere ondernemer is gelijk in een maatschap en brengt ‘iets’ in. De winst wordt uiteindelijk onder ieder lid van de maatschap verdeeld. Je bent in een maatschap wel aansprakelijk met je privévermogen. Wanneer je dezelfde voordelen als een vof wilt hebben, maar alleen op bepaalde vlakken met anderen wilt samenwerken is een de maatschap een passende rechtsvorm.
Effectiever werken
Effectiever ondernemen

Werk effectief en bereik meer

Gratis meedoen

Commanditaire vennootschap (cv)

Wil je een vof beginnen, maar zoek je een geldschieter voor meer kapitaal? Dan is er de commanditaire vennootschap. De geldschieter die je hebt gevonden wordt financieel direct verbonden met je bedrijf. Deze geldschieter wordt ook wel een stille vennoot genoemd. Bij een cv word je als ondernemer gezien als beherende vennoot. Je bent bij een cv met je privévermogen aansprakelijk, terwijl de geldschieter als stille vennoot enkel zijn investering kwijtraakt.

Coöperatie

Bij een coöperatie kun je als zelfstandig ondernemer profiteren van de voordelen die een collectief met zich meebrengt. Zo neemt iemand anders uit de coöperatie je werk over wanneer je ziek bent. Daarnaast is een coöperatie een rechtspersoon en ben je niet met je privévermogen aansprakelijk. De gemaakte winst van een coöperatie wordt over alle leden verdeeld.
Ondernemeralerts
Ondernemer Alerts

Ontvang net als 11,295 de laatste tips

    Vereniging

    Bij een vereniging werk je met anderen samen aan een wens of doel. Je wordt beschouwd als lid van de een vereniging, waardoor deze rechtsvorm niet geschikt is voor zzp’ers.

    Stichting

    Een stichting heeft vermogen beschikbaar voor het realiseren van een bepaald doel en is dus niet gericht op het maken van winst. Je kunt in je eentje een stichting runnen, maar een stichting kan ook leden hebben en mag er personeel worden aangenomen. Bij een stichting ben je als ondernemer niet privé aansprakelijk. Winst mag alleen worden uitgekeerd met een sociaal of ideëel doel. Dit maakt het voor zelfstandig ondernemers vaak een ongeschikte rechtsvorm.

    Heeft dit artikel je geholpen?

    Ja Nee